Nieuwe wet kwaliteit in bouwprojecten op komst
Vanaf 1 januari 2024 krijgen installateurs te maken met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Deze is bedoeld om de bouwkwaliteit van eenvoudige nieuwbouwprojecten te verbeteren. Zoals eengezinswoningen en simpele bedrijfspanden. Om praktijkervaring op te doen, zijn in heel Nederland proefprojecten gestart.
Den Doorn Totaalinstallateurs uit Giessen koos de nieuwbouw van het eigen kantoorpand als proefproject. Met directeur Tjerk van Opzeeland en projectleiders Jan van der Schoot en Hendrik Koman spreken we over hun ervaringen.
Van alle markten thuis
Het kantoorpand ruikt weliswaar splinternieuw, het bedrijf Den Doorn is al 49 jaar oud. Er zijn zo’n 100 medewerkers in dienst. Daarnaast kent het bedrijf een flexibele schil van zo’n 40 tot 50 mensen. Tjerk formuleert de core business als volgt: “Onze specialisatie is dat we ons nergens in specialiseren. We doen alles: E&W, van service en onderhoud tot grotere projecten. Maar als je dan toch iets wilt noemen, dan doen wij veel voor de bouw en inrichting van distributiecentra.”
Eigen pand als experiment
De nieuwbouw van het eigen bedrijfsgebouw was voor Tjerk een mooie gelegenheid om dit aan te melden als proefproject voor de Wkb. “Het was voor ons een bewuste keuze om met de Wkb te experimenteren. We werken veel voor turn-key bouwers en gaan dus na invoering van de wet er veel mee te maken krijgen. Ik heb een goede relatie benaderd en aan hem als hoofdaannemer het werk en de verantwoordelijkheid voor de kwaliteitsborging volledig uitbesteed. We hebben uiteraard zelf de installaties aangelegd in de nieuwbouw, maar wel onder aansturing en ook onder de verzekering van de hoofdaannemer. Zo benaderen we het meest de werkelijkheid.”
Klanten laten zien dat je vooroploopt
Tjerk lacht: “In dit project was ik dus zelf eens een keer opdrachtgever. Daar heb ik al veel van opgestoken. Ook hebben we veel geleerd door tijdens het werk zelf te ontdekken hoe het allemaal werkt. Zo is deze nieuwe manier van kwaliteitsborging ook breder gedragen in de organisatie. Financieel zijn we er niet beter van geworden; we kregen weliswaar korting op de leges, maar dat was een pleister op een wondje. Wel kunnen we deze ervaring commercieel gebruiken richting klanten om onze vooruitstrevende werkwijze te tonen.”
Wkb lijkt beperkte aanpassing voor grotere bedrijven
Projectleiders Hendrik en Jan waren het meest betrokken bij de bouw. Ze hadden zich niet van te voren extra voorbereid. Jan legt uit: “We hadden alle verantwoordelijkheid voor de Wkb bij de aannemer neergelegd. Kwaliteitsborger Plangarant is een paar keer langs geweest om ons uit te leggen hoe zaken werken en wat wij moeten doen. De meeste documentatie die we moeten aanleveren, hadden wij toch al vanuit bijvoorbeeld BREEAM-certificering. We moeten wel wat meer foto’s tijdens het werk maken. Dat doen de montageleiders of wijzelf. Die leggen we vast in onze eigen app, waar ook allerlei veiligheids- en kwaliteitsdocumenten in zijn te vinden.” Tjerk vult aan dat hij denkt dat werken volgens de Wkb voor grotere bedrijven, die veel bestaande certificeringen hebben, een beperkte aanpassing betekent. Dat is ook meteen een risico; er komen steeds meer certificeringseisen bij de laatste jaren.
Proefproject geslaagd
De drie mannen vinden dat de wet echt leidt tot kwaliteitsverbetering. Hendrik geeft als voorbeeld het glas in de hal: “Dit moet vanuit regelgeving brandwerend zijn en was ook zo besteld. Bij controle bleek dat de kozijnen brandwerend waren en de afwerking ook, maar dat in het glas het ‘brandveilig’- keurmerk ontbrak. Dat was een foutje van de leverancier. Een kwaliteitsborger ziet dat, dat was anders nooit opgevallen. Waar de gemeente alleen vooraf een plan toetste, wordt nu de daadwerkelijk opgeleverde situatie gecontroleerd. Bijvoorbeeld de documentatie van een luchtbehandelingskast of de isolatie van ventilatiekanalen. Maar ook NEN1010-rapporten, in bedrijfsstellingsrapporten en een legionellacontrole, die we vanuit de VCA- en BRL-certificering al maakten. Alles wordt daadwerkelijk gecontroleerd.”