“Zo ontstaan er allemaal mooie nieuwe dingen”

Op 17 april 2020 vond de eerste editie van de VAKbus online plaats. De bekende OTIB VAKbus ging, vanwege de coronamaatregelen, niet naar het bedrijf toe, maar de deelnemers deden online mee met de workshops. Het was een groot succes. We spraken met een werkgever, deelnemer en workshopleider.

011 Mhengeveld019
6 mei, 2020

VAKbus online

Roel Femont, service- en onderhoudsmonteur bij P. Visser & Zn Technisch Installatiebedrijf in Zevenhuizen

“Ik werk al sinds 1997 bij Visser, dus heb al best wat ervaring. Maar je bent nooit te oud om te leren, dus daarom is het sowieso goed om dit soort dingen te doen. Wij deden de toolbox Veilig Werken. Dat was wel handig. Het is toch even een reminder, je moet er wel even bij stil staan af en toe.

Toen ik hoorde dat we de workshop online gingen doen, dacht ik wel even: nou, benieuwd hoe dat gaat. Maar het is wel goed bevallen. Het is met vier mensen soms even wennen dat je echt op je beurt moet wachten om te praten. Maar het werkte wel goed. Zo zie je, er ontstaan toch allemaal mooie nieuwe dingen.”

Elizabeth Visser, serviceplanner bij P. Visser & Zn Technisch Installatiebedrijf

“Ik was direct enthousiast over het online idee. Ik zei direct: ja, dit gaan we gewoon doen. Ook al vonden we het allemaal best spannend. Hoe reageren mensen? Blijven ze heel afstandelijk of niet? Maar iedereen was heel enthousiast. Misschien dat sommigen zich thuis of virtueel toch wat comfortabeler voelen dan in een groep in zo’n bus. Iedereen krijgt wat meer gelegenheid om te spreken.                                                                                                                                                                                             

Voor ons als bedrijf is het ook geweldig. Het is wel heel efficiënt zo. We vinden het belangrijk dat onze collega’s de workshop ‘Waar sta jij in 2025’ doen, omdat daarin aandacht is voor bijscholing. En dat vinden we belangrijk: je wil als medewerker, maar ook als bedrijf, wel bijblijven.”

Jeanine de Vries, workshopleider bij OTIB

“Het was wel even spannend, maar ik had ook heel sterk het gevoel dat de online manier van workshop geven onze vakmensen heel erg zou kunnen aanspreken. Iedereen in de workshop beaamde dat ook. Men vond het echt leuk.

Wat mij verraste is dat iedereen nog veel opener was dan normaal, en dat veel meer mensen echt actief meededen. In een groep met 8 in de bus zie je nog wel eens dat een paar mensen meer aan het woord zijn, maar nu was het heel gelijkwaardig.

Ik denk wel dat we dit, ook na de coronacrisis, nog vaker gaan doen. Het is ook heel efficiënt, want je kunt overal vandaan meedoen. Het enige dat je nodig hebt is een telefoon, tablet, laptop of computer. Dus bedrijven: pak je kans en probeer het gewoon eens met een klein groepje.”

Over de VAKbus online

Wil je aandacht besteden aan de ontwikkeling van je medewerkers, maar weet je niet hoe? Bestel de OTIB VAKbus online. Wij hebben verschillende toolboxen vertaald naar een online training. Ook de workshop ‘Waar sta jij in 2025’ is in een digitale variant gegoten. Maak dus ook tijdens de coronacrisis werk van ontwikkeling. Zodat je medewerkers straks weer up-to-date en gemotiveerd aan de slag kunnen. 

Op dit moment kun je de volgende toolboxen online laten volgen:
1) Fysieke belasting
2) Werken zonder stress

Dit is altijd in combinatie met de workshop ‘Waar sta jij in 2025’, om het talent ook voor de toekomst te behouden.

De workshops zijn vanuit huis, of een rustig plekje op de zaak, te volgen. Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding en een (gratis) account bij Microsoft Teams.

Vraag de VAKbus online hier aan: otib.nl/reserveerdevakbus