Onderzoek toont aan: exoskelet goed toepasbaar in de techniek

Eerder berichtte ArboTechniek over het plaatsvinden van een unieke pilot naar het gebruik van de exoskelet in de techniek. Het exoskelet is een relatief recent ontwikkeld hulpmiddel dat vooral gebruikt kan worden om het werk bij bovenhandse werkzaamheden gemakkelijker te maken.

Exoskelet Arbo
28 okt, 2021

Inmiddels is de pilot afgerond en zijn de resultaten bekend.

Gebruiksvriendelijkheid en toepasbaarheid

Eind 2020 en in de eerste maanden van 2021 heeft SPIE Fire Protection & Security samen met ArboTechiek in de praktijk onderzocht hoe gebruiksvriendelijk en toepasbaar het exoskelet Skelex 360 is in de techniek. Verschillende monteurs hebben er gebruik van gemaakt bij het uitvoeren van tal van werkzaamheden.

Minder vermoeid en minder klachten

Eén van de conclusies van het onderzoek is dat de Skelex 360 gemakkelijk te gebruiken is en de werkzaamheden verlicht als je langdurig met één of beide armen boven schouderhoogte werkt. Het is wel belangrijk dat men voldoende bewegingsruimte heeft. Een groot voordeel van het exoskelet is dat, indien goed gebruikt, je minder snel vermoeid raakt en er ook minder snel lichamelijk klachten ontstaan.

Tip: check als bedrijf altijd de mogelijkheden voor een vergoeding van een exoskelet bij de (collectieve) zorgverzekeraar.

Het volledige onderzoeksrapport vind je op de website van ArboTechniek.