“Voor mijn werk is de praktijk de beste opleiding”

Certhon Greenhouse Solutions bestaat dit jaar precies 125 jaar. Van een lokaal familiebedrijf is de onderneming uitgegroeid tot een internationale specialist in vernieuwende tuinbouwtechniek.

WT Certhon Foto 2 Gebroeders De Rijke
1 apr, 2021

Naast complete kassen ontwikkelt en installeert Certhon onder meer technische installaties, irrigatiesystemen, verlichting en oplossingen voor indoor farming. “Ook in de tuinbouw staat de techniek nooit stil”, vertelt internationaal servicemonteur Wilfred de Rijke.

Hoe ben je bij Certhon terechtgekomen?

“Mijn broer werkte bij Certhon en hij was positief over het bedrijf. Ik ben bij Certhon begonnen met een VMBO-stage. Vervolgens kreeg ik de kans om een BBL-traject te doen en ben ik in vaste dienst gekomen. Dat ik hier nu, ruim tien jaar later, nog steeds werk, had ik toen niet gedacht, maar ik heb het erg naar mijn zin. Ik krijg de ruimte om door te leren en te groeien in mijn werk. Omdat ik veel internationale projecten doe, is geen dag hetzelfde. Mijn werk is nooit saai.”

Waar bestaat jouw dagelijkse werk precies uit?

“Voornamelijk uit het oplossen van storingen. Daarnaast stel ik ook weleens nieuwe projecten in bedrijf. Dat maakt mijn werk zeer afwisselend. Daarom volg ik regelmatig trainingen en cursussen. Bijvoorbeeld vakinhoudelijke trainingen op het gebied van Priva en NEN-trainingen maar ook verplichte cursussen zoals VCA, Hoogwerker, Hijsen en Heftruck. Als ik eerlijk ben, is de praktijk de beste opleiding. Trainen geeft je een goede basis om dit werk te doen, maar in de praktijk komt er ook veel creativiteit bij kijken. Bijvoorbeeld als je ergens in een ver land met beperkte middelen een lastig technisch probleem moet oplossen.”

Hoe kijk je naar de toekomst van jouw vak? Welke veranderingen verwacht je de komende vijf tot tien jaar?


“Ze zeggen altijd dat techniek nooit stilstaat. Ook in de tuinbouwsector verandert er veel. We zijn op dit moment bezig met indoor farming waar veel nieuwe techniek bij komt kijken. Daarnaast ontwikkelt onze R&D-afdeling doorlopend nieuwe producten en technieken. Die zijn ook van invloed op mijn toekomstige werkzaamheden als servicemonteur.

Wat betekent dat voor jouw werk en voor jezelf?

“Nieuwe techniek houdt mijn werk interessant. Ook omdat ik mijzelf moet blijven ontwikkelen. Binnen Certhon delen actief vakkennis met elkaar. Ik begeleid nieuwe jongens die het vak moeten leren, en ik loop zelf mee met specialistische collega’s waar ik zelf weer nieuwe dingen van leer. Zo helpen we elkaar om beter te worden in ons werk.”

Wat vind je het allerleukste aan jouw werk?

“Elke dag brengt een andere uitdaging. Voor internationale projecten reis ik de wereld over. Ik kom overal en zie dingen die je in Nederland niet ziet. Soms moet ik met weinig hulpmiddelen in korte tijd een goed resultaat behalen. Het allermooiste aan mijn werk is als dat lukt. Als ik weg ga, werkt een installatie optimaal en heeft de klant een lach op zijn gezicht. Daar doen we het voor.”

WT Certhon Foto 1 WM Certhon 61 13