Op het dak

Het dak biedt plek aan steeds meer functies, zoals zonnepanelen, wateropslag of een dakterras. Dit betekent dat je steeds vaker rekening moet houden met andere specialisten op het dak. Heb jij voldoende kennis over de verschillende dakfuncties? Of heb je er al eens over nagedacht om je te specialiseren in een nieuwe dakfunctie?

Foto1995

De verschillende functies van het dak

Een dak krijgt steeds meer functies, met ieder zijn eigen kleur. Zo wekken gele daken energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Groene daken hebben begroeiing, variƫrend van lage mossen tot hoge bomen. Op blauwe daken wordt water opgeslagen. Rode daken zijn bestemd voor recreatie, zoals een dakterras of een zwembad. Ook combinaties van functies komen steeds vaker voor. Zoals groen-blauwe daken, waar de waterberging wordt afgedekt door een laag begroeiing.

Benieuwd naar de verschillende functies van het dak? Luister de Podcast van het Huis van Sarah

Het dak delen met andere specialisten

Doordat er steeds meer kan op een dak, werken er ook meer mensen op een dak dan alleen dakdekkers. Samenwerken en goed afstemmen is dus belangrijk. Als je zelf op een dak werkt, zorg dan voor een goede basiskennis van de andere vakgebieden op het dak. Dit kun je leren. Of misschien vind je het interessant om jezelf te ontwikkelen op een van de nieuwe dakfuncties? Bijvoorbeeld de aanleg van groene daken gecombineerd met het installeren van zonnepanelen.

Ontdek de mogelijkheden! BUTTON NAAR 'BEKIJK DE NIEUWE DAKFUNCTIES'

Wat bieden de daken van Nederland?

Misschien heb je onlangs wel de campagne voorbij zien komen: Naakte daken in Nederland. Een aanbieder van zonnepanelen biedt huurmogelijkheden vanuit het oog dat daken echt een verschil kunnen maken in de energietransitie. Maar het gaat verder: daken zijn steeds meer een onderdeel van onze leefomgeving. En het interessante is dat wij als sector hier een partner in crime kunnen zijn! Lees de column van Sven Asijee in Installateurszaken!

Alles op één dak

De steden worden drukker, de zomers heter en de regenbuien heviger. Om het water op te kunnen blijven vangen, de stad te verkoelen en tegelijkertijd voor recreatie en ontspanning te kunnen blijven zorgen, worden daken steeds belangrijker. Hoe staat het ervoor met dakverkenning? En welke technieken spelen een rol bij bouwen op hoogte? Luister de BNR Techniektour!

Meer leren

Op de website van Wij Techniek vind je veel cursussen en trainingen die jou verder kunnen helpen in je ontwikkeling als vakman op het dak. Naast specialistische opleidingen vind je er ook trainingen die voor iedereen die op een dak werkt belangrijk zijn, zoals veilig werken op een dak.