Succesfactoren verduurzaming

Als vakmens in de techniek maak je het verschil! Met alleen geld of een innovatie kom je niet ver als je vervuilende energiebronnen wil aanpakken. De sleutelrol in de verduurzaming van Nederland ligt bij de bedrijven en vakmensen die technische innovaties aansluiten en tot leven wekken.

Windwokkel ™ Van Den Pol Elektrotechniek (1)

Medewerkers van technische installatiebedrijven zijn naast geld en innovaties de belangrijkste succesfactor in de energietransitie! Maar dat gaat niet vanzelf. Want hoe zet je als bedrijf medewerkers in hun kracht? En welke skills zijn nodig om het succes te verzilveren? In de volgende interviews gaan we bij bedrijven gespecialiseerd in duurzame technieken op zoek naar antwoorden op deze vragen en meer.

Toegankelijk zijn voor klanten en personeel

Damstra is een familiebedrijf dat ruim 110 jaar bestaat en altijd al gevestigd is geweest in Driezum, Friesland. Damstra is werkzaam in de particuliere (woningen) en zakelijke (utiliteit) markt. We spreken de commercieel directeur, Teake Damstra, over hoe zij duurzame technieken in gebruik krijgen.

Klant zoekt installateur die het snapt

Patrick Schimmel, 42 jaar, startte bijna vijf jaar geleden als duurzame installateur in Barneveld. Hij heeft inmiddels zo’n 20 mensen in dienst. Het bedrijf installeert allerlei soorten warmtepompen en gesloten bodemenergiesystemen bij particulieren. We spreken hem over hoe hij zijn klanten begeleidt bij het kopen, in gebruik nemen en houden van deze duurzame technieken.

Oefenen om te denken vanuit het belang van de klant

Van den Pol is een zelfstandig familiebedrijf in Montfoort dat in 86 jaar is uitgegroeid tot een onderneming met ongeveer 250 medewerkers. Van den Pol doet als een van de weinige installateurs geen werktuigbouw erbij. Ze richten zich als beveiligings- en E-specialist op vijf vakgebieden. Dit zijn Utiliteit, Service & onderhoud, Woningbouw, Retail en Industriële automatisering, met name aardappelverwerking.