Vakkanjers: de vakmensen van morgen
Met Vakkanjers ontdekken scholieren vanaf groep 7 tot en met het vierde jaar van het voortgezet onderwijs hun technische talenten en werken ze aan belangrijke competenties als samenwerken, presenteren en klantcontact. Wij Techniek is co-financier van Vakkanjers. We vragen leerlingen innovatieve ideeën te ontwikkelen en praktijkgerichte oplossingen te bedenken voor een urgent en realistisch probleem. Zo werken we aan de vaardigheden van de vakmensen van morgen. Ook jij kunt je steentje bijdragen.
Samenwerking met het bedrijfsleven
Vakkanjers versterkt de samenwerking tussen scholen en het lokale bedrijfsleven. Als (technisch) bedrijf kun je een school in jouw omgeving ondersteunen en inspireren. De technische sectoren staan immers te springen om goed opgeleide vakmensen. Daarom is het goed om via scholen in verbinding te staan met de vakmensen van de toekomst.
Voor een krachtige uitvoering van Vakkanjers werken de leerlingen van een school samen met een bedrijfscoach. Dit is iemand uit het bedrijfsleven die vanuit eigen kennis, kunde en ervaring de teams inspireert en begeleidt tijdens de challenge. Het voordeel? Jij brengt een realistische kijk op het project mee, stelt vragen die je in de praktijk zou stellen om een ontwerp te verbeteren en de leerlingen worden geënthousiasmeerd voor het werken in de techniek en doen kennis op van de technische branche. Als bedrijfscoach verzorg je samen met de docent de kick-off, geef je feedback op de ontwerpen en ben je jurylid tijdens de schoolfinale.
De voordelen van Vakkanjers
Met Vakkanjers geven we jongeren een voorsprong in hun leerloopbaan naar de arbeidsmarkt. Vakkanjers sluit naadloos aan op het curriculum en scholen kunnen er verschillende eindtermen mee afdekken (zowel technisch als niet-technisch). Docenten krijgen uitgebreide ondersteuning en leerlingenwerken gaandeweg aan hun 21e-eeuwse vaardigheden. Elk jaar staat er een ander realistisch en technisch vraagstuk centraal waardoor leerlingen, docenten én bedrijfscoaches continu opnieuw geïnspireerd worden. Het programma van Vakkanjers werkt vanaf komend schooljaar met de uitgebreide digitale leeromgeving van oZone.
Schooljaar 2023-2024: Olympische Spirit
Unieke prestaties, overweldigende emoties en onvergetelijke momenten: de zomer van 2024 staat in het teken van dé Olympische- en Paralympische Spelen. De Vakkanjers gaan onder de noemer ‘Olympische Spirit’ manieren bedenken, creëren en ontwikkelen om de Olympische Spelen technisch te innoveren. Denk aan slimme snufjes toevoegen aan bijvoorbeeld een surfplank of rolstoel, energie opwekken gedurende een race of nieuwe toepassingen aanbrengen om een huldiging nog spectaculairder te maken. Welke technische ontwikkelingen zijn mogelijk? Vakkanjers onderzoeken, ontwerpen en maken een prototype.
Word bedrijfscoach
Met jouw kennis, ervaring en bevlogenheid ga jij samen met de Vakkanjers de challenge aan. Daar krijg jij frisse ideeën, inspiratie en energie voor terug. Daarnaast help jij in jouw regio mee aan de ontwikkeling van de vakmensen van de toekomst! Klik voor meer informatie en deelname.
Informatie webinar
Ook kun je meer informatie krijgen tijdens ons infowebinar op dinsdag 4 juli van 14:00 – 14:30 uur. We leggen uit wat Vakkanjers inhoudt, wat het betekent om bedrijfscoach te zijn en welke begeleiding je krijgt. Meld je aan voor het infowebinar.