“Straks een mooie mix van oud normaal en nieuw normaal”

Van protocollen tot thuiszittende mensen: de coronacrisis heeft invloed op elk vakmens in de technische installatiebranche. Zo ook op de 165 medewerkers van Paree B.V. Jan Baaijens is KAM-manager bij het elektro- en telecombedrijf in ’s Heerenhoek.

Jan Baaijens
27 mei, 2020

Jan Baaijens vertelt hoe zij omgaan met werken in coronatijd

Houvast vanuit protocol ‘Samen veilig doorwerken’

“Dat er zo snel een protocol kwam vanuit Techniek Nederland en Bouwend Nederland was heel fijn. Dat gaf ons gelijk wat houvast in hoe we klanten konden benaderen. Elke klant vraagt toch: ‘Hoe doen jullie het?  Wij hebben deze regels, past dat in elkaar?’ Het protocol hielp om gelijk duidelijkheid te verschaffen.”

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

“Iedere klant heeft zijn eigen voorschriften en dan loop je soms tegen onverwachte dingen aan. Vanochtend waren we bijvoorbeeld bij een bedrijf waar geldt dat elke externe in de controlekamer beschermingsmiddelen moet gebruiken, zoals van die blauwe handschoenen. Maar probeer maar eens een ‘gecontroleerd’-sticker te plakken met van die handschoenen aan. Die sticker plakt op de handschoenen en gaat met geen mogelijkheid meer op de apparatuur. Dus in overleg met het bedrijf en met veel handen wassen vooraf en na afloop, mochten de handschoenen even uit. Of bedrijven die zeggen dat er maar één vaste ploeg mag komen, dat is voor de roosters echt een uitdaging.  Dat soort dingen maken we nu heel veel mee.”

Digitaal les voor BBL-studenten

“Wij hebben in totaal 28 BBL-studenten, waarvan 16 in het eerste en tweede jaar. In de week van 16 maart kregen we gelijk een berichtje dat de lessen op school voorlopig niet door zouden gaan. Dat was wel even schrikken. Maar binnen een week hadden scholen hun online omgeving helemaal omgebouwd en konden de leerlingen digitaal les krijgen. Ook wij doen onze BBL-dagen nu digitaal. Een keer in de maand komen alle BBL-studenten van het eerste en tweede jaar samen en hebben we een opleidingsdag. Ze krijgen dan de hele dag les, bijvoorbeeld in onderwerpen die voor onze werkpraktijk belangrijk zijn, maar die ze niet op school krijgen. Ook praten ze over dingen die ze de afgelopen maand hebben meegemaakt en wat ze hebben geleerd. Nu deden we dit via Teams en dat ging heel goed: iedereen was er de hele dag bij en deed actief mee.

Vertraging, maar ook waardevolle lessen

“Het kan zijn dat sommige studenten door dit gebeuren wat vertraging oplopen, maar ik zie ook dat ze hele waardevolle dingen leren. Hoe om te gaan met veranderingen en onzekerheid bijvoorbeeld. Bovendien maken de scholen nu enorme stappen in digitalisering. Het kan ineens allemaal.”

Een mix van oud en nieuw normaal

“Ik hoop dat we sommigen dingen echt vasthouden na de coronacrisis. Er zijn veel goede dingen die we nu leren. Al die vergaderingen, al die drukte, het vele heen en weer rijden: we zien nu dat dat niet altijd nodig is. Veel dingen gaan prima online en dit kun je blijven doen. Ook is de productiviteit thuis net zo hoog als op de zaak. Tegelijkertijd merk je wel dat je ook echt wat mist. Het is minder gezellig en de automatische kennisdeling die ontstaat door samen in één kantoor te zitten, is ook minder. Dat zijn dingen uit het ‘oude normaal’ die we wel weer terug moeten brengen.”