‘Investeringen in mensen betalen zich altijd uit!’

De maatschappelijke uitdagingen van de nabije toekomst liggen voor een belangrijk deel in handen van de technische installatiebranche. De techniek geeft immers vorm aan thema’s als de energietransitie, robotisering en slimmer leven.

Roe1
17 dec, 2020

Een randvoorwaarde om deze uitdagingen aan te gaan is de beschikking over voldoende goed geschoold personeel. Hier biedt de zij-instroom van nieuwe vakmensen kansen. Dat ervaren ook Michiel Groen en Lauri Dezentjé van Return on Energy, een installatiebedrijf gespecialiseerd in zonne-energie uit Barendrecht.

De medewerkers van Return on Energy zijn op verschillende manieren ingestroomd. Algemeen directeur Lauri Dezentjé legt uit: “Een aantal van onze mensen is binnengekomen met ondersteuning van Wij Techniek. We hebben mensen in dienst die voorheen bijvoorbeeld verpleegkundige, taxichauffeur of automonteur waren. En qua afkomst is ons team ook heel divers, zo hebben we een aantal Syriërs en Eritreeërs in dienst.” Volgens Michiel Groen, die zich naast zijn ‘gewone’ werkzaamheden – advies over en installatie van zonnepanelen – óók bezighoudt met  professionalisering van het personeel, vereiste dit wel wat extra begeleiding. “Vooral qua taal, sociale ontwikkeling en inhoud van het vak. Maar ik ervaar het niet als een last, van mij vraagt het niet veel extra’s.”

Werksfeer

Naast de begeleiding ondersteunen Michiel en Lauri hun medewerkers ook met allerlei andere zaken. Michiel: “We helpen ze met het regelen van documentatie, het halen van hun rijbewijs of het aanschaffen van een auto. Dit zijn dingen waarvoor ze anders op anderen aangewezen zouden zijn. En het loont: ze durven echt op je af te stappen als ze iets nodig hebben of ergens mee zitten. Heel bijzonder!” Lauri onderschrijft dit: “We helpen elkaar en zorgen met z’n allen voor een goede werksfeer. Daardoor is iedereen supergemotiveerd!”

Kennis voor de toekomst

Lauri geeft aan dat er voor het bedrijf twee belangrijke redenen zijn waarom er zoveel wordt geïnvesteerd in het personeel. “Enerzijds moeten de monteurs die bij ons werken genoeg kennis van zaken hebben. De meeste zij-instromers die bij ons binnenkomen hebben geen achtergrond in de techniek, dus voor het bedrijf is het van belang dat ze snel over de juiste kennis beschikken. Daarnaast vinden wij het ook belangrijk voor onze medewerkers zélf. Dat zij zich blijven ontwikkelen en een papiertje hebben voor de toekomst. Hierdoor hebben zij meer kansen voor zichzelf, het liefst bij ons in het bedrijf natuurlijk.”

Waarmaken

De twee halen veel energie uit hun werk. Lauri: “Als je voor het eerst een bedrijf begint besef je het nog niet zo, maar uiteindelijk krijg je zoveel voldoening als je je medewerkers ziet groeien. Dat één van onze collega’s eindelijk zijn rijbewijs haalt en een auto koopt zodat hij met zijn gezin naar het strand kan. Zijn wereld wordt dan opeens heel groot. Prachtig!” De twee benadrukken dat, ondanks de ondersteuning die zij hun collega’s bieden, laatstgenoemden vooral zélf stappen zetten. Michiel: “Uiteindelijk komt het 100% uit henzelf. Deze jongens hebben de kans gepakt en maken het iedere dag waar. Onze rol daarin is maar minimaal, hoor!”

Rol Wij Techniek

Wij Techniek ondersteunt Return on Energy al langere tijd bij de werving van nieuw personeel. Astrid Nobels was al enkele jaren als arbeidsmarktcoach actief voor Metechnica (in opdracht van Wij Techniek). Het merendeel van ons personeel is via haar bemiddeling bij ons gestart. Inmiddels werkt ze daarnaast ook als branchecoach en heeft zij ons laten zien wat Wij Techniek voor de ontwikkeling van onze medewerkers kan betekenen. Lauri legt uit: “Met branchecoach Astrid Nobels hebben wij altijd uitermate prettig contact. Door haar grondige voorwerk weet ze uitstekend welke potentiële nieuwe medewerker goed bij je bedrijf past en waarom. Ook met andere dingen hebben we heel veel aan Wij Techniek. Zo ondersteunen Astrid en Diane de Vries ons bijvoorbeeld met het vinden scholingsactiviteiten of het EVC-traject. Het aantal mogelijkheden dat Wij Techniek kan bieden aan vakmensen is enorm!”

Mensen een kans geven

Hebben Michiel en Lauri nog een boodschap voor collega-bedrijven in de branche? Michiel: “Ik denk dat deze coronapandemie en de economische gevolgen ervan laten zien dat er veel ruimte is voor omscholing. De energietransitie komt er linksom of rechtsom aan, dus je móet investeren in mensen qua opleiding, tijd en geduld.” Lauri sluit zich hierbij aan. “Ik ben het helemaal met Michiel eens. Je moet mensen een kans geven. Als je dat op een goede manier doet, betaalt zich dat op alle vlakken uit!”

Benieuwd naar de ervaringen van één van de ingestroomde medewerkers bij Return on Energy? Werkclub maakte eerder dit filmpje.https://www.youtube.com/watch?v=MHlVXEYvjZ0&feature=youtu.be