Keizers Installatietechniek B.V. bouwt aan de toekomst: “Wij zijn er klaar voor”

Paul Eidhof, bedrijfsleider van Keizers installatietechniek B.V. (onderdeel van VDK groep), heeft een duidelijk beeld voor de toekomst: “Ik wil de organisatie verder ontwikkelen.” Dat betekent voor hem niet altijd maar doorgroeien, maar juist kennis en kwaliteit leveren.

SK Wij Techniek Keizers 01
25 jul, 2022

Daarvoor is het belangrijk dat de medewerkers zich blijven ontwikkelen. Zij volgen daarom een in-company workshop Sterk in je Werk van Wij Techniek. Het betekent de aftrap van het verder bouwen aan de ingeslagen weg. Eidhof: “Sterk in je Werk is voor mij de start en je ziet gelijk het effect.”

De workshop Sterk in je Werk is dus onderdeel van een groter plan om Keizers helemaal klaar te maken voor de toekomst. Eidhof ziet nu al een groot verschil tussen de vraag van vandaag en die van enkele jaren geleden: “Wij staan niet meer te kijken van huizen waar voor € 250.000,- aan techniek in zit, bijvoorbeeld voor duurzaamheid en domotica.” Dat heeft grote gevolgen voor de positie van de installateur. Eidhof: “Vroeger ging het in een bouwoverleg misschien 20 minuten over de installaties als een sluitpost van een project. De rest van de tijd ging op aan praten over bouwkundige zaken. Tegenwoordig is dat andersom: het gaat nu zo twee uur over de techniek. En sluiten wij veel eerder aan in het gehele proces. Vaak worden wij in het planontwerp al betrokken door onze partners, een mooie en verstandige ontwikkeling voor onze markt.”

Slimmere technieken en slimmere klanten

Sinds de oorlog in Oekraïne merkt hij het ook bij de bestaande klanten. “Wij krijgen, zonder overdrijven, zeker 10 telefoontjes per dag van mensen die graag gelijk van het gas af willen. Alleen voor het komende jaar staan er al een kleine 200 warmtepompen gepland.” Dat is veel voor een bedrijf van 45 medewerkers. Dat betekent dus wat voor de werkwijze van het bedrijf, maar het betekent ook wat voor de ontwikkeling van de medewerkers. Eidhof: “Wij moeten dus wel echt goed weten wat er te koop is, zodat we de klant ook goed kunnen adviseren. De klanten zijn vaak al aardig op de hoogte wat ze willen, maar realiseren zich niet wat er allemaal bij komt kijken. Daarom moeten ook wij schakelen in kennis en techniek. Van ons wordt verwacht dat we weten waarover we het hebben én dat we alles kunnen .” En dus besloot Eidhof een ontwikkelingslijn op te starten.

Aan de slag met ontwikkeling

“Samen met mijn collega’s Petra en Sandra van personeelszaken heb ik Wij Techniek eens uitgenodigd om te kijken hoe zij ons kunnen ondersteunen in de ontwikkelingen die we willen doormaken. Er zit daar heel veel kennis en ervaring. Zij weten welke tools er zijn zodat wij niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.” Dat resulteerde in een lijn waarin duidelijke doelen zitten die SMART zijn geformuleerd. “Natuurlijk wel nuchter, helder, transparant en duidelijk. Dat past bij onze organisatie,” vertelt Eidhof.

Gemotiveerde en betrokken medewerkers

Hoewel Sterk in je Werk pas het begin is, merkt Eidhof gelijk resultaat. “Je ziet dat we de collega’s echt aan het denken hebben gezet en de betrokkenheid hoger is. Een week na de workshop kwam een wat oudere collega naar me toe en die zegt: ‘Ik heb even met de jongens gesproken, en ik wil ook wel een training voor die warmtepompen.’ Dat is toch prachtig, dat iemand van 55 jaar zich nog op die manier graag wil ontwikkelen.”

Kwetsbaar opstellen

Eidhof is ervan overtuigd dat die hogere betrokkenheid en de wens om te ontwikkelen alleen kan ontstaan als het hele bedrijf samenwerkt. “Ik werk nu 30 jaar in de techniek en dan zie je dat installatiebedrijven veelal heel traditioneel zijn. Ik wilde het roer helemaal omgooien en het echt samendoen.” Dat betekent dat hij zelf ook af en toe met de billen bloot moet: “Ja, ik durf mij wel kwetsbaar op te stellen. We hebben echt goede mensen die kunnen meedenken. Dat willen we ook. Geen ja-knikkers, in de organisatie, dat heb ik al te vaak meegemaakt, maar collega’s die verbeterpunten aandragen. Zo heb ik geleerd dat ik ook zelf dingen eerder mag overdragen aan de collega’s. Dat werkt sneller en geeft hen ook meer verantwoordelijkheid.”

Komen waar je wil zijn

In de drukte van alledag is het soms lastig om hier tijd voor vrij te maken, maar Eidhof is daar heel duidelijk in: “Als je dat niet doet, kom je jezelf wel tegen. Dan gaat het hem niet worden en kom je nooit waar je wil zijn. Je móet hier tijd voor reserveren.” Bovendien geeft hij aan dat het niet even een eenmalige cursus kan zijn. “Uit deze workshop komen allerlei zaken naar voren, zoals goede tips van mensen. Dat zie je ook zo bij enquêtes. Maar dan kan het niet blijven liggen. Hoe ga je daarmee verder en hoe neem je de mensen ook mee? Dat is heel belangrijk.”

Het is bij Keizers de investering zeker waard. “We geven mensen verantwoordelijkheid, delen de successen en zien de mindset veranderen, mensen willen zich graag steeds vaker verder ontwikkelen.”

“Ik dacht eerst: hier komt weer van dat geneuzel. Maar het was toch wel heel anders dan ik had verwacht!”


Benieuwd naar hoe de collega’s van Paul deze ontwikkelingen ervaren?
Lees hier het interview met Stephan Sauerwald en Jan Oosterbroek.