“Kinderen moeten dingen zien, voelen, proeven en ruiken”

Bij installatiebedrijf HB Techniek in ’s Gravezande hebben ze niet alleen hart voor de zaak, maar ook hart voor de toekomst van de branche. Betalend collega Henk Boerma, - “ik ben geen directeur, ik ben betalend collega” – legt uit waarom: “We raken gewoon een hoop mensen kwijt, door bijvoorbeeld pensioen, dus we moeten echt werken aan die aanwas.”

Image002
16 nov, 2020

Daarom organiseert HB Techniek, samen met andere installateurs in de regio de ‘Techniekweek’. Tijdens deze week komen zo’n 700 leerlingen, in de leeftijd van 10 tot 13 jaar, langs om kennis te maken met techniek. Wat ze dan doen? Boerma: “Pijpje buigen, met licht techniek bezig zijn, solderen van een koperen pijpje, wat op gebied van metaalbewerking zelf maken, waterkoppelingen in de juiste volgorde volgens tekening in elkaar zetten en daarna controleren of er niets lekt.”

Blijven plakken

Het klinkt simpel, maar het werkt. “Die kinderen vinden het geweldig. En er blijven er altijd een paar plakken, die zijn getriggerd. Laatst kwam nog iemand langs die aan het leren was voor timmerman, maar nu over wilde stappen naar de elektrotechniek,” vertelt Boerma. “Ik had helaas geen ruimte voor hem, dus heb hem doorgestuurd naar een collega-installateur. Daar is hij nu aan het werken-leren.”   

Liever alles op één plek

Zo doen Boerma en zijn collega’s hun best. Toch ziet hij dat er meer gedaan zou kunnen worden. “Iedereen bruist van de ideeën, maar het geld om mensen op te leiden en enthousiast te maken voor de techniek verdwijnt aan alle kanten. Daar zou de overheid een centralere rol in moeten hebben. Ik zou graag zien dat zij techniek echt weer onderdeel maken van het onderwijs, zodat kinderen ook zien wat techniek inhoudt en vooral dat het leuk is om met je handen bezig te zijn. En het techniekonderwijs centraliseren: nu kan je overal wel wat doen, er zijn zo veel opleidingen en mogelijkheden, je ziet door de bomen het bos niet meer. Het zou mooi zijn als dat één plek wordt.”

Over ontwikkeling van vakmensen

Boerma is nuchter als het gaat om ontwikkeling. “Ach ja, als we iets interessant of nodig vinden, doen we het gewoon. Zoals een cursus zonnepanelen, laadpalen en beveiligingen installeren.” En af en toe natuurlijk gebruik maken van de diensten van Wij Techniek, zoals de Vakbus. “Maar heel eerlijk, dat zouden we veel meer moeten doen.”

Trots op het vak

Net als veel installateurs, houdt Boerma van zijn vak. “Techniek is fantastisch. Het feit dat je iets kunt regelen, aansluiten en besturen, dat is heel mooi. Mensen denken er vaak gemakkelijk over, maar het gaat veel verder dan ‘een stopcontactje maken’. Daar mogen we ook wel wat trotser op zijn.” Daarom heeft Boerma ook een hekel aan de termen ‘hoog-opgeleid’ of ‘laag-opgeleid’. “Het gaat allemaal om niveau, niveau, niveau. Terwijl het erom gaat dat je iets doet waar je blij van wordt.”