Traject hybride techniekopleiders voor technische praktijkmensen in Limburg
Dinsdag 1 september was gedeputeerde Van den Akker aanwezig bij de aftrap en de eerste lesdag van het allereerste traject ‘hybride techniekopleider’ in Limburg.
1 sep, 2020
De praktijkprofessionals starten vandaag met het aanleren van didactische en pedagogische vaardigheden om (toekomstige) techniekcollega’s op te kunnen leiden. Alle deelnemers krijgen hun opleiding gefinancierd door Techniekcoalitie Limburg, onder andere dankzij subsidie van de provincie Limburg en bijdragen vanuit de opleidingsfondsen van de technische sectoren en de bouw (OOM, A&O metalektro, Wij Techniek en Bouwend Nederland). Dit meldt Provincie Limburg.
De 18 deelnemende vakmensen komen uit technische bedrijven, maar ook van praktijkopleiders in metaal, installatiewerk en bouw in Limburg. Zij hebben allemaal een specifiek technisch vakmanschap als achtergrond en zijn daar specialist in. Zij leren (technische) kennis, vaardigheden en attitudes over te dragen, scholingsactiviteiten te organiseren, trainingen, cursussen en workshops te verzorgen, anderen te coachen en lesmateriaal te ontwikkelen. Tot nu toe moesten techniekprofessionals voor deze opleiding naar Eindhoven of verder, nu kan het traject gevolgd worden bij Fontys en Gilde in Roermond.
Gedeputeerde Van den Akker (Economie, Onderwijs en Sport) wenste de deelnemers veel succes en reikte een toolkit uit. Hij is blij dat nu ook Limburg technische vakmensen kan opleiden tot Hybride techniekopleider: "Er is grote behoefte aan technische vakmensen. De uitdagingen van deze tijd vragen om technisch geschoold personeel. Denk aan de energietransitie, digitalisering, de uitdagingen in de zorg. De hybride techniekopleiding is een grote aanwinst voor werknemers en bedrijven in Limburg."
Hybride techniekopleiders belangrijk voor ‘leven lang leren’
Techniekcoalitie Limburg maakt de opleiding ‘hybride techniekopleider’ ook in Limburg toegankelijk, om zo ‘een leven lang leren’ in de branche te stimuleren, toekomstige professionals op te leiden en via de opleiders actuele kennis naar scholen te kunnen brengen. Dit is nodig omdat de krapte op de technische arbeidsmarkt groot is. Daarbij verandert het werkveld continu door ontwikkelingen als digitalisering, de energietransitie en robotisering.
Ook helpt deze aanpak het docententekort te verminderen. Het onderwijs valt of staat met vakmensen, die hun kennis en expertise delen met de nieuwe generatie technici en de interesse bij hen wekt om ook daadwerkelijk in de techniek aan de slag te gaan.
Over de opleiding
Iedereen met een technische opleiding op minimaal mbo-3 niveau en hbo werk- en denkniveau kan zich aanmelden. Deelnemers kunnen hun baan in de techniek combineren met lesgeven als hybride techniekopleider. De opleiding omvat 18 scholingsdagen in een periode van 10 maanden.
De lessen starten na werktijd, in de namiddag en avond en worden gegeven door Fontys Hogeschool in samenwerking met Gilde opleidingen op locatie van Gilde Opleidingen in Roermond. Daarnaast loopt iedere deelnemer 80 uur stage bij een ROC en/of VMBO-school bij jou in de buurt.
Over Techniekcoalitie Limburg
In Limburg hebben is er een structureel en oplopend tekort aan goed opgeleid personeel in technische beroepen. Bedrijven in de techniek worden geconfronteerd met een snel veranderende marktvraag en verschillende technologische ontwikkelingen. Dit vraagt om blijvende ontwikkeling van ondernemingen en werknemers.
Techniekcoalitie Limburg is opgericht om de Limburgse maakindustrie op een praktische manier te ondersteunen om met hun huidige team in te spelen op de toekomst en goed voorbereid te zijn op (zij)instromers. Met de ondersteuning van de provincie Limburg doet de Coalitie dit onder andere via gratis advies, de inzet van online kennismanagement en cursussen, een breed netwerk en het leggen van nuttige verbindingen. Ook biedt het initiatief goede praktijkvoorbeelden van andere bedrijven en toegang tot de ondersteuning van diverse scholingsfondsen.
Techniekcoalitie Limburg is een samenwerking van Techniek Nederland, FME, Metaalunie, Wij Techniek, OOM en a+o metalektro. En werkt samen met de vakorganisaties en regionale partijen zoals het Limburgse (V)MBO en HBO, de UWV’s, werkgeversservicepunten, Loketten Leren en Werken en LEO Loopbaan en Ontwikkeling.
Voor meer informatie over de opleiding hybride techniekopleider kunt u contact opnemen met Techniekcoalitie Limburg via 0486 - 47 77 81 , [email protected] of www.techniekcoalitielimburg.nl.