Succesvolle pilot met achtweekse mbo-basisopleiding

In februari 2021 ging de pilot met mbo-certificaten in de installatiebranche van start. In juni mochten de deelnemers hun allereerste mbo-certificaat in ontvangst nemen. Met dit certificaat leggen de zes servicemonteurs in opleiding een stevige basis voor hun verdere loopbaan in de installatietechniek. “Dit certificaat motiveert mij enorm om door te gaan met leren.”

SK Bonarius Certificaat 05
24 jun, 2021

Een nieuw opleidingstraject waarmee beginnende en ervaren vakmensen stapsgewijs een mbo-diploma kunnen behalen. Dat is het doel van de eerste pilot met certificeerbare eenheden in de installatiebranche. De pilot is een initiatief van Bonarius Bedrijven, VTi Amsterdam en ROC van Amsterdam en wordt ondersteund door Wij Techniek.

SK Bonarius Certificaat 11

Op de groepsfoto zijn van links naar rechts: Renzo van Heusden (directeur Bonarius), Dion Wendt, Matthijs Leegwater (docent), Quinton Held, Chris Dekker, Arjen Binkhorst, Jan Lugters, Milo van Lunzen

Fotografie: Sander Koning

De eerste deelnemers begonnen in februari aan het opleidingstraject waarbij werken en leren elkaar afwisselen. Na de examens in april kregen ze in juni hun eerste mbo-certificaat uitgereikt. “We zijn ontzettend trots dat onze servicemonteurs als eerste in Nederland hun mbo-certificaat in ontvangst mogen nemen”, zegt opleidingscoördinator Arjen Binkhorst van Bonarius. “Met onze Bonarius Academy leiden we al jaren medewerkers op voor branchecertificaten. Branchecertificaten zijn een bewijs van vakmanschap en een goede basis om door te leren. Maar het is natuurlijk nog mooier als je deelopleidingen kunt afronden met mbo-certificaten die uiteindelijk leiden naar een volwaardig mbo-diploma.”

Zij-instromers

Als het aan de initiatiefnemers ligt, leidt de pilot tot een nieuwe modulaire leerlijn binnen het mbo. Misschien wel de beste reclame voor de mbo-certificaten komt van de deelnemers zelf. De zes servicemonteurs die in februari aan hun opleiding begonnen, zijn allemaal zij-instromers uit andere branches. Ze zijn dolenthousiast over het werken in de installatiebranche en over de opleiding, die leren en werken combineert. “Ik heb altijd interesse gehad voor techniek”, zegt de 25-jarige Milo kort nadat hij zijn certificaat in ontvangst heeft genomen. “Ik ben opgeleid als chef-kok maar ik was toe aan iets nieuws. Uit een beroepskeuzetest kwam naar voren dat ik aanleg heb voor installatietechniek. Ik heb bij Bonarius gesolliciteerd en kon meteen instromen in de pilot.” In korte tijd leerde Milo de basisvaardigheden van het vak van servicemonteur. Zijn werkweek bestond uit drie dagen werken en twee dagen naar school, verdeeld over een theoriedag en een praktijkdag. “Met dit certificaat op zak begin ik na de zomer aan de vervolgopleiding voor servicemonteur. Ik heb er nu al zin in. Als het kan, wil ik straks verder leren voor eerste servicemonteur en misschien zelfs technisch specialist.”

Gemotiveerd

Ook de 35-jarige Chris begon zonder branche-ervaring aan de opleiding. “De installatiebranche is een aantrekkelijke branche. Het werk is afwisselend, en als je van techniek houdt, zoals ik, is het een plek met uitstekende kansen voor de toekomst. Ik kom uit een totaal andere sector. Toch voelde de overstap niet als een sprong in het diepe. De begeleiding vanuit Bonarius is top en je krijgt vanaf het begin veel vertrouwen. Op mijn eerste werkdag kreeg ik de sleutels van mijn eigen bestelbus. Daarna werd ik voorgesteld aan mijn nieuwe collega’s en aan de technisch manager. Vervolgens mocht ik de hele dag meelopen met een ervaren servicemonteur. In acht weken tijd heb ik met verschillende collega’s meegelopen, ben ik twee dagen per week naar school gegaan, en mocht ik zelf werkzaamheden uitvoeren aan installaties. Het is bijna ongelofelijk hoeveel ik heb geleerd. Dat ik nu, na twee maanden, mijn eerste mbo-certificaat op zak heb, motiveert enorm om door te gaan.”

Mijlpaal

De derde deelnemer die zijn certificaat overhandigd krijgt, is Jan. Voor de 22-jarige servicemonteur in opleiding is de keuze voor installatietechniek een stap waar hij geen seconde spijt van heeft gehad. “Acht weken geleden begon ik aan mijn eerste werkdag bij Bonarius. Nu heb ik een bus met gereedschap, geweldige collega’s en mijn eerste mbo-certificaat. In een nieuwe branche beginnen is niet gemakkelijk. Bonarius doet er alles aan om nieuwe mensen op weg te helpen. Iedereen staat voor je klaar als je er even niet uit komt. Zeker als je nieuw bent en het vak moet leren, helpt het als collega’s je steunen en waarderen. Door de praktijkgerichte basisopleiding en mijn collega’s heb ik veel geleerd. Soms verbaas ik mezelf als ik zie wat ik allemaal al kan. Voor mij is dit mbo-certificaat een belangrijke mijlpaal. Dit najaar ga ik verder met de vervolgopleiding, maar ik ga nu eerst van dit moment genieten!"

Kort en praktijkgericht

De installatiebranche staat de komende jaren voor een aantal grote uitdagingen. Voor de energietransitie is nieuwe vakkennis nodig. Tegelijk zit de branche te springen om nieuwe vakmensen. “Installatiebedrijven moeten investeren in het bijscholen van ervaren vakmensen en het opleiden van studenten en zij-instromers”, zegt projectleider Jan Kleijbergen van Wij Techniek. “Een fulltime baan is lastig te combineren met een traditionele beroepsopleiding. Daarom bestaat deze pilot uit korte praktijkgerichte lesmodules die worden afgerond met een examen en een mbo-certificaat.” Binnen de pilot hebben de betrokken partijen gezocht naar een optimale mix van theorie en praktijk. “Met deze nieuwe aanpak kunnen bedrijven medewerkers opleiden en bijscholen zonder dat mensen dagen in de schoolbanken zitten. De ervaringen met de pilot zijn positief. Het geeft aan dat we op de goede weg zijn.”

Lees hier het artikel: Opleidingsprimeur voor de installatiebranche: Vliegende start voor eerste pilot met mbo-certificaten.