‘Je kunt altijd doorgroeien!’

Als je écht wilt doorgroeien, is alles mogelijk. Dat is de kern van de filosofie bij Elektro Scheppers in het Limburgse Weert. De medewerkers van dit echte familiebedrijf worden hierbij actief aangemoedigd en ondersteund. En dat loont.

19062~1
25 nov, 2020

Directeur Frank Scheppers en drie van zijn enthousiaste collega’s beschrijven uit eigen ervaring hoe de ontwikkelcultuur er bij Scheppers uit ziet en welke ontwikkelingsmogelijkheden er liggen.

Trots

Frank Scheppers (37) is bescheiden over Elektro Scheppers, maar tegelijkertijd straalt ook de trots van zijn gezicht af als hij vertelt over zijn bedrijf. Hij is namelijk de derde generatie die de Limburgse elektrotechnische duizendpoot samen met zijn managementteam mag leiden. “Mijn opa heeft het bedrijf in 1949 opgericht. We bestaan dus al 71 jaar. Veel mensen die door mijn opa of vader zijn aangenomen, werken hier nog steeds. Eén inmiddels oud-medewerker is aangenomen door mijn opa, heeft jarenlang gewerkt onder mijn vader en is onlangs na 47 jaar bij ons bedrijf met pensioen gegaan. Het is prachtig dat veel collega’s zó lang bij ons blijven!”

Familie

De kracht van Scheppers komt sterk tot uitdrukking in de manier waarop Frank en zijn technisch directeur Math Smeets leiding geven aan zijn bedrijf. “Wie is Scheppers? Dat ben ik niet zelf, maar dat zijn onze 75 medewerkers,” aldus Frank. “Ik zie hen niet als personeel, maar als onderdeel van de familie. Het liefst sta ik tussen de mensen in. Hierbij is de wil van Math of mij niet wet, maar proberen we altijd te luisteren naar andere meningen. Specialisten weten het soms gewoon beter dan wij. We doen het met z’n allen, en dat werkt prima! En het zorgt ervoor dat iedereen gemotiveerd blijft!”

Doorgroeien

Elektro Scheppers faciliteert haar medewerkers zeer om hun kennis en kunde te vergroten. Welke doorgroeimogelijkheden liggen er in het bedrijf? Frank: “Ze kunnen op een directeursstoel komen te zitten als ze die ambitie hebben. Onze huidige technisch directeur is ook als werkvoorbereider en tekenaar binnengekomen. Alles is mogelijk! Het is belangrijk voor je ontwikkeling als mens om gemotiveerd te blijven. Daarnaast zorgt het ervoor dat het bedrijf innovatief blijft. Iedereen krijgt de mogelijkheid zich op te werken, en uiteindelijk profiteert ook het team daarvan. Dit proberen wij altijd te benadrukken.”

Dromen waarmaken

De medewerkers van Scheppers komen vaak zelf met uitstekende ideeën. “En omdat zowel Math als ik zo tussen hen in sta, vangen wij die ideeën ook op. Binnen ons bedrijf voelt iedereen zich vrij om dromen hardop uit te spreken.” Angelo Martina, John Jongeneel en Pim Heijmans zijn drie voorbeelden van medewerkers die hun dromen hebben uitgesproken en waargemaakt. “Angelo is als monteur begonnen en is nu doorgegroeid tot projectleider. Pim en John zijn ook als monteur begonnen en hebben zich inmiddels ontwikkeld tot werkvoorbereider.”

Investeren in mensen

Angelo heeft er al een lange tijd bij Scheppers opzitten. “Ik ben hier 22 jaar geleden binnenkomen als leerling-monteur, en ben toen stap voor stap verder gegaan met studeren. Uiteindelijk heb ik de kans gekregen om projectleider te worden. Op een dag heb ik gezegd: ‘ik wil verder!’ Nou, dan kan mag je die uitdaging aangaan. Het huidige managementteam durft, net als de vader en opa van Frank deden, te investeren. Bijvoorbeeld in de nieuwste apparatuur, als wij aangeven dat dat het werk gemakkelijker en efficiënter maakt. Maar nog belangrijker: Scheppers investeert in mensen!”

Verantwoordelijkheid

John werkt drie jaar bij Scheppers, en ook hij begon als leerling monteur. “Inmiddels ben ik opgeklommen tot werkvoorbereider. We worden voortdurend uitgedaagd door onze leidinggevenden. Ze stimuleren ons daarnaast verantwoordelijkheid te nemen. Ze triggeren je om het beste eruit te halen en willen je zeker die kans geven. Hierbij mag je absoluut fouten maken. Van vallen en opstaan word je alleen maar beter. Wat Scheppers zo mooi maakt, is dat er geen merkbaar verschil is tussen de directie en de andere medewerkers. Iedereen is gelijk en de drempels om dingen aan te kaarten zijn heel laag.”

Kansen krijgen en pakken

Pim is sinds 2015 werkzaam bij het bedrijf, aanvankelijk in de buitendienst utiliteit. “Sinds februari dit jaar zit ook ik binnen als werkvoorbereider. Ik heb zelf aangegeven dat ik richting de rol van werkvoorbereider wilde gaan. En die kans heb ik gekregen en gepakt!” Verdere ontwikkeling is zeker mogelijk, zo ondervindt ook Pim. “Als ik mijn voldoening heb als werkvoorbereider en graag richting een projectleidersfunctie wil, dan denk ik dat die optie er wel is. Je gaat dan gewoon het gesprek aan en dan bedenk je samen een plan om je doel te halen.”

Altijd doorgroeien

De drie collega’s zijn enthousiast over de sfeer die heerst bij het bedrijf. Angelo: “Je merkt gelijk: Frank en Math zijn geen bazen, maar collega’s. Daarnaast wordt iedereen betrokken bij belangrijke beslissingen. Dat versterkt het familiegevoel enorm!” John bevestigt dit: “Je kunt wel stellen dat hier een echte ontwikkelcultuur heerst. Leergierigheid wordt altijd beloond.” Pim geeft ten slotte aan dat de medewerkers én het bedrijf als geheel nooit klaar zijn met leren. “We zijn nog steeds groeiende als bedrijf. Dat maakt Scheppers zo mooi: je kunt altijd doorgroeien!”