“Wat je niet ziet kan je niet stelen”

Inbraken, ramkraken, plofkraken en overvallen zijn ingrijpende gebeurtenissen. Naast de materiële schade is de emotionele schade groot. Met slimme techniek kan je deze vormen van criminaliteit voorkomen en de gevolgen ervan beperken.

Mistbeveiliging Foto 1
15 sep, 2020

Mistbeveiliging uit Zwanenburg ontwerpt en installeert beveiligingssystemen met mistgeneratoren. “Als je niets meer ziet, kan je niets meer stelen”, zegt directeur Nadim Masri.

Beveiligingssystemen zijn er in verschillende soorten en maten. Wat is het voordeel van beveiliging met een mistgenerator?

“Een mistgenerator kan een ruimte in een paar seconden vullen met mist. Zo blokkeer je het zicht. Op het moment dat inbrekers of overvallers geen hand voor ogen zien, slaan ze op de vlucht. Dat maakt mistbeveiliging tot een effectieve aanvulling op een alarmsysteem en camerabeveiliging. Het werkt voor het beveiligen van winkels, bedrijfshallen en woonhuizen, maar ook voor het beschermen van personen. Het werkt preventief. We zien bij klanten dat het aantal inbraakpogingen tot wel 95 procent afneemt. Op onze website mistbeveiliging.nl staan verschillende demonstratievideo’s. Als klanten zien hoe het werkt, zijn ze gauw overtuigd.”

Hoe zijn jullie bij dit specialisme uitgekomen?

“We verkochten al camerabeveiligingssystemen, alarmsystemen en toegangscontrolesystemen. Daarnaast waren we importeur van mistgeneratoren. Alleen lieten de meeste installateurs dat liggen. Ze vonden het een lastig product en waren afwachtend. Alleen als een klant er om vroeg, plaatsten ze een mistgenerator. Dus heb ik besloten om zelf een eigen installatietak op te zetten.”

Was het lastig om goede vakmensen te vinden?

“Beveiligingssystemen ontwerpen en installeren is een vak apart. Er komt meer bij kijken dan kennis van elektronica en installatietechniek. Wat wij doen, leer je niet uit een boekje. Daarom leiden we nieuwe medewerkers zoveel mogelijk zelf op. We laten een junior meelopen met een senior. De praktijk is de beste manier om het vak te leren. Ik ben trots op mijn mensen. We werken met een team van vijf man en met een aantal externe specialisten. We zijn goed op elkaar ingespeeld. Het voelt als familie.”

Wat zijn de grootste uitdagingen bij het ontwerpen van een beveiligingssysteem met een mistgenerator?

“Mistbeveiliging is meestal onderdeel van een totaalpakket aan beveiligingsmaatregelen. Soms ontwerpen we een compleet nieuw beveiligingssysteem, soms moeten we de mistgenerator in een bestaand systeem inpassen. Bij het ontwerp houden we rekening met verschillende factoren, zoals de inhoud van de ruimte, de plafondhoogte, de toegang en het soort gevel. Als bij een ramkraak de glazen pui uit een winkel wordt gereden, moet de mistgenerator meer mist produceren om effectief te zijn. Verder doen we ons best om het systeem zo onopvallend mogelijk te installeren. Zeker in juwelierszaken en high end elektronicawinkels maken dat soort details het verschil.”

Mistgeneratoren zijn ook geschikt voor het ontsmetten en reinigen van ruimtes. Liggen daar nieuwe kansen?

“Een mistgenerator werkt met mistpatronen. Aan de mistpatronen kunnen we een reinigingsmiddel toevoegen waarmee we ruimtes in één keer kunnen desinfecteren. Daar liggen zeker kansen met corona, maar op dit moment zijn we zo druk met beveiliging dat we daar nog niet aan toe zijn gekomen. Maar als er morgen een klant komt die het wil hebben, dan kunnen we alles leveren en installeren.”