“VAKbus en opleidingsvoucher mooie ondersteuning voor mijn mensen”

Geen tijd maar wel je vakmensen willen ondersteunen bij hun ontwikkeling? De VAKbus van OTIB komt graag bij je langs deze zomer (en daarna). Job Beijer van installatiebedrijf Aquarius ging je voor.

IMG 6870
18 mrt, 2020

Een mooi alternatief als je niet de bedrijfsgrootte hebt voor een HR-manager, vindt Job

Job Beijer heeft vijftien mensen in dienst, tien buiten, vijf binnen. Altijd druk is het. Daarom kwam de VAKbus van OTIB als geroepen. De VAKbus komt langs op locatie en eerst staat de toolboxmeeting op het programma, belangrijk voor werkgevers in het kader van hun VCA-certificering. Vervolgens is er aandacht voor loopbaanontwikkeling. Job Beijer heeft er een mooie dag van gemaakt. “Ik heb tegelijkertijd enkele workshops georganiseerd voor mijn mensen. De helft ging naar de VAKbus, de andere helft volgde een workshop zoals brandbestrijding of dakdekken. Daarna wisselde de groep.”

Iedere werknemer krijgt na het bezoek van de VAKbus een loopbaangesprek aangeboden en een voucher van 500 euro aan opleidingsbudget. “Ik was jarig rond die tijd, dus ik zei dat ze als cadeautje van mij ook nog een opleiding mochten doen voor 500 euro”, vertelt Job lachend. Al zijn werknemers hadden zich ervoor opgegeven. “Ik heb verschillende mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, zoals dat heet. Met een geestelijke of lichamelijke beperking, met niet-aangeboren hersenletsel maar ook bijvoorbeeld een statushouder. Ik ben eigenlijk een halve sociale werkplaats, maar wel een waar mensen gewoon op hun donder krijgen als ze te laat op hun werk verschijnen.”

Er kwamen verrassende dingen uit gesprekken, vertelt Job, die zelf bewust niet bij de gesprekken was. “Ik wilde dat ze vrijuit konden praten.” Wat onder meer bleek, was dat een van zijn mensen niet zo goed in zijn vel zat. De loopbaancoach had dat signaal afgegeven, nadat ze akkoord daarvoor had van de medewerker in kwestie. Job ging daarna zelf met zijn medewerker in gesprek. “Het gaat nu een stuk beter met hem.”

Werkplezier betekent rendement

Hoe komt Job eigenlijk aan zo’n gevarieerd personeelsbestand? “Iedereen met de juiste werkhouding is welkom: graag willen werken en leren. Werkplezier betekent rendement. Ik vertel mijn klanten ook wat ze kunnen verwachten. Als iemand wat langer bezig is met een klus, bijvoorbeeld, maar dat ze gewoon de vaste lage prijs ervoor betalen. Of dat een monteur doof is en dat roepen naar hem geen zin heeft. Eigenlijk gaat het altijd goed. Als je maar duidelijk bent.”

Zijn werknemers willen allemaal wat anders doen met de opleidingsvoucher. Job laat ze daarin vrij en stimuleert actief de benutting ervan. Een gaat een masterclass Zinkbewerken volgen, een ander een cursus Kitten. De statushouder, een man uit Syrië van 50 die zich enkele jaren geleden zonder diploma’s via Vluchtelingenwerk bij hem meldde, gaat met zijn voucher meer leren over het plaatsen van zonnepanelen. Een werknemer van 63 met slijtageklachten wil heel graag een cursus clowning doen. Ook dat is prima, vindt Job. “Zijn hele leven hard gewerkt en hij werkt nog steeds drie dagen in de week. Geweldig dat hij zo’n mooie hobby heeft.”

Wil je meer weten over de VAKbus. Bekijk hier meer informatie.