BNR techniektour podcast - Meer afleveringen
In deze aflevering van De BNR Techniektour staan reparaties aan molens centraal. Karlijn Meinders helpt bij de herstel van de Walmolen in Doetinchem.
Door goed te kijken naar de gevonden skeletten kom je veel te weten over wat er zich in een bepaald gebied heeft afgespeeld. Karlijn gaat langs bij de Universiteit Leiden.
Laag voor laag wordt de grond afgepeld en gezocht naar kleurverschillen in de bodem. Archeoloog Lourens van der Feijst legt Karlijn uit wat erbij komt kijken.
Samen met vervoerder Qbuzz onderzoekt het softwarebedrijf RobotTUNER de mogelijkheid om een zelfrijdende bus op hoge snelheid passagiers te laten vervoeren.
Verslaggever Paulien Sewuster reist samen met gids Gillles Erkens, onderzoeker bij Deltares, af naar Boskoop en Vlist, plekken waar je de gevolgen van bodemdaling kunt zien.
Bij het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland wordt de meetstandaard vastgesteld voor apparaten die gebruikt worden bij de bestraling van kankerpatiënten.
Karlijn bezocht Ester Zondervan, programmamanager circulaire kunststoffen bij TNO om erachter te komen of alternatieven voor plastic wel echt zoveel duurzamer zijn.
Heijmans geeft veiligheidstrainingen via virtual reality. Op de virtuele bouwplaats leert verslaggever Karlijn hoe ze een hoogwerker moet besturen.
Directeur Alex Jansen van Interflow laat Karlijn zien hoe cleanrooms worden ontworpen en gemaakt. Ook geeft hij uitleg over de luchtstromen en luchtzuivering.
In de aflevering van De BNR Techniektour starten we op het dak van de Hogeschool van Amsterdam in Amsterdam-Oost, waar het dak verschillende rollen vervult, zoals daktuin, energiebron en waterberging.
Na enige tijd gaat beton scheuren en onstaat er lekkage. Henk Jonkers, onderzoeker aan de TU Delft, heeft daar een oplossing voor: zelfherstellend beton met microben.
Sloopbedrijf Lagemaat wint nieuwe grondstoffen uit gebruikt beton. Arend van de Beek, programmamanager circulariteit en Dick Eerland, directeur vertellen erover.
We lopen mee op de Twente Safety Campus waar hulpdiensten verschillende noodsituaties oefenen. Ymko Attema van het Kenniscentrum Brandweer Twente vertelt.
Hoe wordt voedselveiligheid in ons land bewaakt? Bij Wageningen Food Safety Research doen ze dat meer preventief en minder reactief met nieuwe testmethodes.
Christiaan Niekerk van het Rijksvastgoedbedrijf, meetnetbeheerder Gido van Wegen en onderzoeker Arnoud Apituley nemen Karlijn mee en vertellen over 'hun' mast.
Karlijn gaat met Stijn Pol en François Dieckhaus van VolkerWessels Telecom naar Radio Kootwijk om een aantal onderdelen van een telecommast te vervangen.
Bij het !MPULS-project in Eindhoven, worden meerdere gemeentelijke gebouwen gerenoveerd en verduurzaamd. Wat komt er kijken bij het 'slim' maken van een gebouw?
Karlijn gaat op zoek naar interessante meettechnieken. Ze begint in Montfoort bij de firma Vonmarcken gespecialiseerd in medische koelkasten en vriezers.
We beginnen bij het project Sterk Techniekonderwijs waarin sinds januari 2020 regio’s geld krijgen om te werken aan beter techniekonderwijs.
Zijn er alternatieve methodes zijn om de klimaatdoelen dichterbij te brengen? In deze extra podcast van de BNR Techniektour kijken we welke strategie de juiste is.
In een huis in Oostzaan waar M&O Techniek een hybride warmtepomp installeerd legt Sven Gravesteijn uit wat er anders gaat en hoeveel zo'n tussenoplossing uitmaakt.
We bezoeken in Rotterdam het werkschip van Allseas dat met een lengte van 382 meter en een breedte van 124 meter behoorlijk imposant is.
We beginnen bij de brandweer Amsterdam-Amstelland, waar Edward Schouten en zijn collega Jan van der Poel een nieuw systeem testen: Live Command.
Giftige stoffen opsporen zonder dat je zelf in de buurt hoeft te komen van de brand. De brandweer detecteert chemische stoffen met een zogeheten snuffeldrone.
In de aanloop naar grote nationale en internationale zwemwedstrijden trainen sporters bij het InnoSportLab in Eindhoven om hun techniek te verbeteren.
Bij ASN Autoschade worden dagelijks auto's met bumper- en of blikschade binnengebracht. Verkeerd (in)parkeren de meest voorkomende oorzaak.
Karlijn krijgt een kijkje achter de schermen bij ACE Carwash Systems en Sebastiaan van den Burg legt uit welke technieken niet mogen ontbreken in een autowasstraat.
Karlijn reist af naar het Scheveningse bedrijf Elemental Water Makers. Het bedrijf heeft een duurzame manier gevonden om drinkwater te maken uit zeewater.
Karlijn spreekt met radioloog Hildo Lamb. De afdeling radiologie werkt al enige tijd met AI. Want op sommige vlakken heeft een computer meer kennis dan de arts.