Trots overheerst tijdens online uitreiking Topcoach van het Jaar 2021

Ook dit jaar werd de Topcoach van het Jaar-verkiezing voornamelijk online gevierd. Maar toch was iedereen erbij, op verschillende manieren. In de studio ontving vaste presentator Jan Joost van Gangelen verschillende gasten.

Foto Logo Topcoach Van Het Jaar
9 dec, 2021

Via een Zoom-verbinding sloot Topcoachambassadeur Dennis van der Geest aan, al was het met krakkemikkige wifi vanuit de Filipijnen. Ook alle genomineerden en hun naasten waren via Zoom met de studio verbonden. Ten slotte keken nog zo’n 1.500 mensen mee via de livestream op Facebook. Een moderne online uitreiking dus, maar met evenveel gedeeld gevoel van trots als andere jaren.

Topcoach 2021 Winnaars

Het is inmiddels een vaste prik, zo aan het eind van het jaar: de Topcoach van het Jaar-verkiezing. Normaal een middagvullend groots evenement in de jaarbeurs, maar in coronatijden omgevormd tot online variant. Want het niet vieren, dat is geen optie. Joep Hendriks, manager strategie en innovatie bij Wij Techniek, over de Topprogramma’s: “In alle omstandigheden loont het om te investeren. Je ziet door de jaren heen ook bekenden terug, dat ze meters maken in de sector. Zij pakken verantwoordelijkheid in het werk dat er is, en dat is veel. Corona is overal, maar deze vakmensen werken door.” Directeur van Wij Techniek Sven Asijee: “Investeren in jonge mensen loont, meer dan ooit. We hebben hun talent keihard nodig”.

Van der Geest, vult aan: “Dat doen deze mensen [praktijkbegeleiders, red.] iedere dag. Ze willen niet op de voorgrond, maar zijn wel heel belangrijk. Dan is het dus best mooi dat we ze een keer per jaar in het zonnetje zetten.” 

Wat maakt een goede coach

Hoewel het natuurlijk draait om die ene vraag: “Wie is de winnaar”?, inspireren de gasten in de studio en de genomineerden het publiek met hun visie op een goede coach. Coach en ex-baalwielrenner Hugo Haak: “Het belangrijkste is duidelijkheid en dat je náást iemand staat, niet erboven. Wij gaan sámen de prestatie verbeteren.” Ben van Zelst, praktijkopleider en winnaar van de Topcoach-verkiezing in 2018 herkent dat en voegt toe: “Je moet steeds een spiegel voorhouden.”

Leren van fouten

Fouten maken moet, dat vindt iedereen in de studio. Het is misschien niet altijd leuk, maar je leert er het meest van. Dat ervaarde Ben’s leerling Sabri Akrouh ook. “Ben liet echt goed zien wat ik fout deed. Ik leerde dat ik vooral moet communiceren en niet meer ergens omheen moet praten. Dat gewoon eerlijk zijn werkt.” Van Zelst geeft daarin ook het goede voorbeeld, vertelt Akrouh: “Als hij iets fout deed, en ik wees hem daarop, dan gaf hij dat toe. Daardoor leerde ik dat het helemaal niet erg is om toe te geven dat je iets fout doet.”

Wat de coaches leren van hun leerlingen

Ondertussen vertellen alle genomineerden dat zij op hun beurt ook veel leren van hun leerlingen. Nieuwe technieken, nieuwe manieren om dingen uit te leggen. Zo zegt het juryrapport over Tom Peeters, winnaar in de categorie Opleidingsbedrijf: “Tom blijft zichzelf ook in het vak verdiepen om kennis te vergaren en leerlingen zo nog beter te begeleiden.” Winnaar van het Groot Bedrijf Erwin Webbers beaamt dat: “Stilstaan is achteruitgang, dus je moet altijd in de toekomst blijven kijken en daarin investeren.”

Het komt van twee kanten

Baanwielrenner Jeffrey Hoogland is ook aanwezig in de studio en weet wel iets van topprestaties leveren samen met een coach. Hij werd niet alleen Europees en wereldkampioen baanwielrennen, ook op de Olympische spelen haalde hij met zijn team goud. Hij vertelt over de bijzondere samenwerking tussen een sporter en zijn coach: “Het is niet alleen maar nemen, je moet ook iets teruggeven aan de coach. Dat je laat zien dat je dingen van hem aanneemt. Hij maakt de belofte ‘ik ga met jullie werken naar goud’, ik maak de belofte ‘ik ga voor jou goud halen.’ Het komt echt van twee kanten.”

Akrouh merkt dat wederzijdse vertrouwen ook in het dagelijks werk als installateur. “Als Ben bijvoorbeeld teleurgesteld was, wilde ik dat niet nog een keer. Zo groeit vertrouwen. Maar ook omdat ik altijd bij hem terecht kan. Over werk, maar ook over hoe je in het leven staat.”

Een derde vader of moeder

Het is iets dat alle genomineerden gemeen hebben: het feit dat leerlingen met van alles bij hun coaches terecht kunnen. Niet alleen werk wordt besproken, maar ook het leven thuis. De jury roemt dan ook de persoonlijke benadering van de praktijkbegeleiders, de tijd die de ze nemen om een echte band met hun leerlingen op te bouwen. Zoals jurylid Gerrit Veneboer, directeur van SBB, zegt: “We mogen trots zijn op die 400 duizend mensen in het bedrijfsleven die onze zonen en dochters opleiden. Ze zijn echt een derde vader of moeder voor ze.”

Dat is dan ook het gevoel dat overheerst deze middag in de studio in Hilversum, bij de genomineerden op kantoor en bij alle kijkers thuis. Winnaar in de categorie MKB, Rob Kwakman, vat het goed samen terwijl hij zijn beker in ontvangst neemt: “Trots, gewoon echt trots.”