RBPI-voorzitter Tom van Engelen: “Waterstof biedt geweldige kansen voor installatiebedrijven”

In Groningen en Drenthe zetten bedrijfsleven, scholen, de lokale overheid en brancheorganisaties de schouders onder de uitrol van waterstof. Ondernemer en RBPI-voorzitter Tom van Engelen uit Coevorden loopt in de voorhoede van deze duurzame ontwikkeling.

Het Intechnium gebouw - Wij Techniek
23 mrt, 2020

“Waterstof biedt geweldige kansen voor technische installatiebedrijven.”

Waar komt jouw belangstelling voor waterstof vandaan?

“Mijn droom was altijd om een duurzaam bedrijfspand te bouwen. Drie jaar geleden hebben we een energiezuinig gebouw neergezet met een extreem laag energieverbruik. Dankzij hoogwaardige isolatie en een warmtepomp heeft ons pand een Rc-waarde van 6,0 en een EPC-waarde van -1,10. Toen het klaar was, ben ik op zoek gegaan naar andere manieren om onze bedrijfsvoering verder te verduurzamen. Zo kwam ik uit bij mijn volgende droom en dat is rijden op waterstof.”

Wat gaan jullie precies doen?

“We gaan als een van de eerste MKB-bedrijven in Nederland investeren in een eigen waterstofstation en zes waterstofauto’s. Die nemen we later dit jaar in gebruik. Maar er zijn nog veel meer toepassingen. Waterstof en brandstofcellen zijn ook zeer geschikt voor de gebouwde omgeving. Bijvoorbeeld als energiebron voor cv-ketels en als energie-opslag voor woonhuizen. Het mooie is: het Nederlandse aardgasnetwerk is geschikt voor waterstof, en dat ligt er al.”

Waarom willen jullie als bedrijf voorop lopen met deze ontwikkeling?

“Groningen en Drenthe zijn door de overheid aangewezen als waterstofprovincies. Dat maakt het mogelijk om met behulp van subsidies projecten van de grond te tillen. Binnen onze de regio komen steeds meer initiatieven van de grond. Onlangs is in Hoogeveen een project gestart met een Tiny House op waterstof. Wij zijn bezig om samen met OTIB een waterstofeducatiecentrum bij Vriend B.V. te plaatsen voor het onderwijs en voor andere belangstellenden. Er gaat van alles gebeuren. Daar willen wij als waterstofambassadeur graag aan bijdragen.”

Hoe snel gaan de ontwikkelingen?

“We zitten aan het begin van de eerste ontwikkelingsgolf. In deze fase draait het vooral om kennis verspreiden, kennis delen en zoveel mogelijk mensen enthousiast maken. Hier in de regio gaat dat ontzettend goed. Provincie, bedrijfsleven, onderwijs en brancheorganisaties weten elkaar goed te vinden. Er ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden en nieuwe projecten zoals het Tiny House met waterstof.”

Waar liggen de kansen voor bedrijven?

“Als je op tijd instapt, kan je meegroeien met het succes. Vanuit het RBPI en OTIB werken we samen met de provincie, het onderwijs, Techniek Nederland en OTIB aan lesprogramma’s over waterstof voor middelbare scholieren, het beroepsonderwijs en zittende medewerkers. Zo maken we mensen op alle niveaus enthousiast. Dat enthousiasme voel ik zelf ook. Als je waterstof opwekt met zon- of windenergie dan is het groen en duurzaam. Schoner kan niet! Ik ben ervan overtuigd dat waterstof de toekomst heeft.”

Contact

Heb je vragen of ideeën over dit thema? Neem dan contact op met regiomanager: Robert-Jan de Vries (0348-437319; [email protected] of met regiomanager bedrijven: André Bouwmeester (0348-437314; [email protected]).