Cybersecurity

Wat is cybersecurity? Cybersecurity is het beschermen van systemen, netwerken, apparaten en data tegen digitale aanvallen. Deze cyberaanvallen zijn vaak gericht op het openen, aanpassen of vernietigen van gevoelige informatie. Soms proberen criminelen zelfs geld af te persen of bedrijfsprocessen te onderbreken.

Wij Techniek 1151746237

Risico’s van slimme apparaten

Moderne installaties en apparaten zijn tegenwoordig vrijwel altijd verbonden met het internet. Zowel bij bedrijven als bij mensen thuis. Denk aan een warmtepomp, zonnepaneel, slimme meter, tv of beveiligingscamera. Of een babyfoon, tablet of een fotocamera. Dit soort slimme apparaten hebben veel voordelen, maar ze kennen ook risico’s. Eenmaal ingebroken bij één van deze apparaten zijn bijvoorbeeld bankgegevens of privéfoto’s op het netwerk niet meer veilig.

Internet of Things

Zodra fysieke apparaten verbonden zijn met het internet, kunnen ze met elkaar communiceren. Maar ook met gebruikers, organisaties of andere partijen. Dit wordt ook wel ‘Internet of Things’ (IoT) genoemd. De verbinding met het internet maakt de installatie kwetsbaar voor cybercriminelen. Hierdoor wordt het steeds makkelijker voor hen om in te breken via het internet.

Het netwerk beschermen

Goede beveiliging is dus heel belangrijk. Als vakmens in de technische installatiebranche installeer je installaties en apparaten. Je bent daarom de aangewezen persoon om klanten te helpen met veiligheid. Met de juiste kennis heb je de sleutel in handen om alle technologie veilig aan te sluiten bij jouw klanten.

Waar kun je meer leren over Cybersecurity?

  • Luister naar Lector Rutger Leukfeldt in Trendfiles Talks over de omvang, aanpak en gevaren van cyberaanvallen in het mkb. En hij legt uit om wat voor soort criminelen het gaat en wat de (dubbele) risico’s zijn die installatiebedrijven lopen
  • Wil je meer weten over de verschillende manieren waarop een installatiebedrijf te maken kan krijgen met Cybersecurity? Bekijk dan deze video op Trendfiles met Erik van Noort en Jos van Veluw. Werkzaam bij CS2 onderdeel van Croonwolter&dros.
  • Ben je ondernemer in de technische installatiebranche? Ga dan naar het Digital Trust Center van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor informatie en advies.