‘Met nieuwe vakmensen geven wij de energietransitie vorm!’

Energietransitie, digitalisering en toegankelijke gezondheidszorg; het zijn stuk voor stuk belangrijke maatschappelijke uitdagingen waarin installatiebedrijven een sleutelrol vervullen.

Workshop Sterk in je werk 60+ - Oudere medewerker is bezig met technische installatie
1 jul, 2020

Dat nieuwe vakmensen hierbij - ook in de coronatijd - onmisbaar zijn weet Fons Roeken uit Naarden als geen ander. Onlangs verwelkomde Schipper Installatie BV met succes een zij-instromende 50+’er. Fons vertelt hoe deze investering in ervaring zich uitbetaalt.

Nieuwe vakmensen

Fons Roeken van het installatiebedrijf Schipper Installatie BV en voorzitter van Installatiemensen Bussum beseft heel goed dat de installatiebranche veel nieuwe vakmensen kan gebruiken. “Het is soms lastig om nieuwe mensen te vinden, en tegelijkertijd wordt het werk niet minder. Daarom zoeken wij altijd naar creatieve manieren om aan nieuw personeel te komen.” Enthousiast legt hij uit hoe zijn bedrijf dit in de praktijk doet. “Anderhalf jaar geleden hebben we een vrouwelijke installateur in het bedrijf aangenomen. Met hulp van Wij Techniek werd zij hiervoor helemaal omgeschoold. En het resultaat is dat zij inmiddels niet meer uit het team is weg te denken!”

Soft skills

De met Wij Techniek opgedane ervaring smaakte naar meer toen Fons begin dit jaar weer iemand zocht. “Via-via kwamen we in contact met Ron. Hij is 59 jaar en was werkzaam in een totaal andere sector. Via een regeling van Wij Techniek kon hij zich volledig omscholen tot installateur. Nu werkt hij zo’n vier weken bij ons en het gaat fantastisch! Het voordeel was dat Ron vooral zélf heel graag wilde. Oudere medewerkers beschikken bovendien vaak over prima soft skills en kunnen goed omgaan met klanten. Bovendien weten ze hoe het er in een team aan toegaat.” En hoe ging het inwerken in coronatijd? Fons legt uit: “Dat ging heel soepel. Vanzelfsprekend volgen we als bedrijf de RIVM-richtlijnen waardoor Ron in zijn inwerkperiode veel extra zelfstudie vanuit huis deed. Daarnaast hebben we op kantoor een grote showroom waar we gemakkelijk ruim voldoende afstand kunnen houden. En zolang Ron met een vaste collega op pad gaat, kan dit prima.”

Gedeelde investering

Volgens Fons loont het om intensief aan de slag te gaan met zij-instromers. “Je creëert echt een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid, want zowel Wij Techniek als het bedrijf als Ron zelf investeren tijd en geld in het omscholen. De voldoening is dan ook groot als je ziet dat Ron uitstekend functioneert en geweldig in het team past!” Of Fons andere bedrijven aanraadt om met zij-instromende 50- of 60+’ers aan de slag te gaan? “Zeker weten. Natuurlijk ga je een investering aan. Maar als je goede afspraken maakt, betaalt het zich dubbel en dwars uit!”