‘The sky is the limit!’

Nieuwe uitdagingen vragen om nieuwe kennis. Een leven lang ontwikkelen is daarom van levensbelang voor de technische installatiebranche. Maar hoe houd je dit thema binnen je bedrijf hoog op de agenda?

IMG 0046 Voorkeur Michelle Dirksen
20 jul, 2020

Hoe kunnen (toekomstige) vakmensen zich óók in coronatijd blijven ontwikkelen? En wat is de rol van Wij Techniek? Michelle Dirksen, teamleider Leren en Ontwikkelen bij Hoppenbrouwers Techniek in Udenhout, kan deze vragen als geen ander beantwoorden.

Leren en ontwikkelen breed definiëren

De uitdagingen liggen in de technische installatiebranche voor het oprapen. En met digitalisering, verduurzaming en innovatie neemt de hoeveelheid werk alleen maar toe. Dit vereist een leven lang ontwikkelen, zowel voor bestaande als voor nieuwe vakmensen. Als teamleider Leren en Ontwikkelen houdt Michelle Dirksen zich hier dagelijks mee bezig. “Leren en ontwikkelen definiëren wij breed, want naast technische vaardigheden gaat het ook om veiligheid en soft skills.”

Partner zijn van scholen

Leren en ontwikkelen moet volgens Michelle inspireren en bijdragen aan het behouden van personeel: “Voor onze bestaande medewerkers kijken we altijd samen naar een opleiding die het beste bij hen én het bedrijf past. Daarnaast investeren we in eigen kweek en doorstroom van onderaf. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat BBL-leerlingen, hbo-stagiair(e)s, mbo-stagiair(e)s en snuffelstagiair(e)s goede begeleiding krijgen. Ook zijn we in het onderwijs actief op mbo- en hbo-niveau en bieden we voorts traineeships aan. En techniekvoorlichting geven op scholen doen we ook. Hoppenbrouwers wil echt partner zijn van scholen!”

Creatieve oplossingen

Corona had gevolgen voor de opleidingsactiviteiten voor het bedrijf. “Trainingen die extern zouden plaatsvinden zijn verplaatst naar andere data of starten in een andere vorm zodat de 1,5 meter afstand kan worden gewaarborgd. We blijven in deze coronatijd doelbewust in opleiden investeren. Zo hebben we tijdens de lockdown geplande verbeteringen in versneld tempo doorgevoerd en zijn we meer online gaan werken. Het opleiden stopt niet; juist in deze tijd doe je er goed aan om te investeren in je medewerkers. Hetzelfde geldt voor toekomstig personeel; wij zoeken alleen nog maar meer mensen!”  

Doorgroeipotentieel

Volgens Michelle zit een leven lang ontwikkelen in het DNA van het bedrijf. “We hebben een groeiambitie en om te groeien heb je goed opgeleide vakmensen nodig. Medewerkers staan bij ons op één, vóór, tijdens en ná corona. Wij geloven namelijk dat we samen succesvol zijn als de medewerker goed op zijn of haar plek zit, tevreden is en zichzelf kan ontwikkelen. Daarnaast zijn er zoveel leer- en ontwikkelmogelijkheden, waardoor het verticale en horizontale doorgroeipotentieel enorm is en je dus ook alle kanten op kunt. De stagiairs en leerlingen van nu zijn de specialisten en leidinggevenden van morgen. Bij ons geldt echt: the sky is the limit!”

Een écht partnerschap

Michelle is blij dat ze steun krijgt van Wij Techniek. “De samenwerking met de regiomanager bedrijven voelt écht als een partnerschap. Via Wij Techniek maken we gebruik van regelingen voor het aannemen en begeleiden van BBL-leerlingen en zij-instromers. En ook tijdens de corona-uitbraak stond Wij Techniek voor ons klaar. Het digitale contact loopt soepel en de speciale website met corona-adviezen en -maatregelen heeft ons erg geholpen. De adviserende rol van Wij Techniek blijft echter hetzelfde: nuttig en behulpzaam!”