“Onze topketelplaatser is nu een top-aircoplaatser geworden.”

In de kop van Noord-Holland, in het gezellige Zwaagdijk is Bakker Klimaat (voorheen Bakker CV Service) al 26 jaar een begrip. Het allround installatiebedrijf heeft veel veranderingen doorgemaakt, maar één ding is hetzelfde gebleven: aandacht voor mensen en blijven leren.

Jose Bakker
8 jan, 2021

We spreken met José Bakker, die sinds 2018 verantwoordelijk is voor o.a. P&O. Zij legt uit waarom de focus op ontwikkeling zo belangrijk is: “Mensen groeien door aandacht.”

“We hebben een eigen opleidingscentrum en hebben gelukkig meerdere leerlingen rondlopen,” vertelt een enthousiaste Bakker. De vader van eigenaar Dave runt de Bakker Klimaat Academie.  Hij was jarenlang leraar installatietechniek op het Horizon College. “Hij is al met pensioen, maar heeft hier echt lol.” Ze zien ook dat het nodig is, want vanuit de opleiding krijgen de jongeren niet altijd de kennis mee die ze in het echte werk nodig hebben. “Onze werkbegeleiders merkten dat de jonge monteurs nog veel kennis misten. Vroeger kwam je van de technische school af en had je veel materiaalkennis. Dat is nu helaas veel minder.”

Eigen opleidingscentrum

Daarom besloot men bij Bakker Klimaat het heft in eigen handen te nemen. Na het werk, vanaf 4 uur begint de school. Om 6 uur wordt er eten bezorgd en dan gaan ze tot een uur of half 8 door. Bakker: “We doen dit nu twee jaar en het gaat harstikke goed”.

En hoe bevalt de jongeren dit schema? “Ach, ze vinden het natuurlijk wel een opgave, maar je ziet ze met sprongen vooruitgaan.” Wel vinden we het belangrijk in lijn te blijven met de opleiding. “We gebruiken deels het lesmateriaal van het Horizon College, dus daarin lopen we mee met de opleiding. Wij gaan alleen dieper op de stof in.”

Het leren houdt niet op na de opleiding. Ook de langwerkende collega’s, inclusief eigenaren Dave en Mike, worden gestimuleerd zich te blijven ontwikkelen. “Het is gewoon belangrijk. Er gebeuren zoveel dingen waar je zelf geen invloed op hebt: wetgeving verandert, we moeten van het gas af. Mensen komen met vragen en dan moeten wij daar antwoord op hebben.” Dat werkt, want ondertussen groeit het bedrijf hard.

Tussen servet en tafellaken

Met die groei loop je tegen andere zaken aan, want op een gegeven moment ben je te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. “Wij vragen ons nu regelmatig af: wie zijn we? In één seizoen winnen we een prijs voor de plaatsing van een airconditioningsysteem in combinatie met een warmtepomp, voor de Falcon terminal (een ingenues VRV-systeem).

Aan de andere kant rijden we ook naar die oudere dame die al 40 jaar in hetzelfde huis woont om een schroefje van het gasfornuis aan te draaien. Dat soort dingen willen we ook kunnen blijven doen, maar dat wordt wel lastiger als je groeit.”

Van ketels naar airco’s

Bovendien moet je met je tijd meegaan, aldus Bakker. Zo plaatsen ze al sinds eind jaren 90 warmtepompen en hebben ze heel bewust hun naam veranderd van Bakker CV Service naar Bakker Installaties en naar nu Bakker Klimaat. “Duurzaamheid staat heel hoog in het vaandel. We zijn echt de mensen die kunnen adviseren over energie en comfort.” Dat betekent continu omdenken voor de mensen, want de ontwikkelingen gaan hard. Zo plaatsen zij, net als veel andere installatiebedrijven, steeds minder ketels. Maar door de warmere zomers stijgt de vraag naar airco’s: “Onze top ketel-plaatser is nu een top airco-plaatser geworden, natuurlijk in het bezit van zijn F-gassendiploma.”

Dat gaat niet altijd vanzelf, maar met oprechte aandacht voor de wensen en mogelijkheden van collega’s is er vaak veel mogelijk. “Weet je, lastige mensen zijn vaak helemaal niet lastig. Zij worden soms alleen te weinig gehoord.” Daarom pleit Bakker voor goede communicatie en goed luisteren voor 2021 en verder: “Iedereen kan heel goed worden in wat hij doet, maar ook dat gaat vervelen. Dus als iemand iets anders wil doen, luisteren we daarnaar en geven we dat graag een kans.”

Wil jij ook aan de slag met ontwikkeling in je bedrijf? Bij Wij Techniek hebben we verschillende middelen die je daarbij kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan Adviseur Ontwikkeling, de workshop Sterk in je Werk of het inrichten van Skillsmanager. Klik hier voor de mogelijkheden.