“Ze zijn heel snel op een goed niveau inzetbaar”
Ellen Vermeer, HR-directeur bij Hoppenbrouwers Techniek, heeft zelf best een omslag moeten maken. Ook zij dacht vroeger dat het investeren in zij-instromers te veel gedoe, te duur en te risicovol was. Inmiddels is ze helemaal om. We praten met haar over de ervaringen die Hoppenbrouwers heeft met het aannemen en opleiden van zij-instromers.
Vermeer: “Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik dacht vroeger echt: hoezo zou ik iemand aannemen die al gepokt en gemazeld is in een andere branche, die twee keer zo duur is als een leerling en waarvoor ik geen subsidie krijg? Nou, daar ben ik wel van teruggekomen. De ervaring die wij in 2016 met onze eerste zij-instromers hadden was zó mooi, dat we altijd met hen zijn doorgegaan. Dit jaar zijn zelfs 57 zij-instromers gestart.”
Iets duurder in het begin, maar sneller zelfstandig inzetbaar
Het mooie zit er volgens Vermeer vooral in dat zij-instromers al werkervaring hebben én dat ze erg dankbaar zijn: “Het is een hele prettige doelgroep. Deze mensen werken al even en hebben vaak al een goede werkethiek. Zij kunnen snel zelfstandig werken en zijn erg gemotiveerd. Dat komt ook omdat ze erg blij zijn met de kans die ze bij ons krijgen om hun loopbaan een andere kleur te geven.” Deze nieuwe collega’s ontwikkelen zich ook vlot. Vermeer: “Ze zijn heel snel op een goed niveau inzetbaar. Ja, ze zijn wat duurder om mee te beginnen, maar ze gaan uiteindelijk sneller.”
Klein en snel starten
Het niet direct kunnen inzetten van zij-instromers is een veel gehoorde weerstand in de branche. Toch valt dat in de praktijk mee. Zo kunnen ze bij Hoppenbrouwers vrijwel gelijk aan de slag. “Wij werken samen met het roc voor verschillende trajecten. Zo is er het hele korte specialistische traject, bijvoorbeeld een opleiding puur voor het werken aan warmtepompen of airco’s. De medewerker kan dan gelijk aan het werk en zich ondertussen verder ontwikkelen. Daarnaast hebben we een twee- tot driejarig traject en de korte bootcamp.” Verschillende mogelijkheden dus voor zij-instromers. Belangrijk, want Vermeer merkt dat geen enkele zij-instromer hetzelfde is. “Jongeren hebben bij de start ongeveer hetzelfde kennisniveau en die kunnen dus hetzelfde traject volgen. Bij zij-instromers is dat anders. Daar moet meer op maat.”
“Het Wij Techniek TeamWork Servicepunt ondersteunt en adviseert bij het vinden van mensen”
Afnemende leerlingen, groeiende vraag
Of je wel of niet zij-instromers moet aannemen, is volgens Vermeer niet eens meer de vraag. “Als je als bedrijf je bijdrage wil leveren, moet je wel.” Het is dus noodzakelijk voor de business. “Wij kijken ook tactisch en strategisch: wat komt er op ons af, wat zijn de wijzigingen in de arbeidsmarkt? Dan zie je dat het aantal BOL- en BBL-leerlingen afneemt. Terwijl de vraag groeit. Als je dan ook nog groeiambities hebt met je bedrijf, moet je wel creatief kijken hoe je die ambities waar kunt maken, te midden van een kraptecrisis.” Volgens Wij Techniek is Hoppenbrouwers een voorloper op het gebied van zij-instroom. Ze durven andere keuzes te maken dan de geijkte paden, zorgen voor maatwerktrajecten en ook hierna is er een volledig ontwikkelplan voor medewerkers. Waarbij de ontwikkeling van de medewerker bij Hoppenbrouwers altijd hoog in het vaandel staat.
Wij Techniek biedt hulp bij uw arbeidsvragen
Als werkgever kun je met al je vragen over de arbeidsmarkt, waaronder over zij-instromers, terecht bij Wij Techniek TeamWork Servicepunt. De adviseurs arbeidsmarkt geven advies over waar je de juiste mensen kunt vinden en kunnen zorgen voor de juiste begeleiding en scholing van nieuwe medewerkers zodat zij goed voorbereid bij jouw bedrijf aan de slag kunnen. De adviseurs bieden jouw bedrijf ondersteuning bij vinden van een oplossing voor het personeelstekort, maar ook hulp bij het behoud van medewerkers.
“De adviseur arbeidsmarkt van Wij Techniek is geweldig. Zij bemiddelt, faciliteert en denkt mee. Als wij iets willen doen, weet zij welke gelden en mogelijkheden daarvoor beschikbaar zijn,” vertelt Vermeer. “Voor andere bedrijven is dat ook de sleutel: maak gebruik van het Wij Techniek TeamWork Servicepunt. Zij nemen je hartstikke goed bij de hand om mensen te vinden. En maak het klein. Veel bedrijven zien er tegenop, maar inmiddels is er zo veel kennis. De roc’s zijn erop ingericht en ook wij laten graag zien hoe het bij ons werkt. Er is niks om bang voor te zijn.”
Wil je ook aan de slag met zij-instromers?
Weet je niet waar je geschikte kandidaten kunt vinden of hoe je hen het beste kunt begeleiden en opleiden? Of ben je benieuwd welke (financiële) ondersteuning hiervoor beschikbaar is? Neem dan contact op met het Wij Techniek TeamWork Servicepunt via 0800 - 6061 of mail naar [email protected].