“Met het tekort dat we nu hebben in de sector, moet je gewoon bereid zijn te investeren”

Bij Lomans in Amersfoort en Capelle aan de IJssel zijn afgelopen jaar vier zij-instromers aan de slag gegaan: mensen uit een hele andere sector en mensen uit een heel ander land. Hoe bevalt dat?

Sietske Lomans, coördinator van de Lomans Academy vertelt over hun zij-instroomtraject
29 aug, 2022

We praten met Sietske Lomans, coördinator van de Lomans Academy en verantwoordelijk voor dit traject.

Sietske, vanwaar deze keuze voor zij-instromers?
“Met Lomans Academy zitten we nu in ons derde jaar met volgend jaar zelfs 50 studenten. Toch is dat niet genoeg. Alle bouw- en installatiebedrijven lopen aan tegen het grote personeelstekort in de techniek. Daarnaast zien we dat mensen het roer omgooien, die willen een switch maken, zeker sinds corona. Ook zien we een grote stroom nieuwe Nederlanders. Dat zijn dus kansen, waarbij je ook nog mensen een toekomst geeft. Hoe mooi is dat?  Je zou misschien niet meteen denken aan iemand uit de horeca of een vluchteling, maar wij verwelkomen ze graag.”

Kunnen ze dan ook gelijk aan de slag?
“Bijna wel, maar er zit natuurlijk wel veel begeleiding in. Dat is met name in het begin. Ze gaan één dag in de week naar school, krijgen daarnaast les in onze praktijkruimte, hebben een vaste buddy op de bouw en sommigen volgen ook nog een taaltraining. Dat is best veel en dus heel fijn dat we daar subsidie* voor konden krijgen.”

Dat is best een investering, is dat niet spannend?
“Het is zeker een investering, maar het voelt heel goed. Allereerst: door het tekort dat we nu hebben in de sector, moet je gewoon bereid zijn te investeren. Want als je dat niet doet, heb je niemand. Daarnaast merk je dat deze groep zó gemotiveerd en gedreven is. Ze willen echt heel graag. Waarom zou je hen dan geen kans willen geven? Ondertussen worden ze steeds beter in hun werk en zijn ze iedere dag blij om bij ons te mogen werken. Dus we investeren in hen, maar dat krijgen we ook zeker terug.” 

Zijn er ook hobbels op de weg?
“Natuurlijk hebben we dingen waar we tegenaan lopen. Dat zit hem vooral in het feit dat iedere zij-instromer anders is: met andere basiskennis, taalbeheersing en privésituatie. De jongeren van 16/17 jaar oud kun je allemaal ongeveer hetzelfde traject laten lopen, dat gaat bij zij-instromers moeilijker. Wat we daarnaast merken is dat je volle bak in de taal moet investeren. We waren dan ook heel blij dat Wij Techniek een taaltrainingsbureau kende dat een training op maat kon maken, inclusief vaktechnische taal.

Zou je dit andere bedrijven aanraden?
“Jazeker! Als je gemotiveerde werknemers hebt die je op jouw manier kunt opleiden en die uiteindelijk volle bak kunnen meedraaien in je bedrijf, geef je mensen een kans en komt die investering altijd weer bij je terug. Ik zou ze wel aanraden dan even contact met Wij Techniek op te nemen. Zij denken erg goed mee en dat helpt ontzettend.”

Interview 

Benieuwd naar het verhaal van één van de zij-instromers? Lees hier het interview met Dion, die overstapte van de horeca naar de techniek.

Ook met zij-instromers aan de slag?

Er zijn verschillende regelingen om financiële steun te krijgen voor het opleiden van (nieuw) personeel. Ook daar kunnen de collega’s van TeamWork je mee verder helpen.