Vakmanschap CO

Om te mogen werken aan cv-installaties moet jouw bedrijf erkend vakbekwaam zijn en moet jij als monteur gediplomeerd zijn op basis van nieuwe eisen.

Man werkt in de techniek

Vakmanschap erkennen

Vanaf 1 april 2022 mogen installatiemonteurs, als onderdeel van de wettelijke certificeringsregeling voor bedrijven, uitsluitend werkzaamheden verrichten aan gasverbrandingsinstallaties wanneer zij  beschikken over het Bewijs van Vakmanschap.

Op de website Vakmanschap CO vind je het speciaal ontwikkelde examenprogramma dat leidt tot dit bewijs, onder accreditatie van InstallQ. Bekijk de stappen die je moeten zetten en klik op de stap om direct actie te ondernemen. Heb je meer informatie nodig? Klik per stap op ‘Meer informatie’ of kijk bij de veelgestelde vragen. Ben je een installatiemonteur of werkgever? Laat je kennis en vaardigheden of die van je medewerkers vaststellen en erkennen!

Iphone Vakpaspoort Unsplash

Vakpaspoort

Per 1 juli 2021 komt jouw certificaat, en daarmee je bewijs van vakbekwaamheid, in jouw persoonlijke Vakpaspoort te staan, ontwikkeld door het Centraal Register Techniek (CRT). Met de Vakpaspoort-app kan jij je opdrachtgevers op locatie laten zien dat jouw kennis en vakmanschap up-to-date zijn. Die legitimatie is een verplichting vanuit de gasketelwet. Voor installatiebedrijven en opdrachtgevers wordt het daardoor gemakkelijker om te controleren of je vakbekwaam bent. Voor jou een mooie manier om aan te tonen dat je over de juiste vaardigheden en certificaten beschikt!

Als je het examen Vakmanschap CO hebt afgelegd, komt je ‘Bewijs van vakmanschap’ automatisch in je Vakpaspoort te staan. Je hoeft daar zelf niets voor te doen. Ook als kennis weer is opgefrist en certificaten zijn verlengd, wordt dat in het systeem gezet. Zo krijg je ook automatisch bericht als je certificaat bijna verlopen of niet meer geldig is.

De komende tijd wordt het Vakpaspoort verder uitgebreid, zodat het nog veel nuttiger wordt. Er worden zo veel mogelijk certificaattypes en diploma’s toegevoegd, zodat je straks met één app kan laten zien welke diploma's en certificaten jij hebt en waar je opdrachtgever bij jou voor terecht kan!

 

Vakpaspoort 3