Nederland aan het (waterstof)gas

Nederland wil ‘van het gas af’. Toch zijn er initiatieven om bestaande woningen juist aan het gas te houden, maar dan wel een specifiek gas: waterstof.

demowoning waterstof | Wij Techniek
4 apr, 2022

Kimenai Installatiebeheer BV in Warnsveld is een van de partijen die met deze innovatie experimenteert.

Gezamenlijk initiatief

Een goede reden voor een gesprek met Ruud Kimenai, de gedreven eigenaar van dit zeven jaar jonge installatiebedrijf met zo’n 35 mensen in dienst. De slogan van zijn bedrijf is ‘Samen Vertrouwd Sterker’, wat in het waterstofproject waar wij hem over spraken duidelijk naar voren komt. Samen met producent Remeha, certificeerder/opleider KIWA, Alliander en het lokale initiatief Lochem Energie werkt hij op twee locaties met waterstof.  

De eerste is een demowoning op het terrein van KIWA in Apeldoorn, die vol hangt met sensoren en waar fouten maken mag. De tweede is een straat in Lochem, waar tien bestaande woningen in september van aardgas overgaan op waterstof. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. Ruud Kimenai vertelt: “Het waterstofgas komt uit tanks op een industrieterrein in de buurt en stroomt straks door de bestaande gasleiding naar de woningen. Gedurende een pilot van drie jaar worden de ervaringen met waterstof hier gemonitord.” Het is een van de projecten in Nederland waar wordt geëxperimenteerd met waterstof in woningen. 

waterstof station | Wij Techniek

Waterstof vergelijkbaar met aardgas

Kimenai staat bekend als innovatief en het bedrijf raakte dan ook bij dit initiatief betrokken dankzij zijn netwerk. “Het speelt ook mee dat het bedrijf relatief klein is en dat contacten dus snel zijn gelegd. En het bedrijf uit Warnsveld ligt mooi halverwege de twee locaties in Apeldoorn en Lochem.” Waterstof was voor alle betrokken partijen nieuw en vooraf was weinig bekend hoe het installeren en aansluiten van waterstofketels zou werken. Wat bleek, het is heel vergelijkbaar met aardgas. De leidingen en verbindingsstukken die zijn gebruikt om gasketels op te hangen, zijn dezelfde als bij waterstofketels.  

“Het waterstofgas komt uit tanks op een industrieterrein in de buurt en stroomt straks door de bestaande gasleiding naar de woningen. Gedurende een pilot van drie jaar worden de ervaringen met waterstof hier gemonitord.”

Van gas naar gas

Het werk is uitgevoerd door een vaste groep monteurs die bij Kimenai doorgaans gasketels plaatsen. “Deze keuze hebben we bewust gemaakt, omdat dit de mensen zijn die in de toekomst waterstofketels installeren. De kennis die de monteurs, maar ook de collega’s bij KIWA, Alliander en Remeha opdoen, wordt met elkaar gedeeld en vastgelegd in lesmateriaal. Dit wordt uiteindelijk ook beschikbaar gesteld aan andere marktpartijen,” aldus Kimenai.  

Landelijke visie energietransitie 

Wat Ruud Kimenai, ook vanuit de visie van zijn bedrijf, wil meegeven is dat hij een landelijke visie op de energietransitie mist. “Hoe we in de jaren’60 allemaal aan het gas gingen en er ‘even’ 42.000 km gasleiding werd aangelegd, die collectiviteit zou ik nu ook graag zien. Het onderwerp en de keuzes die gemaakt moeten worden zijn te complex om op regionaal of zelfs gemeentelijk niveau te beleggen.”  

“Hoe we in de jaren’60 allemaal aan het gas gingen en er ‘even’ 42.000 km gasleiding werd aangelegd, die collectiviteit zou ik nu ook graag zien. Het onderwerp en de keuzes die gemaakt moeten worden zijn te complex om op regionaal of zelfs gemeentelijk niveau te beleggen.”
waterstofketel | Wij Techniek

Meer informatie

Waterstof is een erg licht gas en snel ontvlambaar. Net als elk ander gas is het van belang om er bij productie, transport en gebruik voorzichtig mee om te gaan en dat uitsluitend aan professionele bedrijven over te laten. Waterstof is namelijk lichter dan aardgas en kan makkelijker ontsnappen bij kleppen en afsluiters. 

Voorbeelden:
Nationaal Programma Groningen 

Waterstofmodule op Alfa collega 

Testomgeving van Alliander, Enexis Groep en Stedin 

Sloopwoningen in Uithoorn op waterstof aangesloten als pilot 

Sloopwoningen in Uithoorn op waterstof aangesloten als pilot persbericht 

Waterstof Tiny House in Hoogeveen dat een woonwijk op waterstof ontwikkelt