Jan Smit van Driekleur Besturingen: “Wij brengen zonweringstechniek, elektrotechniek en ict bij elkaar”
Het aantal zonuren in Nederland neemt de laatste jaren toe. Voor utiliteitsgebouwen is zonwering een energie-efficiënte manier om warmte buiten te houden. Intelligente besturingssystemen vergroten het gebruiksgemak en voorkomen schade, vertelt Jan Smit van Driekleur Besturingen.
Driekleur Besturingen is een jong bedrijf in een specialistische markt.
Kan je vertellen wat jullie doen?
“Wij zijn de verbindende schakel tussen de mechanica en de elektronica van een zonweringsinstallatie. Zonweringsbedrijven weten alles van zonweringsproducten. Installateurs weten precies hoe ze alles moeten installeren. Alleen ontbreekt in de praktijk vaak de kennis van automatische besturingstechniek. Terwijl de besturing bepalend is voor een optimale werking en levensduur van de totale installatie. In dat gat zijn wij twee jaar geleden gestapt. Ons moederbedrijf is gespecialiseerd in onderhoud en revisie van zonweringssystemen. g van de zonwering doorslaggevend is voor e”
Wat doen jullie precies op het gebied van besturingstechniek?
“Wij ondersteunen installateurs en opdrachtgevers met advies, installatie en in bedrijfsstelling. Wij kunnen problemen met bestaande installaties verhelpen, maar we ontwerpen ook besturingssystemen voor nieuwbouw in de utiliteit. We kennen alle verschillende merken en producten die er op de markt zijn, maar we opereren onafhankelijk. We werken nauw samen met lokale installateurs en lokale zonweringsbedrijven. Ons handelsmerk is: ‘De kracht van goed werkende zonwering zit in de besturing.’“
Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van zonwering?
“Bij nieuwbouw groeit de vraag naar energiemanagement en energiebesparende techniek. Goed ingeregelde zonwering is energiezuiniger dan bijvoorbeeld airconditioning. Bij bestaande bouw worden we vaak ingeschakeld als probleemoplosser. In de utiliteitsbouw zien we regelmatig dat de functie van een gebouw of ruimte verandert, terwijl de zonwering niet mee verandert. Wanneer een ruimte is ontworpen als gezelschapskamer, maar later is verbouwd tot operatiekamer, stelt dat andere eisen aan de bediening van de zonwering. Met herprogrammeren of nieuwe besturing lossen wij dat samen met de installateur op.”
Hoe helpt besturingstechniek om schade te voorkomen?
“70 procent van de mechanische schades aan screens ontstaat door een storing in de aansturing. Weerstations staan hoog op het dak, in de zon en de regen, en worden in de praktijk nauwelijks gecontroleerd of onderhouden. Dat is vragen om problemen. Zonder periodiek onderhoud kunnen de sensoren van een splinternieuw weerstation al na drie jaar verkeerde informatie doorgeven. Wij hebben zelf een universele sensormast met ingebouwde telematica ontwikkeld. De sensormast is draadloos met ons verbonden. Bij een storing of een verkeerde meetwaarde krijgen klanten met een onderhoudsabonnement automatisch een melding. Vervolgens verhelpen wij de storing en wordt gevolgschade voorkomen.”
Waar halen jullie geschikte vakmensen vandaan?
“Onze technici zijn allemaal opgeleid als e-installateur. Ze lopen eerst mee met ons moederbedrijf. Daar leren ze alles over de verschillende soorten en de montage van zonwering, type motoren en afstellingen. Vervolgens leren wij ze de fijne kneepjes van besturingssystemen en besturingstechniek. Deels met trainingen van fabrikanten en deels in de praktijk. Productontwikkeling en software schrijven doen we ook in eigen beheer. We ontwikkelen systemen die op afstand zijn te beheren. Zo kunnen we precies de oplossing maken die voor de klant het beste werkt.”