Wij Techniek lanceert project ‘Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit’ in de installatietechniek

Fit, gezond en met plezier je loopbaan doorlopen. Dat is de inzet van het project ‘Duurzame Inzetbaarheid en Vitaliteit’ dat ontwikkelingsfonds Wij Techniek deze week is gestart, samen met een aantal regionale installatiebedrijven.

SK Vitale Lunchsessie 01
3 sep, 2020

De bedrijven worden bezocht door de ‘Vitaliteitsbus’. Hierin leren medewerkers van alle leeftijden en op alle functies binnen het bedrijf hoe zij fit, gezond en met plezier hun loopbaan kunnen doorlopen.

“Als we het hebben over een ‘gezond’ bedrijf, denken mensen vaak aan de financiën. Maar minstens zo belangrijk is de fysieke en mentale gezondheid van de medewerkers,” legt regiomanager Robert Jan de Vries van Wij Techniek uit. “Hebben ze lol in hun werk? Gaan ze er met plezier naartoe? Niet alleen medewerkers op de werkvloer, maar ook directie en ondersteunend personeel op kantoor.”

Structureel

Mensen werken langer en blijven vitaler in bedrijven waar een veilige werksfeer is, met ruimte voor eigen inbreng, en waar werknemers plezier hebben in hun werk. Door toenemende werkdruk, een lagere instroom en de gevolgen van de coronacrisis, is het nu belangrijk om hierin te investeren.  De Vries: “Met dit project helpen we bedrijven stappen te zetten om vitaliteit een structureel onderdeel van hun personeelsbeleid te maken. We laten bovendien zien hoe dit op een hele leuke manier kan.”

Eén van de deelnemers aan het project is de Van Dam Groep uit Rijssen. Directeur-eigenaar Gerrit van Dam is een van de initiatiefnemers. “We hebben tijdens personeelsavonden aandacht besteed aan vitaliteit in de vorm van gezondheidsmarkten. Dit was een onverwacht groot succes. Daarna stelden we iedere collega in de gelegenheid om deel te nemen aan een uitgebreid medisch onderzoek. Mensen zijn daarop heel enthousiast en bewust met hun gezondheid aan de slag zijn gegaan.” Van Dam wil daarom met de ‘Vitaliteitsbus’ graag een gevolg geven aan die eerste succesvolle sessies in zijn bedrijf. “Wij zijn een familiebedrijf en vinden het oprecht belangrijk dat mensen goed in hun vel zitten. Daar heb je als bedrijf ook het meeste aan.”

Balans

Zijn collega Egbert Ligtenberg, projectleider Service & Onderhoud en voorzitter van ondernemingsraad, beaamt dat: “Bij Van Dam is er echt heel veel aandacht voor de balans werk en privé. Dat merk je ook in de sfeer. Die is gemoedelijk en sociaal. De mens staat centraal, niet de euro.”

Toch ziet hij ook dat er nog steeds ruimte is om te leren. “In de bus ging het vanochtend bijvoorbeeld over intimidatie. Je denkt altijd dat zoiets bij ons niet voorkomt. Maar dan leer je dat het onbedoeld toch kan gebeuren. Dat is een stukje bewustwording.” Van Dam: “Dit zijn geen onderwerpen om voor weg te lopen, dit onderwerp verdient continue aandacht.”

Verschil

Van Dam is trots op de resultaten van de sessies: “Het is mooi om te zien hoe we hier naartoe hebben gewerkt met elkaar en hoe enthousiast alle deelnemers zijn. Ik wil andere bedrijven ook echt aanraden hiermee aan de slag te gaan, want je merkt gewoon het verschil in de organisatie.”

Technisch installatiebedrijven in de provincies Gelderland en Overijssel kunnen zich nog aanmelden voor de pilot. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Robert-Jan de Vries, regiomanager van Wij Techniek, via 0348-437319  of [email protected].

Fotografie: Sander Koning