Cybersecurity

Wat is cybersecurity? Cybersecurity is het beschermen van systemen, netwerken, apparaten en data tegen digitale aanvallen. Deze cyberaanvallen zijn vaak gericht op het openen, aanpassen of vernietigen van gevoelige informatie. Soms proberen criminelen zelfs geld af te persen of bedrijfsprocessen te onderbreken.

Wij Techniek 1151746237

Risico’s van slimme apparaten

Moderne apparaten zoals warmtepompen, zonnepanelen, en beveiligingscamera's zijn vaak verbonden met het internet. Dit maakt ze kwetsbaar voor cybercriminelen, die bij inbraak toegang kunnen krijgen tot privégegevens. De connectiviteit, bekend als het 'Internet of Things' (IoT), maakt communicatie tussen apparaten mogelijk, maar vergroot ook het risico op hacken. Zelfs gegevens zoals bankinformatie en persoonlijke foto's kunnen in gevaar komen. Daarom is het belangrijk om de beveiliging van deze slimme apparaten serieus te nemen.

Het netwerk beschermen

Als vakmens in de technische installatiebranche installeer je deze installaties en apparaten. Je bent daarom de aangewezen persoon om klanten te helpen met veiligheid. Met de juiste kennis heb je de sleutel in handen om alle technologie veilig aan te sluiten bij jouw klanten.

Waar kun je meer leren over Cybersecurity?

  • Luister naar Lector Rutger Leukfeldt in Trendfiles Talks over de omvang, aanpak en gevaren van cyberaanvallen in het mkb. En hij legt uit om wat voor soort criminelen het gaat en wat de (dubbele) risico’s zijn die installatiebedrijven lopen
  • Wil je meer weten over de verschillende manieren waarop een installatiebedrijf te maken kan krijgen met Cybersecurity? Bekijk dan deze video op Trendfiles met Erik van Noort en Jos van Veluw. Werkzaam bij CS2 onderdeel van Croonwolter&dros.
  • Ben je ondernemer in de technische installatiebranche? Ga dan naar het Digital Trust Center van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor informatie en advies.

Zonder bassisvaardigheden geen digitale vaardigheden

Mensen met onvoldoende basisvaardigheden hebben bijvoorbeeld moeite met het gebruik van apps online tools. Bovendien hebben ze jarenlange ervaring om hun gebrek aan vaardigheden te verbergen, zodat het niet meteen opvalt. Maak het onderwerp in je organisatie daarom bespreekbaar. Lees hier hoe je dit kunt aanpakken.