Samen werken aan techniekonderwijs

Hoe kunnen we leerlingen en studenten boeien voor de techniek en aan ons binden?

Grip krijgen - Leidingevende legt werking bedieningspaneel uit aan nieuwe medewerker

Leerlingen en studenten boeien

Leerlingen en studenten boeien voor de techniek begint bij inhoudelijk goed en aantrekkelijk techniekonderwijs. Het aantal banen in de technische installatiebranche groeit hard. Daarom zijn vakmensen nodig, vakmensen met actuele kennis en vaardigheden. Deze veelzijdige branche staat voor mooie uitdagingen zoals de energietransitie, techniek in de zorg en in huis waardoor mensen langer kunnen thuis wonen of bijvoorbeeld beter kunnen lopen met hun kunstbeen waar veel techniek bij komt kijken. Voor deze uitdagingen zijn goed opgeleide vakmensen onmisbaar. Wil jij als docent, mentor of onderwijsprofessional meiden wijzen op een toekomst in de techniek? Bekijk dan onze praktijkwijzer.

Informatiepunt doorlopende en geïntegreerde leerroutes vmbo

Vanaf schooljaar 2020/2021 is het mogelijk voor mbo- en vmbo-scholen samen de geïntegreerde en doorlopende leerroutes vmbo-mbo aan te bieden. Het is de bedoeling dat jongeren straks in alle regio’s de mogelijkheid hebben te kiezen voor een geïntegreerde doorlopende leerroute. Binnen een geïntegreerde leerroute behalen de vmbo-basis leerlingen geen vmbo-diploma. In een doorlopende leerroute halen de leerlingen een vmbo-diploma en een kwalificatie op het mbo.

Samenwerking met vmbo

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) is een van de vormen van voortgezet onderwijs in Nederland. Het vmbo combineert theorie en praktijk en bereidt leerlingen vooral voor op een mbo-opleiding.

Samenwerking met mbo

Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Het is onderwijs dat aansluit op de middelbare school en studenten en werknemers (bbl-ers) voorbereidt op een beroep en/of vakgebied.

Samenwerken met hbo

Het hbo staat voor hoger beroepsonderwijs dat gevolgd mag worden na het behalen van een havo-diploma of hoger.

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

Wij Techniek stimuleert de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Zo zorgen we ervoor dat de kennis en vaardigheden aansluiten bij de dagelijkse praktijk of vervolgopleiding. Samen zorgen we voor het juiste onderwijs voor de vakman of vakvrouw van de toekomst; van vmbo-leerling tot en met studenten in het hbo en universitair onderwijs. 

Onze aanpak en facilitering is doelgericht en varieert van de inzet van een pool van hybride techniekopleiders, tot het initiëren van nieuwe keuzevakken. Van het initiëren van duurzaamheids-challenges, tot regionale afstemming van de inhoud van het onderwijs op de wensen van de branche, via de platforms installatiebranche-onderwijs. Maar wij helpen professionals zoals jij ook graag bij het geven van een gastles!

Wij Techniek sparringpartner voor onderwijs én bedrijven 

Kom jij uit het onderwijs en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Of je nu lesgeeft op het hbo of manager bent in het vmbo, wij denken graag mee over hoe het techniekonderwijs de plek krijgt die het verdient. Wij Techniek versterkt de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit betekent dat we landelijk en regionaal mogelijkheden bieden en bepaalde initiatieven meefinancieren.

Vraag jij je als bedrijf af hoe je contact kunt krijgen met het onderwijs? Hoe je mee kunt denken over de inhoud van het technisch beroepsonderwijs of hoe je in contact komt met studenten/ stagiaires of net afgestudeerden. Heb je een bedrijfsschool of ben je werkzaam in het praktijkonderwijs en wil je meer weten over samenwerkingsmogelijkheden, neem dan gerust contact op. We hebben zowel landelijk als regionaal mogelijkheden.

Meer weten over onderwijs? Vraag naar de projectmanager onderwijs

0800 - 88 55 885 [email protected]