Zij-instroom op hbo-niveau: therapeuten kiezen voor de installatiebranche!

Tijs van der Meer was werkzaam als fysiotherapeut. En Stefan Buter bereidde zich voor op een loopbaan in de radiotherapie. Totdat zij op een speeddate-bijeenkomst bij de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) in contact kwamen met de technische installatiebranche.

Twee mannen bekijken plannen op papier in een fabriekshal
2 mrt, 2020

Een gesprek over zij-instroom op hbo-niveau

Onrust

Een studie bij de KMA en een daaropvolgende sportblessure brachten Tijs (29) op het spoor van fysiotherapie: “Leuk werk, waar je jaren mee aan de slag kunt gaan. De routine van het vak maakte mij echter onrustig. Daarom ben ik op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag wat ik nog meer kan.” Als radiotherapeutisch laborant voelde Stefan (30) eenzelfde onrust: “Ook ik had een prima baan. Maar ik merkte dat mijn passie voor de techniek groter was dan mijn plezier in het patiëntencontact. Het was dus tijd om naar iets anders op zoek te gaan.”

Installatietechniek

In hun zoektocht naar een nieuwe uitdaging kwamen Tijs en Stefan uit bij de HAN waar zij via speeddating in contact kwamen met Linthorst Techniek. Tijs werd in zijn gesprek met HR-manager Jolanda de Bruin snel enthousiast: “Meer dan andere techniekbranches bleek de installatietechniek heel open te staan voor hbo’ers. Het kwam dan ook al gauw tot een match.” Ondanks het onzekere gevoel dat Stefan aan zijn speeddategesprek met directeur Gijs Linthorst overhield, was hij blij met de ‘verlossende feedback’. Inmiddels staan de beide hbo’ers bij Linthorst op de loonlijst als engineer.

Kijk op kracht

Jolanda is enthousiast over de zij-instroom van hbo’ers in de branche: “Beide partijen hebben elkaar veel te bieden. Zo geeft de innovatie in de energietransitie mensen met een hbo-achtergrond mooie kansen. Tegelijkertijd gaan wij graag in gesprek met mensen die bewust in het leven staan, beschikken over een goed ontwikkeld arbeidsethos en een sterke motivatie hebben om zichzelf te blijven ontwikkelen.” Jolanda voegt hieraan toe dat ook de zij-instroom van hbo’ers om maatwerk vraagt: “Iedereen is anders. Daarom kijken wij met ons bedrijfsmotto ‘denk vooruit, blijf dichtbij’ altijd naar de kracht en passie van de persoon zelf.”

Stip op de horizon

Omdat Tijs en Stefan het in hun nieuwe functie erg naar hun zin hebben, durven zij best vooruit te kijken naar hun toekomst. Zo ziet Tijs met zijn sociale vaardigheden op termijn kansen voor het vervullen van een managementfunctie en wil Stefan zich graag verder concentreren op het optimaliseren van technische processen. En Jolanda? “Als HR-manager haal ik uit vakmensen wat erin zit. In het zien bewegen en doorontwikkelen zit mijn vaktrots.”