“Problemen oplossen met techniek is onze passie”

Complexe besturingssystemen ontwerpen, ontwikkelen en maken. A. Hagoort Besturingstechniek in Anna Paulowna is een high tech bedrijf met bekende klanten in binnen- en buitenland.

Wij Techniek Nieuwsbrief Interview Hagoort Foto 3 (2)
29 jun, 2020

Toch blijft directeur Arie Hagoort daar bescheiden onder. “Problemen oplossen met doordachte techniek, dat vinden wij het mooiste wat er is.”

Besturingstechniek is een breed begrip. Wat doen jullie precies?

“Wij werken op het snijvlak van elektronica, software en mechanica. Tegenwoordig valt dat onder de noemer mechatronica. We ontwerpen en ontwikkelen aansturingssystemen voor machines. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan bedieningspanelen en besturingssystemen voor productieprocessen.”

Waarom heb je dit bedrijf opgericht?

“Ik heb een achtergrond in meet- en regeltechniek en werktuigbouwkunde. Experimenteren met elektronica en techniek en nieuwe dingen bedenken vind ik het mooiste dat er is. Daarom ben ik in 1999 voor mijzelf begonnen. Ik begon alleen vanuit huis met het ontwerpen en bouwen van bedieningspanelen. Toen de woonkamer vol stond met schakelkasten, ben ik naar een bedrijfspand verhuisd. Vanaf dat moment is het hard gegaan. Tegenwoordig werken we met een team van veertien technici. We hebben allemaal dezelfde passie: techniek gebruiken om problemen van klanten op te lossen.”

Wie zijn jullie klanten?

“Onze klanten zijn kleine en grote bedrijven in binnen- en buitenland. Ze zijn actief in zeer uiteenlopende sectoren, van verpakkingsindustrie en levensmiddelenproductie tot bodemsanering en van drukkerijen en waterschappen tot landbouw. We hebben pas een oogstmachine voor zonnebloemen ontwikkeld en we zijn op dit moment bezig met het ontwerpen van een productielijn voor de grootste tulpengroeier van Noord-Amerika. Maar je komt onze besturingstechniek ook tegen in destilleerketels, sorteerinstallaties en gemalen.”

Welke vaardigheden komen daar bij kijken?

“Dat is heel divers. Ons team bestaat uit 3D-ontwerpers en software-ontwikkelaars, maar ook uit machinebouwers, elektrotechnici, engineers en werktuigbouwkundigen. Naast vakkennis hecht ik veel waarde aan creativiteit. Bijna alles wat wij doen is maatwerk. Soms weten klanten niet precies wat ze willen of wat ze nodig hebben. Dan is het belangrijk dat je buiten vaste kaders durft te denken.”

Is het lastig om aan goede technici te komen?


“Technische bedrijven klagen vaak dat er niet genoeg technici zijn. Maar daar kan je zelf wat aan doen. Wij werken nauw samen met regionale technische opleidingen. Er lopen hier gemiddeld altijd zo’n drie tot vier stagiairs op de werkvloer. We laten ze overal van proeven. De ene dag doen ze laswerk en bouwen ze een schakelkast, de volgende dag lopen ze mee op de ontwerp- en ontwikkelafdeling. Het leuke is dat we voor alle opleidingsniveaus stages aanbieden, van mbo elektrotechniek en middenkader engineering tot werktuigbouwkundig tekenen. Het gebeurt regelmatig dat jonge technici na hun opleiding in dienst komen. We zijn onze eigen kweekvijver voor nieuw talent.”