Waterzijdig inregelen maakt monteurs slimmer

In het nieuwste Bouwbesluit staan strengere regels voor de energieprestaties van gebouwen. Met het waterzijdig inregelen van cv-installaties in woningen en utiliteitsgebouwen is veel winst te behalen, vertelt Joep van de Ven van CV Tuning. “Waterzijdig inregelen maakt monteurs slimmer en het werk leuker.”

Nieuwsbericht CV Tuning

De afgelopen tijd is er veel hernieuwde aandacht voor waterzijdig inregelen. Wat is het precies?

“Waterzijdig inregelen is zo oud als de weg naar Rome. Een cv-installatie functioneert volgens twee basisprincipes. Er wordt water rondgepompt dat overal moet komen en het rondgepompte water moet de juiste temperatuur hebben. Waterzijdig inregelen is niets meer of minder dan het optimaal verdelen van het water. Het is een basisvoorwaarde voor een goed functionerende cv-installatie. Veel warmteproblemen ontstaan ook door een verkeerde waterverdeling.”

Wat zijn de voordelen van een goede waterverdeling?

“Een goed ingeregelde cv-installatie levert meer comfort bij een lager verbruik. De besparing op stookkosten is gemiddeld 10 procent bij woonhuizen en 20 tot 25 procent bij utiliteitsgebouwen. De besparing zit niet alleen in het waterzijdig inregelen zelf. Als je alleen waterzijdig inregelt, is de besparing op het gasverbruik slechts een paar procent. Stel je vervolgens de ketel en de regelaars goed in, dan wordt dat 10 tot 25 procent.”

Waarom worden cv-installaties niet standaard waterzijdig ingeregeld?

“Je kan statisch en dynamisch inregelen. In de branche leeft het beeld dat statisch inregelen veel tijd kost. Dat valt in de praktijk mee. Een woonhuis met acht radiatoren kunnen we in twee uur inregelen, voor grote en zeer grote huizen is dat zes tot acht uur. Bedrijfspanden en scholen kosten meer tijd, maar daar is de besparing het grootst. Laatst hebben we de cv-installatie van een school ingeregeld. Naast een besparing op het gasverbruik ook nog was de besparing op stroom 15.000 Kilowatt per jaar. Dat weegt ruimschoots op tegen de kosten.”

Klanten profiteren van betere en zuinigere verwarming. Wat zijn de voordelen voor installatiebedrijven en installatietechnici?

“Kennis van waterzijdig inregelen helpt tijdens het ontwerpen, het installeren en het oplossen van klachten. In Nederland zijn cv-technici goed opgeleid. Ze hebben veel vakkennis. Maar als een installatie niet goed is ingeregeld, is het onmogelijk om zonder kennis van waterzijdige balansen de kern van het probleem op te lossen. Dan moet je rommelen en dat levert ontevreden klanten en herhalingsbezoek op. Daar zit niemand op te wachten.”

Wat adviseer je vakmensen en bedrijven die aan de slag willen gaan met waterzijdig inregelen?

“Alles begint met kennis. Ons bedrijf CV Tuning bestaat ruim twintig jaar en we trainen regelmatig cv-technici. Ze komen sceptisch binnen en gaan enthousiast naar buiten. Waterzijdig inregelen is geen hogere wiskunde. Iedereen kan het leren. Ervaren vakmensen pakken het snel op. Persoonlijk zou ik het liefst zien dat het zogenoemde statisch inregelen weer onderdeel wordt van de lesstof. Het is goed voor het milieu, het bespaart geld voor de klant en het biedt commerciële kansen aan het installatiebedrijf. Bovendien groeit de basiskennis van monteurs, dus iedereen heeft er voordeel van.”