Veel carrièrekansen voor instromers met gevoel voor techniek

Open dag op diverse locaties in Nederland moet jongeren en zij-instromers op het spoor zetten van een loopbaan in de installatiebranche

5000X2625 Facebook Linkedin Post Foto 1

Er is de komende decennia veel werk voor techniekliefhebbers die in de installatiebranche aan het werk willen. Samenwerkende installatiebedrijven en praktijkopleidingscentra in de sector organiseren daarom op zaterdag 29 augustus een open dag op diverse locaties door heel Nederland

De sector zoekt praktisch ingestelde beroepskrachten met gevoel voor techniek. “De installatiebranche heeft de toekomst”, zegt Erik Hans Boek, regiomanager van Wij Techniek, ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche (voorheen OTIB). “Ontwikkelingen als de energietransitie, het verduurzamen van woningen en de opmars van online connectiviteit, ‘the internet of things’ (IoT) maken dat er de komende decennia meer werk is dan we met de huidige hoeveelheid installatieprofessionals aankunnen.”

Wervingscampagne

De open dagen maken deel uit van een landelijke wervingscampagne. Daarin trekken ontwikkelingsfonds Wij Techniek, waarin vakbonden en werkgeversorganisaties vertegenwoordigd zijn, samen op met onder meer de opleidingsbedrijven IW Nederland en Goflex Young Professionals.

Doel van de open dag is dat belangstellenden niet alleen praktische voorlichting krijgen over opleidingen en beroepsperspectieven, maar ook kennis kunnen maken met het installatievak zelf. “Installatiewerk is een veelzijdig vak waarin ruimte is voor veel zelfontplooiing, maar gevoel voor techniek is wel een randvoorwaarde”, zegt Peter van Winssen, directeur van Goflex Young Professionals. “Tijdens de open dag krijgen bezoekers daarom gelegenheid om kennis te maken met gereedschappen en materialen. Luisteren, kijken, maar zéker ook zelf dingen doen en maken dus. Beleving staat centraal tijdens de open dag.”

Leren en werken

IW Nederland en Goflex Young Professionals leiden beroepskrachten op via de  Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Dat is leren en werken op MBO-niveau. Studenten gaan het grootste deel van de week aan het werk bij één van de leerbedrijven. Theorie wordt gegeven op het ROC en praktijktraining krijgen ze op de eigen praktijkcentra.

De organisatoren richten zich met hun wervingscampagne niet alleen op jongeren. “Ook zij-instromers zijn uitgenodigd om zich zaterdag te komen oriënteren”, benadrukt Ronald Olij, voorzitter van IW Nederland. “We denken dan bijvoorbeeld aan mensen die aan een carrièreswitch toe zijn vanuit een andere opleiding of branche of aan werkzoekenden.”

Jongeren en zij-instromers

Het is niet nieuw dat opleiders als GoFlex en IW zich ook oriënteren op andere doelgroepen dan enkel jongeren die van de middelbare school komen. “We hebben al veel verschillende zij-instromers naar een nieuwe loopbaan begeleid”, vertelt Olij. “Daarbij kun je denken aan mensen met een migratie-achtergrond tot aan herintredende vrouwen.”

Ook vrouwen laten zich steeds meer gelden in de installatietechniek. Ze worden nadrukkelijk ook uitgenodigd in de wervingscampagne van de branche. “Er zijn al heel wat meiden opgeleid in ons vak”, laat Boek weten. “We nodigen jonge meiden en vrouwen van harte uit om zaterdag kennis te komen maken met de installatietechniek. Het is helemaal geen unicum meer om een vrouw in onze sector aan het werk te zien met een buigtang of elektronische meetapparatuur. Dat beeld is achterhaald.”

Belangstellenden voor de open dag kunnen zaterdag vanaf 10:00 tot 14:00 uur terecht  Er wordt op locatie rekening gehouden met de RIVM-richtlijnen. Bekijk hier waar de open dagen plaatsvinden.

Wij Techniek Open Dag Werkend Leren IW Goflex