Rijndorp, een warm bad voor zij-instromers
Rijndorp Installaties in Zoeterwoude startte zes jaar geleden met het opleiden van zij-instromers, voornamelijk statushouders. De eerste twintig werken inmiddels als eerste monteur. Waarom werkt Rijndorp zo graag met zij-instromers? Sjaan Hertog vertelt hier meer over. Ook Meron Fesshaye deelt zijn ervaring, hij is zij-instromer bij Rijndorp en werkt inmiddels als zelfstandig servicemonteur.
Sjaan: “Ik voer samen met een collega de sollicitatiegesprekken met zij-instromers. Zo ben ik nauw betrokken. De meeste zij-instromers hier zijn ons land binnengekomen als vluchteling. Veel van hen zijn elektrotechnisch opgeleid, maar mogen níks als ze in Nederland komen. De Syriërs zijn vaak hoog opgeleid, maar hun universitair diploma is hier niks waard. We geven deze mensen graag een nieuwe start.”
Stap voor stap groeien
“Toen we begonnen kwamen de zij-instromers vaak via een voortraject vanuit Wij Techniek, via Ilona Rengelink, adviseur arbeidsmarkt. Inmiddels hebben we zelf ook contacten met het COA en gemeenten. En sommigen komen via een collega binnen die zelf ook zo is begonnen, leuk om te zien. Voor statushouders kunnen beginnen moeten ze eerst hun VCA halen. Tijdens eerdere voortrajecten met Wij Techniek gebeurde dit, samen met bijvoorbeeld een basistraining techniek en lessen vaktaal op de werkvloer, via de gemeenten en via Installatiewerk. Het VCA-examen mag dan eventueel in de eigen taal. Het is gelijk een goede basis. Bij deze opleiding houden ze de bouwtijden aan, dan kunnen ze vast wennen. Als ze dit hebben gehaald mogen ze aan de slag.
Dat werkt nu anders dan 5 of 6 jaar geleden, toen gaf een gepensioneerde collega ze les; buizen buigen, stopcontacten maken. Nu gaan ze gelijk mee de bouw op, hoofdmonteurs leren ze dan de beginselen van het vak.
Het is een pittige tijd voor ze, afhankelijk van hun leeftijd gaan ze 1 dag of 2 avonden in de week naar school om hun theorie te halen. Ze leren voor elektromonteur niveau 2 en het liefst daarna niveau 3. Of ze doorgaan naar niveau 4 is afhankelijk van hun interesses, niet iedereen wil en kan dit. Je moet overwicht hebben en de taal goed beheersen. Het hoeft voor ons niet hoor, we kunnen niet allemaal hoofdmonteur worden.”
Blijven hangen
“Na de opleiding krijgen ze sowieso een vast contract”, vervolgt Sjaan. “Je weet wat je aan ze hebt na 2 á 3 jaar. De jongens blijven ook bijna allemaal hangen. Ze zijn dankbaar dat ze de kans krijgen dat ze hier mogen werken. De auto die ze krijgen als ze eerste monteur zijn, dat is dan zó’n mooie stap!
De bouw is een harde wereld, dat is wennen. Ze moeten zich aanpassen aan onze cultuur, die is veel directer. Op de bouw wordt dat goed begeleid. Elke paar maanden hebben we een presentatie voor de nieuwe instromers: wie zijn we, wat wordt er van je verwacht? Maar ook: waar loop je tegenaan, waar kunnen we je bij helpen? Dat werkt heel goed. Als iemand bijvoorbeeld niet gewend is te fietsen zorgen we ervoor dat hij op een andere manier bij ons kan komen.”
Ik zit hier op mijn plek
Meron: “In Eritrea was ik metaalbewerker. Toen ik in Nederland kwam heb ik eerst een jaar in een asielzoekerscentrum gewoond. Daarna heb ik tijdelijk gewerkt, tot ik me bij de gemeente kon inschrijven voor een technisch beroep. Toen mocht ik deelnemen aan een voortraject en heb ik een basistraining Elektro en Loodgieter gedaan. Dat werd georganiseerd bij InstallatieWerk Leiden en samen met Ilona van Wij Techniek. Zij koppelde ons aan Rijndorp.
Na een jaar werken in de bouw ben ik begonnen bij de afdeling service en onderhoud. Inmiddels werk ik als zelfstandig servicemonteur. Ik school me nog steeds bij, bijvoorbeeld als deskundige in de brandmeldinstallatie. Wellicht ga ik ook nog verder voor niveau 4 elektromonteur. Jullie hebben een heel ingewikkelde taal, daarom heb ik een intensieve taalopleiding gevolgd. Inmiddels spreek ik goed Nederlands, maar aan de telefoon een naam horen vind ik nog moeilijk, het is voor mij niet vanzelfsprekend hoe je het dan schrijft.
Rijndorp is goed voor me, dus ik blijf absoluut bij ze. Ik heb een goede begeleider gehad, Frank, echt de beste. Mijn vrouw is inmiddels ook in Nederland en we hebben een zoon van 2,5 jaar. Ik zit op mijn plek hier!”
Hulp of advies nodig?
Ben je werkgever in de techniek? En wil jij ook aan de slag met zij-instromers? Wij Techniek TeamWork Servicepunt helpt je graag verder met gratis gericht advies. Je bereikt ons via [email protected] of 0800-6061.