Moeder en dochter staan hun mannetje in de techniek
De techniek een mannenwereld? Niet voor Pieke Wallace en haar dochter Sarolta Simons. Al vroeg in hun jeugd bleek de liefde voor techniek hen in het bloed te zitten. Inmiddels werken ze allebei naar volle tevredenheid in de sector. Pieke als technisch inkoper bij HoCoSto, een nieuw innovatief bedrijf in warmte-opslag. Sarolta werkt als werkvoorbereider service bij Van Dorp, voornamelijk in de klimaatbeheersing.
Hoe het is om als vrouw in de techniek te werken vertellen ze in dit dubbelinterview.
Pieke: “Ik ben heel blij met mijn baan, ik werk bij een ontzettend leuk bedrijf dat ondergronds warmte opslaat. In de zomer wordt warmte opgewekt met bijvoorbeeld zonnecollectoren. Deze warmte wordt opgeslagen in enorme ‘zwembaden’ onder de grond, met daarin een gepatenteerd frame. Boven dat ‘zwembad’ maak je een gebruiksruimte zoals een parkeerplaats of een speeltuin. In de winter wordt de warmte uit de opslag gehaald om bijvoorbeeld woonwijken of scholen te verwarmen. Mijn taken zijn het inkopen voor de projecten, het inrichten van het ERP systeem en daarnaast ga ik projectleiding doen.
Ik ben opgegroeid met techniek. Mijn vader heeft werktuigbouwkunde gestudeerd en ik ging zelf op school ook al snel de B-kant op. Dat was voor mij echt de enige weg. Ik ben vervolgens werktuigbouwkunde gaan doen op de HTS. Ik was de enige vrouw in een klas van 60. In die tijd werd je van tevoren echt tegengewerkt. Dan hoorde ik ‘jij kunt dit niet en als je het toch gaat doen zul je het niet halen’. Nou, dat moet je vooral tegen mij zeggen, toen wilde ik me natuurlijk bewijzen!
Ik zat nog op de opleiding toen Sarolta werd geboren. Die ging gewoon in de draagzak mee! Je kunt eigenlijk wel zeggen dat het haar ook met de paplepel is ingegoten.”
Sarolta vult lachend aan: “Ja, ik wist het ook vanaf de basisschool eigenlijk al wel, ik ging regelmatig mee naar mijn moeders werk en later op de middelbare school bleken wis- en natuurkunde ook echt mijn vakken. Ik heb commerciële techniek gedaan. Niet zo technisch als de HTS; je krijgt de basis van elektrotechniek en werktuigbouwkunde en daarnaast commerciële vakken. Het beste van twee werelden! Ook ik had overigens slechts één andere vrouw op de hele opleiding. Ik werk bij Van Dorp, ik zorg dat offertes worden opgesteld en materialen voorradig zijn, zodat monteurs hun klus kunnen uitvoeren. Alles binnen onderhoud en service.
Vrouwen in de techniek
In Nederland is slechts 14% van de medewerkers in de techniek vrouw. Veel van hen werken op kantoor, in ondersteunende en secretariële functies. Hoe ervaren moeder en dochter dit in hun bedrijven en hebben ze behoefte aan meer vrouwen in de techniek?
Sarolta: “we vinden allebei het werken in een mannenwereld heerlijk! Maar voor elk bedrijf is het denk ik wel beter als de verdeling tussen mannen en vrouwen meer in balans is. Voor mij hoeft dat overigens niet met een vrouwenquotum, het gaat immers om de kwaliteit van de medewerker.” Pieke valt haar volmondig bij “precies, de klik is het belangrijkst. Bij ons werkt een vrouw in de schoonmaak, maar ze helpt ook mee in de productie, een leuke vrouw! Die klik is voor mij het belangrijkst. Het gaat echt om de persoon en de kwaliteit.
Er zijn nog steeds bedrijven die ervan uit gaan dat een vrouw in een bedrijf een secretaresse is. Je wordt snel in een hokje geduwd: ga maar achter de computer zitten. Ik wilde altijd juist graag naar buiten! Soms ging ik met een collega mee op locatie, dan was ik de projectleider, maar dan spraken ze toch tegen hém.” Sarolta knikt. “Ik herken dat wel ja, ik werd in mijn vorige baan wel eens gebeld en dan was iemand boos dat ik opnam ‘ik wil geen telefoniste spreken’. Dan moest ik echt uitleggen dat ik dat niet was. Maar tegenwoordig valt het reuze mee. En je moet ook oppassen dat je geen dingen gaat zien die er niet zijn. En soms werkt het juist heel grappig, als mensen denken dat je iets niet weet en dan perplex staan als blijkt dat je heel véel weet!”
Scholing en ontwikkeling
Pieke leerde Wij Techniek kennen tijdens een toolboxmeeting voor de productieafdeling. Ze ging erbij zitten en daar volgde een ontwikkelgesprek uit. “Dat was echt een heel fijn gesprek. Ik wil me graag blijven door ontwikkelen binnen de sector. Ik heb al verschillende functies gehad, maar projectleiding vind ik echt heel leuk, die kant zou ik echt op willen.”
Ook Sarolta zou zich graag verder door ontwikkelen, zij volgt naast haar werk de opleiding technische bedrijfskunde, om ook meer doorgroeimogelijkheden te hebben. Daarnaast is ze ook rolmodel. Hoe zit dat?
Sarolta lacht “ja, dat is zomaar ontstaan. Wij Techniek werkt samen met VHTO, het expertisecentrum voor vrouwen in de techniek. Ze organiseerden een rondleiding bij mij op school, voor meiden van de middelbare school. Ik mocht ze vertellen hoe het is om als vrouw in de techniek te werken. Er is een zwaar tekort aan mensen in de techniek, we kunnen mannen én vrouwen goed gebruiken. Ik zie mezelf niet als rolmodel, maar ik vind het wel fijn om anderen te helpen met het maken van een keuze. Sowieso zou ik tegen vrouwen die een baan in de techniek overwegen willen zeggen: laat je niet gek maken, gewoon jezelf zijn!” Pieke vult aan: “juist. De techniek: gewoon doen!”