Energietransitie

Nederland is in transitie als het gaat om de energievoorziening. De energietransitie is niet alleen een technische uitdaging. Het is vooral ook een sociale uitdaging die om innovaties en verandering vraagt. Dit raakt ook ons vakgebied, van ondernemer tot monteur.

CONNECT2040 - Technisch medewerker installeert windmolen

Ambities

Overheid, bedrijven en milieubeweging hebben in het Klimaatakkoord afspraken gemaakt over het realiseren van de ambities op het gebied van energie en klimaat. In 2050 wil Nederland 95 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. In 2030 moet dat al 49 procent minder zijn. De technische installatiebranche is daarbij onmisbaar.

Zonwering bespaart energie

De zomers in Nederland worden warmer. Hierdoor komt er meer aandacht voor comfort in gebouwen en woningen in dit seizoen. Het is niet meer alleen belangrijk dat het in de winter warm genoeg is binnen, maar ook dat het in de zomer koel genoeg blijft. Voor de installateur is er dus werk aan de winkel. Niet om airco’s te installeren, maar juist om te zorgen dat extra koeling niet of nauwelijks nodig is. Want voorkomen is beter dan genezen. 

Energietransitie vraagt om breder opleiden: praktijkervaringen van Baas B.V.

Baas brengt nieuwe energie. Dat is de nieuwe slogan van het meer dan 100 jaar oude Baas B.V. Met deze belofte laat het van oudsher familiebedrijf zien klaar te zijn voor de energietransitie. Maar het slaat ook op de belofte die ze aan de medewerkers doen. Ontwikkelen en klaar zijn voor de toekomst gaan hier in hand in hand.

Acta

D&A electric heeft de wind mee. Het hooggespecialiseerde bedrijf uit Ridderkerk ontwikkelt energiebesparende elektrische aandrijftechniek en energiebeheersystemen voor de scheepvaart en de offshore-industrie. Ook op het vasteland weten klanten het bedrijf goed te vinden. “In het begin werden we weggelachen. Nu worden we gekopieerd”, vertelt managing director Jeroen van Tilborg.

Jan Smit van Driekleur Besturingen: “Wij brengen zonweringstechniek, elektrotechniek en ict bij elkaar”

Het aantal zonuren in Nederland neemt de laatste jaren toe. Voor utiliteitsgebouwen is zonwering een energie-efficiënte manier om warmte buiten te houden. Intelligente besturingssystemen vergroten het gebruiksgemak en voorkomen schade, vertelt Jan Smit van Driekleur Besturingen.

Nieuwsbrief Driekleur Foto 3 Toestemmingyes