De meerwaarde van Vakmanschap Afleversets
Ralph Taal en Dave Bierens werken bij Vattenfall aan het warmtenet. We spreken hen over het Bewijs van Vakmanschap Afleversets voor warmtenetten in het Vattenfall-gebouw voor warmte en koude in de Houthavens in Amsterdam.
Stadswarmte
Ralph is met zijn afdeling bij Vattenfall verantwoordelijk voor het opwekken van warmte/koude in diverse wijken. Het team van Dave houdt de kwaliteit hoog, ze zorgen voor de juiste temperatuur en de juiste druk binnen het systeem.
Ralph: “Stadswarmte speelt een steeds belangrijkere rol in het verduurzamen van de warmtevoorziening. Dat een nieuwe wijk als Houthavens met stadswarmte wordt aangelegd, is hier een mooi voorbeeld van. De tijd is nu rijp om hier ook standaarden voor af te spreken met elkaar. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat er veel niet erkende installateurs actief waren, ze zéggen dat ze verstand hebben van warmte, maar hoe weet je of dit echt zo is? Zeker voor de particulier is dit bijna niet te controleren. Daarom wilden we graag betrokken worden bij de ontwikkeling van het Bewijs van Vakmanschap Afleversets.”
Het belang van standaardisering
Dave: “Als je ergens nieuw komt wonen, is het belangrijk dat je weet welk deel van het systeem van het warmtebedrijf is en welk deel van jezelf. En wie je kunt benaderen voor onderhoud. Veel installatiebedrijven/ installateurs doen alleen cv-ketels en hebben geen kennis van stadswarmte. Daar zijn de training Vakmanschap Afleversets en de erkenning Afleversets voor ontwikkeld. Voor de eindgebruiker heeft het alleen maar voordelen: je weet dat een monteur voldoet aan regelgeving en veiligheidsstandaarden en dat hij weet hoe jouw systeem werkt.” Ralph vult aan: “Standaardisering is heel belangrijk. Door zo’n vakpaspoort ga je branche breed hetzelfde werken en kunnen we samen kwaliteitsnormen afspreken. Dit komt de betrouwbaarheid en de reputatie van het warmtenet en de monteurs ten goede. We leiden onze mensen nu nog zelf op, maar onze monteurs gaan straks ook deze vakmanschapsroute volgen, zodat iedereen dezelfde basis heeft.”
Ralph en Dave aan het werk bij Vattenfall warmtenet in de Amsterdamse Houthavens.
Dave controleert de temperatuur en druk.
Kennis in huis halen
Ook familiebedrijf Van Heugten CV in Helmond heeft de kennis over warmtenetten in huis gehaald. Rudi van Heugten: “We zijn een installatiebedrijf in cv-ketels, badkamers en warmtepompen. In onze regio zijn inmiddels zo’n 6100 woningen aangesloten op het warmtenet. Als we kijken naar de energietransitie dan is de verwachting dat dit aantal alleen maar hoger wordt. Dit maakte het interessant om onze kennis hierin te verbreden. We zijn als relatief kleine partij meestal niet betrokken bij de ontwikkeling van grote nieuwbouwprojecten, maar in de particuliere installatie-, vervangings- en reparatiemarkt werken we wel met de afleversets. Ook denken we graag met de eindgebruiker mee over het verlagen van hun energiekosten. Ik heb daarom samen met een collega de vakmanschapsroute afleversets gevolgd. We hebben alle benodigde kennis nu in huis. ''
Rudi van Heugten:
"Als bedrijf zijn we er in elk geval klaar voor, we hebben nu alle kennis in huis voor gasgestookte ketels, warmtepompen én nu ook de afleversets. Kom maar op met die toekomst!”
Met het Bewijs van Vakmanschap is een installateur aantoonbaar gecertificeerd voor het controleren, voorbereiden, plaatsen, vervangen, onderhouden, beheren en inspecteren van de afleverset, de warmtemeter en/of de aanleg of vervanging van het inpandig leidingwerk voor het warmtenet. Ga naar Het Vakmanschap Afleversets en behaal ook jouw bewijs van Vakmanschap.
Het Vakmanschap Afleversets is een initiatief van InstallQ, Wij Techniek, Techniek Nederland, en VBC.