“Met bol- en bbl-studenten leid je je eigen installatietoppers op”
Veel werk en een tekort aan vakmensen. Wat kan je daar aan doen? Installatiebedrijf Van Joolen in Bussum investeert structureel in het opleiden van studenten. “We geven jongeren de ruimte om hun talenten te ontwikkelen. Met goede begeleiding maak je van een gemotiveerde student een gemotiveerde medewerker voor het leven”, zegt mede-eigenaar Vincent Dukel.
Lees hier het interview met Vincent Dukel.
Hoeveel studenten hebben jullie opgeleid? Hoeveel studenten begeleiden jullie op dit moment?
“We hebben zoveel studenten opgeleid dat we de tel zijn kwijtgeraakt. We doen het al heel lang. Op dit moment begeleiden we drie bbl’ers in de richtingen elektrotechniek en installatietechniek en een bol-stagiair in de richting technische engineering. Het opleiden van jonge vakmensen is een vast onderdeel van ons hr-beleid. Op een vast team van zeventien medewerkers hebben we vier leermeesters (red: ook wel praktijkbegeleider genoemd). Iedere leermeester heeft zijn eigen specialisme: elektra, service, verwarmingstechniek en koeltechniek.”
Wat is het geheim van goede begeleiding?
“Aan het begin van de opleiding zorgen we voor intensieve begeleiding. We laten jongeren zo breed mogelijk meelopen. Zo leren ze de verschillende kanten van het bedrijf en het installatievak kennen. Tijdens de basisopleiding kijken we samen waar de talenten en interesses van een student liggen. Daar passen we het vervolgtraject op aan. We kijken goed naar de persoon. Iemand met hoogtevrees moet je geen zonnepanelen laten installeren en iemand die service en onderhoud leuk vindt, moet je niet op nieuwbouwprojecten zetten. Natuurlijk doen studenten ook weleens werk dat ze niet leuk vinden. Dat hoort er bij. Het succes is het grootst als de opleiding en de begeleiding goed aansluiten bij de belangstelling van de student.”
Wat zijn de grootste uitdagingen van een bbl- of bol-traject?
“Vroeger kregen we 17-jarigen binnen die al konden sleutelen. Nu zijn dat de uitzonderingen. Een student kiest voor installatietechniek, komt naar ons en zegt: leer mij het vak. Dat kunnen we niet veranderen. We kunnen wel zorgen dat een student snel alle basisvaardigheden aanleert. Omgekeerd hoef je jongeren over elektronica en software niets te vertellen. Een installatie of domoticasysteem inregelen pakken ze snel op. We begeleiden vanuit een positieve benadering. Jongeren komen blanco binnen. Ze leren hier niet alleen een vak. Ze leren samenwerken, communiceren en afspraken nakomen. Het kost tijd voordat een assistent-technicus zelfstandig kan werken. Een bbl-traject vraagt om een lange adem. Zowel van het leerbedrijf als van de student.”
Welke ondersteuning krijgen jullie vanuit Wij Techniek?
“Wij Techniek helpt ons met praktische informatie, workshops en ondersteuning voor leermeesters. We krijgen handvatten om medewerkers van verschillende generaties goed met elkaar te laten samenwerken. Ook op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie doet Wij Techniek heel veel, zoals het bezoeken van basisscholen en het organiseren van open dagen, om jongeren te wijzen op de mogelijkheden van een loopbaan in de installatietechniek.”
Waarom investeren jullie in de opleiding en praktijkbegeleiding van vakmensen? Zouden jullie het andere bedrijven aanraden?
“Als installatiebedrijven niet in jonge vakmensen investeren, dan hebben we straks helemaal geen nieuwe jongens en meiden meer. Zeker, begeleiding kost tijd en geld, maar zo kijken wij er niet naar. Wij zien het als een noodzakelijke investering in de toekomst. Ik ben zelf als 17-jarige vanuit de schoolbanken hier bij Van Joolen begonnen. Ik werd met open armen ontvangen en kreeg alle ruimte om mijzelf te ontwikkelen. Dat gun ik alle jongeren die voor het installatievak kiezen. Voor installatiebedrijven is een bbl- of bol- traject een geweldige kans om je eigen installatietoppers op te leiden. Ik zou alle bedrijven die dat nog niet zijn willen oproepen om leerbedrijf te worden, en om medewerkers tot leermeester op te leiden.”
“We geven jongeren de ruimte om hun talenten te ontwikkelen. Met goede begeleiding maak je van een gemotiveerde student een gemotiveerde medewerker voor het leven - Vincent Dukel.”