Quality engineer Rob van der Pol: “Groeien in je werk doe je als team”
Zantingh in Rijsenhout is gespecialiseerd in professionele gasbranderinstallaties. Het bedrijf ontwikkelt, installeert en onderhoudt installaties voor klanten over de hele wereld. Daar komt veel specialistische kennis bij kijken, vertelt quality engineer Rob van der Pol.
“Vakkennis maakt de vakman.”
De gasbrandertechniek van Zantingh wordt op verschillende plekken toegepast. Wie zijn jullie klanten?
“Zantingh is actief in verschillende sectoren, van de glastuinbouw en de industrie tot de utiliteitsbouw. Onze installaties kom je tegen in kassen, ziekenhuizen, fabrieken en warmtecentrales in Nederland en in landen over de hele wereld. In de glastuinbouwsector hebben we meer dan 86 jaar ervaring. We ontwerpen en ontwikkelen verwarmingssystemen, rookgascondensoren, co2-doseringsinstallaties en complete stookruimtes. Alle installaties die we ontwerpen en installeren, onderhouden we zelf met ons internationale team van servicemonteurs.”
Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen binnen het vakgebied?
“Klanten en overheden stellen steeds hogere eisen aan duurzaamheid, energiezuinigheid en milieu. Dat doet een groot beroep op onze creativiteit en vakkennis. Duurzaamheid speelt niet alleen een rol tijdens het ontwerpen en het plaatsen van een installatie. Het onderhoud tijdens het gebruik heeft grote invloed op de optimale werking. Een branderinstallatie kan nog zo goed zijn ontworpen, als het onderhoud wordt verwaarloosd, haal je er nooit het maximale rendement uit. Daarom investeren we structureel in bijscholing, training, coaching en kennisuitwisseling.”
Hoe ziet het opleidingsbeleid van Zantingh er uit?
“De opleidingsfilosofie is simpel. Te weinig vakkennis bestaat niet. Uiteraard krijgen onze jongens uitgebreide begeleiding om hun SCIOS-certificaten te halen. Verder organiseren we regelmatig monteursdagen en praktijkopleidersdagen en maken we via Wij Techniek gebruik van de Ontwikkelingsstimuleringsregeling. Daar houdt het niet op. Bovenop interne en externe trainingen organiseren we kennisuitwisselingssessies. Dat houdt in dat we vakmensen met verschillende achtergronden samenbrengen in groepen, van jong tot oud en van zeer ervaren tot minder ervaren. Iedereen neemt vanuit zijn eigen achtergrond nuttige vakkennis mee. Zo leren we van elkaar. Groeien in het vak doen we als team.”
Is het echt nodig om zoveel tijd in opleiding te steken?
“Ik werk ruim 43 jaar in deze sector. Toen ik begon, was een diploma eeuwig geldig. Tegenwoordig moet je je vakkennis doorlopend bijspijkeren om alle ontwikkelingen bij te houden. Eigenlijk is dat voor jonge vakmensen lastiger dan voor oudere vakmensen. Beginnende vakmensen moeten alles weten van de nieuwste technologie, maar in de praktijk komen ze regelmatig oude installaties tegen. Ook daar moeten ze verstand van hebben. Ik vergelijk vakkennis weleens met een trein. Voor jonge technici is techniek een hele lange trein die al rijdt. Voor oudere technici is vakkennis een trein die ze van de eerste tot de laatste wagon kennen. Als ze hun vakkennis regelmatig opfrissen uiteraard.”
Binnen de opleidingsstructuur geven jullie veel aandacht aan kennis. Is dat wel nodig? Tegenwoordig kan je alles toch gewoon online opzoeken?
“De waarde van vakkennis wordt tegenwoordig nogal eens onderschat. De technici van Zantingh werken over de hele wereld. Ook op plekken zonder internettoegang waar ze lastige problemen met eenvoudige hulpmiddelen moeten oplossen. Dan ben je als technicus op jezelf aangewezen. Dan is vakkennis je belangrijkste gereedschap. Ons doel is niet om technici een kunstje te leren. Ons doel is inzicht geven. Inzicht betekent dat je de kennis hebt om zelfstandig na te denken. Als je zelf nadenkt, ben je in staat om creatief problemen op te lossen.”
Na een lange loopbaan bij Zantingh ben je recent met pensioen gegaan. Ga je nu van je rust genieten?
“Dat ook, maar ik blijf betrokken bij het vak. Ik ga door met het stimuleren van kennisoverdracht voor mijn collega’s bij Zantingh. Daarnaast werk ik als gastdocent bij een SCIOS-erkend opleidingscentrum. Ik wil mij blijven inzetten voor het vakmanschap rondom onderhoud en inspectie van stookinstallaties. Door de energietransitie is de vraag naar vakmensen en vakkennis groter dan ooit. De utiliteit en industrie hebben allemaal te maken met veranderende gaskwaliteiten in aardgas, biogas en waterstofgas. Er komt altijd weer nieuwe vakkennis bij.”