Opnieuw technische professionals succesvol opgeleid tot hybride techniekopleider

Maandag 5 oktober 2020 ontvingen 14 technische professionals hun diploma voor hybride techniekopleider. Ondanks de pittige uitdagingen door corona slaagden zij overtuigd voor het scholingstraject ‘Hybride Techniekopleider Gelderland en Overijssel’.

HULDIG~1
26 okt, 2020

Opnieuw hebben we er een grote groep pedagogisch-didactisch gediplomeerde vakmensen uit het technisch bedrijfsleven bij. De winst? Zij brengen de actuele stand van zaken in de techniek rechtstreeks naar het beroepsonderwijs.

Voor onze technische branche is het van cruciaal belang om de toekomstige vakman en vakvrouw goed op te leiden. Echter, steeds meer technici met cruciale vakkennis stromen uit. Dus introduceerden de technische O&O-fondsen (WIJ Techniek, A+O Metalektro en OOM) vijf jaar geleden het scholingstraject ‘Hybride Techniekopleiders Gelderland-Overijssel’ en de instructeurspool. Inmiddels zijn er al meer dan 250 hybride techniekopleiders landelijk, met nu een nieuwe aanwas van 14 afgestudeerden.

Rechtstreeks inzetbaar in het technisch beroepsonderwijs

Deze 14 nu afgestudeerde technici zijn werkzaam in de Technische Installatiebranche, Bouw, Maakindustrie en Metaalbranche. Met het Pedagogisch-Didactisch diploma (DPP) op zak kunnen ze onderdeel uitmaken van de instructeurspool. Vanuit hun werkpraktijk zijn zij inzetbaar in het technisch beroepsonderwijs. Zij dragen concreet bij aan het opleiden van onze toekomstige vakmensen.

Een bron aan praktijkinstructie voor technische ROC’s

Deze pool is te benutten door de technische ROC’s als zij op zoek zijn naar een techniekopleider. Bijvoorbeeld naar iemand die een specifiek keuzedeel kan doceren of een bepaald item kan invullen. Voor deze scholen een prima instrument om vakinhoudelijk en didactisch goede techniekopleiders te werven en te selecteren. Waar het scholenveld zelf om gevraagd heeft, is er nu en is in gezamenlijkheid georganiseerd.   

Praktisch voorbeeld van excellent publiek–privaat samenwerken

Robert-Jan de Vries, regiomanager Wij Techniek Gelderland & Overijssel stond kort stil bij de start van het project, waar we nu staan én de nieuwe tranche van 14 geslaagden: “Een mooi voorbeeld van excellent publiek–privaat samenwerken in de regio.” Uit handen van Gerard van der Weijden van Hogeschool Windesheim ontvingen de afstudeerders het diploma en van Toine Straatman, regiosecretaris Koninklijke Metaalunie de bijbehorende bloemen. Dit keer een extra grote studieprestatie omdat door corona een aantal lessen noodgedwongen digitaal plaatsvond. Ondanks deze hindernis hebben alle 14 deelnemers de eindstreep glansrijk gehaald.

Doekle Terpstra support dit initiatief stevig

Ook Doekle Terpstra, Voorzitter Techniek Nederland, juicht de groei van harte toe. Als reactie op de nieuwe tranche gediplomeerden Twitterde hij: “Er wordt veel gesproken over de hybride docent. Maar echt doorgepakt wordt er door de beleidsmakers niet. In de techniek is dat anders, wij DOEN het!!!”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Robert-Jan de Vries, regiomanager Wij Techniek Gelderland & Overijssel. 0348-437319  [email protected]