Sterk in je Werk geeft medewerkers energie

Duurzame inzetbaarheid gaat over werknemers die gezond en met plezier tot hun pensioen kunnen werken. Maar hoe zorg je er als werkgever voor dat je vakmensen gezond zijn én gezond blijven? Loes van Tilburg en Linda Lucassen van Van Tilburg Energie Design houden zich beiden bezig met het thema duurzame inzetbaarheid binnen het bedrijf. Onlangs namen ze deel aan hybride training Sterk in je Werk. Een succes!

Loes van Tilburg en Linda Lucassen, Van Tilburg Energie Design
21 feb, 2024

Van Tilburg Energie Design is al 30 jaar een innovatief familiebedrijf in de installatietechniek. Er zijn ongeveer 60 medewerkers in dienst. Loes, directeur: “We hebben met ons bedrijf eigenlijk altijd vooropgelopen. We zijn niet alleen installateur, maar ook volwaardig gesprekspartner. We denken graag aan de voorkant mee hoe je een pand het beste kunt bouwen of verduurzamen. Dat zie je ook aan de samenstelling van ons bedrijf, we hebben ongeveer net zoveel mensen binnen werken als buiten. Je kunt hierbij denken aan adviseurs, engineers en andere functies die nodig zijn om onze rol in te vullen. We werken al lang op deze manier. En het mooie: de markt is er nu ook klaar voor!”

Waardering in tijd van schaarste

Loes: “Als familiebedrijf werken we niet met targets en bonussen, bij ons is iedereen gelijk. Dat zie je aan de auto’s, maar ook aan de winstdeling. Waardering vinden we ontzettend belangrijk, zeker in deze tijden van schaarste op de arbeidsmarkt. We zijn ook regelmatig pro-actief in gesprek met onze mensen in verschillende leeftijdsgroepen, goed om te horen wat er bij hen speelt. Ook competenties vinden we belangrijk. Die brengen we in kaart als mensen bij ons komen werken. Op basis van competenties richten we de teams in. Je kunt wel al je diploma’s hebben, maar je persoonlijkheid moet ook bij je functie passen. Dan zit je beter op je plek én houd je het langer vol.”

Linda, coördinator P&O: “Onze waardering tonen we ook als het gaat om duurzame inzetbaarheid. We blijven met elkaar in gesprek over gezond aan het werk blijven. We zorgen er in de planning bijvoorbeeld voor dat een oudere werknemer een leerling mee krijgt. Win-win, de ervaring gaat over op de leerling en de leerling kan helpen bij zwaar werk. Sommigen nemen in de zomer ook meer vrij, dan zetten ze hun leeftijdsuren in om lekker te gaan fietsen. Sowieso vinden we bewegen belangrijk, we hebben dan ook TED-fit in het leven geroepen, samen bewegen. Onze mensen mogen sporten via bedrijfsfitness, maar we hebben ook een fietsclub, organiseren een bootcamp en we hebben groepen die samen padellen of beachvolleyballen. En dat in een mooie mix tussen kantoorpersoneel en de buitendienst. We laten zien dat bewegen leuk is.

Een ander mooi voorbeeld: onze werkplaats is ingericht als prefab-plek. Delen van installaties kunnen hierbinnen gemaakt worden. Zo kunnen onze mensen ergonomisch werken, op de juiste hoogte en met afzuiging. Dit is ook prettig met koud of nat weer.”

Sterk in je Werk

Het afgelopen jaar heeft het bedrijf de hybride training van Wij Techniek ‘Sterk in je Werk’ aan de medewerkers aangeboden. Linda: “We doen als bedrijf regelmatig workshops via Wij Techniek. We kunnen ook altijd bij hen terecht voor juridische vragen of vragen over personeelszaken. Ook de persoonlijke opleidingsvouchers hebben we al voor diverse mensen ingezet. We vinden het belangrijk dat mensen blijven nadenken over hun ontwikkeling en hun toekomst.

De training Sterk in je Werk bood onze mensen de kans om met elkaar in gesprek te gaan over waar ze staan en wat hun wensen en dromen zijn. De hybride versie was een schot in de roos. We merkten dat mensen niet graag naar een andere locatie reizen. Deze training was gewoon bij ons op kantoor. Het aantal aanmeldingen was dan ook heel hoog, mooi om te zien. Zelfs collega’s die zich normaal niet snel ergens voor opgeven kwamen naar de training.

De aftrap was online, vanuit Amsterdam. Heel interactief, met vragen en polletjes die je via je telefoon kon beantwoorden. Op onze locatie waren vier begeleiders van Wij Techniek aanwezig die in groepjes verder met ons in gesprek gingen. Dit waren verdiepende gesprekken over jezelf, je talenten, je kennis en drijfveren en hoe je er fysiek voor staat. Na weer een gezamenlijke sessie ging de tweede gespreksronde over je werk-privébalans, het team en de arbeidsvoorwaarden. Er kwamen mooie ideeën voorbij, in deze veilige setting durfden mensen veel met elkaar uit te wisselen. Goed om ook de toekomstplannen van je collega’s te leren kennen.

En voor ons was het mooi om te horen dat we het eigenlijk al heel goed doen. Om terug te horen wát er zo gewaardeerd wordt. Het was echt een positieve bijeenkomst, waar iedereen met veel energie uit kwam. Een aanrader!”

20240116 Van Tilburg 5000Px HR 3
20240116 Van Tilburg 5000Px HR 7

Nieuw: Gouden jaren

Wij Techniek organiseert in 2024 een nieuwe variant van Sterk in je werk: Gouden jaren. Deze workshop is speciaal voor vakmensen van boven de 55 jaar met vragen over: wat wil ik nog bereiken en wat heb ik hiervoor nodig? Je wisselt ervaringen uit met collega’s uit de branche en doet zo inspiratie op. Deze gratis workshop vindt plaats op 5 verschillende locaties in het land, van 09.30-15.30 uur. Lees meer over Gouden Jaren.

Ook vragen over juridische en personeelszaken?

Wij Techniek en Techniek Nederland hebben een aantal P&O-diensten ontwikkeld. Op de website Basis P&O voor installatiebedrijven vind je antwoord op (bijna) al je vragen over personeel en organisatie. En voor vragen kun je ook bellen met P&O ondersteuning bij Techniek Nederland via 088 543 27 77. Vermeld er dan bij dat je belt voor P&O-ondersteuning. Of lees meer over Bouw aan de toekomst voor een advies op maat van een adviseur bij het vernieuwen van je organisatie.

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken.