Met deze technieken worden molens gerepareerd - 13 jul 2021 - 24 minuten

In deze aflevering van De BNR Techniektour staan reparaties aan molens centraal. Karlijn Meinders helpt bij de herstel van de Walmolen in Doetinchem. 

Naar de aflevering

Het analyseren van opgegraven skeletten - 6 jul 2021 - 24 minuten

Door goed te kijken naar de gevonden skeletten kom je veel te weten over wat er zich in een bepaald gebied heeft afgespeeld. Karlijn gaat langs bij de Universiteit Leiden.

Naar de aflevering

Graven naar archeologische vondsten - 29 jun 2021- 25 minuten

Laag voor laag wordt de grond afgepeld en gezocht naar kleurverschillen in de bodem. Archeoloog Lourens van der Feijst legt Karlijn uit wat erbij komt kijken.

Naar de aflevering

Weggebruikers van de toekomst: de autonome bus - 22 jun 2021 - 24 minuten

Samen met vervoerder Qbuzz onderzoekt het softwarebedrijf RobotTUNER de mogelijkheid om een zelfrijdende bus op hoge snelheid passagiers te laten vervoeren. 

Naar de aflevering

Bodemdaling: wat is het en hoe ga je het tegen? - 15 jun 2021 - 24 minuten

Verslaggever Paulien Sewuster reist samen met gids Gillles Erkens, onderzoeker bij Deltares, af naar Boskoop en Vlist, plekken waar je de gevolgen van bodemdaling kunt zien.

Naar de aflevering

Nauwkeurig meten in de medische zorg - 25 minuten

Bij het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland wordt de meetstandaard vastgesteld voor apparaten die gebruikt worden bij de bestraling van kankerpatiënten. 

Naar de aflevering

Duurzame verpakkingen - 1 jun 2021 - 24 minuten

Karlijn bezocht Ester Zondervan, programmamanager circulaire kunststoffen bij TNO om erachter te komen of alternatieven voor plastic wel echt zoveel duurzamer zijn.

Naar de aflevering

Rijden met een hoogwerker door ontwerpen in VR - 25 mei 2021 - 24 minuten

Heijmans geeft veiligheidstrainingen via virtual reality. Op de virtuele bouwplaats leert verslaggever Karlijn hoe ze een hoogwerker moet besturen.

Naar de aflevering

Welke technieken vind je in een cleanroom? - 18 mei 2021 - 24 minuten

Directeur Alex Jansen van Interflow laat Karlijn zien hoe cleanrooms worden ontworpen en gemaakt. Ook geeft hij uitleg over de luchtstromen en luchtzuivering.

Naar de aflevering

Alles op één dak - 11 mei 2021 - 25 minuten

In de aflevering van De BNR Techniektour starten we op het dak van de Hogeschool van Amsterdam in Amsterdam-Oost, waar het dak verschillende rollen vervult, zoals daktuin, energiebron en waterberging. 

Naar de aflevering

Wat wij van microben kunnen leren - 4 mei 2021- 22 minuten

Na enige tijd gaat beton scheuren en onstaat er lekkage. Henk Jonkers, onderzoeker aan de TU Delft, heeft daar een oplossing voor: zelfherstellend beton met microben.

Naar de aflevering

Grote recycle-uitdagingen - 27 apr 2021 - 25 minuten

Sloopbedrijf Lagemaat wint nieuwe grondstoffen uit gebruikt beton. Arend van de Beek, programmamanager circulariteit en Dick Eerland, directeur vertellen erover.

Naar de aflevering

Hoe de brandweer traint voor noodsituaties - 19 apr 2021 - 24 minuten

We lopen mee op de Twente Safety Campus waar hulpdiensten verschillende noodsituaties oefenen. Ymko Attema van het Kenniscentrum Brandweer Twente vertelt.

Naar de aflevering

De toekomst van voedselveiligheid in Nederland - 13 apr 2021 - 25 minuten

Hoe wordt voedselveiligheid in ons land bewaakt? Bij Wageningen Food Safety Research doen ze dat meer preventief en minder reactief met nieuwe testmethodes.

Naar de aflevering

Het weer, de luchtkwaliteit en de mast - 5 apr 2021 - 24 minuten

Christiaan Niekerk van het Rijksvastgoedbedrijf, meetnetbeheerder Gido van Wegen en onderzoeker Arnoud Apituley nemen Karlijn mee en vertellen over 'hun' mast.

Naar de aflevering

Masten: waar ze voor nodig zijn en hoe je ze goed houdt - 30 mrt 2021 - 24 minuten

Karlijn gaat met Stijn Pol en François Dieckhaus van VolkerWessels Telecom naar Radio Kootwijk om een aantal onderdelen van een telecommast te vervangen.

Naar de aflevering

Deze techniek vind je in de stad van de (nabije) toekomst - 22 mrt 2021 - 27 minuten

Bij het !MPULS-project in Eindhoven, worden meerdere gemeentelijke gebouwen gerenoveerd en verduurzaamd. Wat komt er kijken bij het 'slim' maken van een gebouw?

Naar de aflevering

Wanneer een gram, graad of centimeter het verschil maakt - 15 mrt 2021 - 24 minuten

Karlijn gaat op zoek naar interessante meettechnieken. Ze begint in Montfoort bij de firma Vonmarcken gespecialiseerd in medische koelkasten en vriezers.

Naar de aflevering

Tekort technisch personeel oplossen - 8 mrt 2021 - 25 minuten

We beginnen bij het project Sterk Techniekonderwijs waarin sinds januari 2020 regio’s geld krijgen om te werken aan beter techniekonderwijs.

Naar de aflevering 

Extra podcast | 'Nu al van het gas af? Dan moet je beloond worden.' - 43 minuten

Zijn er alternatieve methodes zijn om de klimaatdoelen dichterbij te brengen? In deze extra podcast van de BNR Techniektour kijken we welke strategie de juiste is.

Naar de aflevering

De hybride-strategie als route naar sneller duurzaam - 2 mrt 2021 - 24 minuten

In een huis in Oostzaan waar M&O Techniek een hybride warmtepomp installeerd legt Sven Gravesteijn uit wat er anders gaat en hoeveel zo'n tussenoplossing uitmaakt. 

Naar de aflevering

De techniek op het grootste werkschip ter wereld - 22 feb 2021 - 25 minuten

We bezoeken in Rotterdam het werkschip van Allseas dat met een lengte van 382 meter en een breedte van 124 meter behoorlijk imposant is.

Naar de aflevering

Hoe hulpdiensten steeds slimmer gebruikmaken van data - 15 feb 2021 - 25 minuten

We beginnen bij de brandweer Amsterdam-Amstelland, waar Edward Schouten en zijn collega Jan van der Poel een nieuw systeem testen: Live Command.

Naar de aflevering

Met techniek het aantal incidenten voorspellen - 9 feb 2021 - 25 minuten

Giftige stoffen opsporen zonder dat je zelf in de buurt hoeft te komen van de brand. De brandweer detecteert chemische stoffen met een zogeheten snuffeldrone.

Naar de aflevering

Hoe techniek sporters naar goud helpt - 2 feb 2021 - 25 minuten

In de aanloop naar grote nationale en internationale zwemwedstrijden trainen sporters bij het InnoSportLab in Eindhoven om hun techniek te verbeteren. 

Naar de aflevering

Met welke technieken ga je autoschade en wateroverlast tegen? - 26 jan 2021 - 25 minuten

Bij ASN Autoschade worden dagelijks auto's met bumper- en of blikschade binnengebracht. Verkeerd (in)parkeren de meest voorkomende oorzaak.

Naar de aflevering

Zijn biologische autowasstraten de toekomst? - 19 jan 2021 - 25 minuten

Karlijn krijgt een kijkje achter de schermen bij ACE Carwash Systems en Sebastiaan van den Burg legt uit welke technieken niet mogen ontbreken in een autowasstraat.

Naar de aflevering

Welke technieken gaan het tekort aan drinkwater tegen? - 12 jan 2021 - 25 minuten

Karlijn reist af naar het Scheveningse bedrijf Elemental Water Makers. Het bedrijf heeft een duurzame manier gevonden om drinkwater te maken uit zeewater.

Naar de aflevering

Kunstmatige intelligentie helpt artsen diagnoses stellen - 5 jan 2021 - 24 minuten

Karlijn spreekt met radioloog Hildo Lamb. De afdeling radiologie werkt al enige tijd met AI. Want op sommige vlakken heeft een computer meer kennis dan de arts.

Naar de aflevering