“Ook voor docenten, praktijkbegeleiders en studenten is de voorstelling een aanrader”
Met ‘Huis van Sarah’ inspireert Wij Techniek mensen binnen en buiten de installatiebranche om na te denken over de toekomst. In deze interviewserie vertellen bezoekers wat ze uit de theatervoorstelling meenemen in hun dagelijkse werk. In deze aflevering: Jacques de Groot van De Techniek Academie. “Een diploma is geen eindpunt. Het is het startpunt van je loopbaan en je ontwikkeling als vakmens.”
De Techniek Academie in Harderwijk leidt jongeren op voor een loopbaan in de techniek. De praktijkschool is een initiatief van Platform Techniek Noordwest-Veluwe en Landstede MBO. “Platform Techniek is een samenwerkingsverband van 136 technische bedrijven uit verschillende branches”, vertelt directeur Jacques de Groot. “In 2011 heeft het platform ervoor gekozen om vol in te zetten op jongeren. Onze focus ligt op praktische technische opleidingstrajecten. Onze studenten krijgen theorielessen van Landstede MBO, volgen praktijklessen bij De Techniek Academie en lopen stage bij de aangesloten bedrijven.”
Goede aansluiting
Voor de technische installatiebranche heeft De Techniek Academie verschillende opleidingen in huis. Binnen de opleidingen is er veel aandacht voor nieuwe techniek en de energietransitie. “We vinden het belangrijk dat onze opleidingen goed aansluiten bij de beroepspraktijk”, vervolgt De Groot. “De branche zit te springen om jonge vakmensen die klaar zijn voor de toekomst. Daarom zijn we continu bezig met innovatie. Onderwijskundig en vakinhoudelijk.” Toen hij in de nieuwsbrief van Wij Techniek las over ‘Huis van Sarah’, was zijn interesse meteen gewekt. “De voorstelling gaat over vakmensen, innovatie en de energietransitie. Daar wilde ik meer van weten.”
Voetstuk
Samen met een groep praktijkbegeleiders bezoekt Jacques de Groot de voorstelling. “‘Huis van Sarah’ gaat over veel meer dan alleen de installatiebranche. De energietransitie raakt verschillende branches. Ik vind het mooi om te zien dat de voorstelling vakmensen op een voetstuk plaatst. Vakmensen zijn de verbindende schakel tussen techniek en klanten. Ze zijn onmisbaar voor innovatie en de energietransitie. Het is een goede zaak dat beginnende en ervaren vakmensen de erkenning en de waardering krijgen die ze verdienen.”
Geen eindpunt
‘Huis van Sarah’ benadrukt volgens Jacques de Groot het belang van een leven lang leren. “De wereld verandert in een hoog tempo. Techniek ook. Met onze opleidingen bieden we studenten niet alleen de vakkennis en de vaardigheden aan die ze nodig hebben om hun diploma te halen. Een diploma is geen eindpunt. Het is het startpunt van je loopbaan en van je ontwikkeling als vakmens. Die boodschap zit duidelijk in de ‘Huis van Sarah’. Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent. Met leren ben je nooit klaar.”
“Een diploma is geen eindpunt. Het is het startpunt van je loopbaan en je ontwikkeling als vakmens.” Jacques de Groot
Wie is Jacques de Groot?
Naam Jacques de Groot
Leeftijd 59 jaar
Onderwijsinstelling De Techniek Academie Functie Directeur
Favoriete kamer(s) ‘Huis van Sarah’ De transformatorhuisje.
Wie moet ‘Huis van Sarah’ absoluut gaan zien? “De voorstelling is een aanrader voor iedereen die met opleiding, ontwikkeling en techniek bezig is. Docenten, praktijkbegeleiders en studenten kunnen er veel inspiratie uit halen.”
Wens voor de toekomst “Dat iedereen zijn rol pakt binnen de energietransitie. Er gaan dingen veranderen. Dat is geen bedreiging. Het is een kans om jezelf te ontwikkelen in je vak.”
Wat doet Jacques de Groot?
Wat doet Jacques de Groot? Jacques de Groot is directeur van De Techniek Academie, een samenwerkingsverband van Platform Techniek Noordwest Veluwe en Landstede MBO. De Techniek Academie verzorgt praktijkgerichte technische BBL-leerwerktrajecten op Niveau 2, Niveau 3 en Niveau 4. Binnen de opleidingen ligt de nadruk op praktische vaardigheden. Studenten die kiezen voor een leerwerktraject gaan twee dagen school en werken drie dagen in de praktijk. Veel opleidingen die De Techniek Academie aanbiedt, hebben raakvlakken met de energietransitie. Ook de praktijkopleiding zelf is actief met verduurzaming en de energietransitie. In de loop van 2024 verhuist De Techniek Academie naar een nieuwe locatie aan de Westeinde in Harderwijk. Het pand wordt eerst grondig verbouwd. Hierbij is er veel aandacht voor energiebesparende maatregelen zoals isoleren, de aanleg van energiezuinige technische installaties en het plaatsen van zonnepanelen.