Jury beloont ‘TopCoaches van het Jaar 2023’ voor aandacht en maatwerk

Drie praktijkbegeleiders technische installatiebranche geëerd voor bijzondere kwaliteiten. Aandacht en maatwerk zijn de belangrijkste steekwoorden in de drie juryrapporten van de landelijke ‘TopCoach van het Jaar 2023 verkiezing’.

001 20231212 Topcoachvhjaar 266
13 dec, 2023

De jury heeft dinsdag, tijdens een feestelijke uitreiking in de Utrechtse Jaarbeurs, de Rotterdammer Sanjay Bhoendie, Marleen Siebers uit De Mortel (NB) en Piet Jonker uit Uitgeest (NH) de titel ‘TopCoach van het Jaar 2023’ toegekend in de respectievelijke categorieën groot bedrijf, opleidingsbedrijf en mkb. Het drietal is, door leerlingen techniek, genomineerd uit ruim 650 praktijkbegeleiders. Een deskundige vakjury heeft 17 finalisten beoordeeld en de drie winnaars aangewezen. De  praktijkbegeleiders begeleiden leerlingen techniek op weg naar een loopbaan in de technische installatiebranche.

Erepodium

De Rotterdammer Bhoendie werkt voor installatiebedrijf Lomans in Capelle aan den IJssel, een bedrijf met ruim 300 medewerkers dat plaats biedt aan 18 leerplaatsen. De praktijkbegeleider staat niet voor het eerst op het erepodium. In 2019 is hij ook al eens ‘TopCoach van het Jaar’ geweest.

Inmiddels heeft het werk van de praktijkbegeleider zich steeds meer toegespitst op het begeleiden van nieuwkomers in het vak. Bhoendie is een van de drijvende krachten achter de Lomans Academy, een bedrijfsopleiding van zijn werkgever waar hij instructie geeft. Daarnaast werkt hij nog steeds als begeleider en als monteur. 

Maatwerk, persoonlijke reflectie en werkplezier zijn de meest kenmerkende pijlers van zijn praktijkbegeleiding, zegt de jury over de Rotterdammer. “Met ongekende passie en liefde voor zijn werk, creëert Sanjay een unieke connectie met zijn leerlingen.”

20231212 Topcoachvhj 674

Veilige leeromgeving

Ook Siebers is de jury opgevallen door de wijze waarop ze bijzondere relaties bouwt met leerlingen. Opvallend is ook de wijze waarop ze ouders, collega’s en school actief betrekt bij het leerproces. “Ze bouwt zo aan een veilige leeromgeving voor haar leerlingen”, schrijft de jury over de praktijkbegeleider.

De Brabantse werkt voor technisch opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland, maar heeft haar wortels in het reguliere onderwijs. Ze deed de pabo en is daarna pedagogiek gaan studeren. Vervolgens is ze gaan werken in het basisonderwijs, voornamelijk met leerlingen die in het autistisch spectrum vallen. Dat heeft ze tien jaar gedaan voordat ze de overstap maakte naar het technisch onderwijs bij IW.

20231212 Topcoachvhj 627 (1)

Totaaltechniek

Jonker is zijn loopbaan begonnen in de elektrotechniek en is zich vervolgens gaan verdiepen in andere technische disciplines. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat hij 28 jaar geleden zijn eigen bedrijf is begonnen in de totaaltechniek. Jonker Totaaltechniek in Uitgeest telt zeven medewerkers en biedt ruimte aan vijf leerlingen techniek.

De praktijkbegeleider is de jury opgevallen omdat hij er niet voor wegloopt om leerlingen onder zijn vleugels te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan bijvoorbeeld een taal- of leesachterstand zijn of autisme. Ook Jonker gooit hoge ogen als het gaat om het geven van veel persoonlijke aandacht aan zijn leerlingen. “Piet Jonker geeft elk individueel talent de ruimte om te groeien. Met engelengeduld en mensgerichte benadering  creëert hij kansen voor zijn leerlingen.”

20231212 Topcoachvhj 657

Kracht van aandacht

De jury heeft veel aandacht voor deze aspecten van praktijkbegeleiding in technische installatietechniek. Dat blijkt onder meer uit het thema van de verkiezing van dit jaar: 'Kracht van aandacht'. Daarmee wil organisator Wij Techniek het belang onderstrepen van een optimale leeromgeving, maar ook het aanleren van sociale vaardigheden die van leerlingen betere professionals maken.

De leerlingen die de TopCoaches begeleiden, zijn soms hbo’ers en zij-instromers, maar vaker mbo’ers. Ze volgen een mbo-techniekopleiding in de installatiebranche en doen dat overwegend in een zogenaamde beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Ze hebben dan een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Op de werkvloer worden ze begeleid door een praktijkopleider in het bedrijf zelf of vanuit een opleidingsbedrijf. Naast het werk in de praktijk volgen de leerlingen theoretisch onderwijs, meestal in de vorm van lessen op een school en soms via afstandsleren.

Kwalitatief hoogstaand

De ‘TopCoach van het Jaar verkiezingen’ worden sinds 2016 georganiseerd door Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. “Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn”, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover. “Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal.”

Dit jaar zijn de finalisten beoordeeld door een vakjury bestaande uit: Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, Claudia Reiner, duo-voorzitter SSB, Jos Toebes, directeur College voor Technologie, ROC van Twente en bestuursvoorzitter TechWise Twente, Peter Reniers, FNV Bestuurder, onderhandelaar Metaal & Techniek Vakraad en Martin Kant van Hoppenbrouwers Techniek, winnaar verkiezing overkoepelend Praktijkbegeleider van het Jaar (vanuit SBB).