“Jongeren brengen een frisse wind in de onderneming”

Iedereen heeft zijn of haar talent, daar zijn Piet en Ellen Jonker, eigenaren van Jonker Installatietechniek in Uitgeest, van overtuigd. We spreken Ellen over haar ervaringen met leerlingen: “Als je mensen de kans geeft zich te ontwikkelen, komt er heel veel talent boven”.

Foto Artikel Jonker Ellen Jonker
21 apr, 2021

Ik leer niet alleen van het begeleiden van de jongeren, maar ook van alles wat erbij komt kijken.

Vertel eens, hoe bevalt het om met leerlingen te werken?

“Heel goed! We hebben door wat slechte ervaringen een poosje geen leerlingen gehad, maar ik ben nu weer helemaal om. Niet alleen hebben we in de sector natuurlijk alle mensen hard nodig, maar het brengt ook veel voor ons. Het hele bedrijf ervaart vernieuwing en een frisse wind. We staan allemaal wat meer ‘aan’, ook ik. Ik leer niet alleen van het begeleiden van de jongeren, maar ook van alles wat erbij komt kijken. ”

Wat komt er dan allemaal bij kijken?

“Er zijn bijvoorbeeld veel regelingen en tegemoetkomingen, zoals die van Wij Techniek. Dat is heel mooi, maar ook best ingewikkeld om allemaal uit te zoeken. Daarom ben ik zo blij met Ton (Visser, branchecoach bij Wij Techniek, red.), hij helpt ons daar goed bij. Zo maken we nu gebruik van verschillende tegemoetkomingsregelingen voor de leerlinginstallateurs. Daarnaast wil ik de jonge jongens ook tijd en energie geven. Soms hebben ze het op school of in het leven al wat lastiger gehad en hebben anderen niet altijd gezien wat er in zit, terwijl ze wel heel veel talent hebben. Ook Piet kan dat heel goed. Mede door zijn begeleiding en geduld groeien de leerlingen erg snel.”

En hoe doe je dat?

“Het begint met oprechte aandacht, ze echt zien. De bouw is natuurlijk best een hard wereldje, een stoere mannenwereld. Maar bij mij hoeft dat niet. Ik ben een vrouw en die stoere praat maakt op mij geen indruk. Dus ik vraag door, ‘hoe gaat het écht met je?’, en dan komen de verhalen. Je merkt dan ook dat het Nederlandse schoolsysteem voor sommige jongeren niet goed werkt. De focus ligt zó op een zo hoog mogelijk schooladvies krijgen, maar daar gaat het voor veel jongeren helemaal niet om. Ik denk dan ook: ga maar een echt vak leren, dat is hartstikke mooi. Het is leuk werk en we komen in Nederland schreeuwend handige handen tekort.”

Naar de Topstarters- en Topvakmanschapsdagen

“We sturen onze leerlingen daarom ook naar de TopStarters- en TopVakmanschapsdagen van Wij Techniek. Daar hebben ze niet altijd zin in, maar ze komen er wel heel enthousiast van terug. Op zo’n dag gaat het heel specifiek over samenwerken, communiceren en over dingen doen die je misschien eng vindt. Dat vinden wij heel belangrijk, dus ik rijd ze er desnoods persoonlijk naartoe.  Bovendien krijgen ze een voucher van €500,- voor hun verdere ontwikkeling. Die voucher kan bijvoorbeeld ook worden ingezet voor het halen van het rijbewijs dus daar zijn de meeste jongeren, of hun ouders, erg blij mee.”

Wil jij ook een helpende hand bij het benutten van tegemoetkomings- en ontwikkelingsmogelijkheden? Neem dan contact op met de branchecoach in jouw regio.

Jonker Installatietechniek is een totaalinstallateur in Uitgeest. Het bedrijf wordt gerund door Piet en Ellen Jonker. Ooit begonnen ze met zijn tweeën, “aan de keukentafel”, maar nu werken ze met twaalf man aan alles op het gebied van gas, water, licht, duurzaamheid, kleine verbouwingen en ga maar door: “We doen alles behalve schilderen.” Dankzij het relatief kleine team, waarvan ook iedereen in dienst is, zijn de lijnen kort en loopt het bij de klant “als een treintje”. Voor meer informatie, kijk op www.jonkerinstallatie.nl