Column: 1-2-3 klaar voor de toekomst
Het is een cliché, maar zeker waar. De wereld verandert snel. En de arbeidsmarkt verandert mee. Ook in de installatiebranche zijn de veranderingen groot. Denk alleen al aan alle nieuwe technologieën die de energietransitie met zich meebrengt. De impact op vakmensen is groot. Voor hen is mee veranderen belangrijker dan ooit. Maar je ziet ze soms worstelen. Wat is eigenlijk de beste cursus voor mij? En hoe kom ik zo één, twee, drie aan geld en tijd voor een opleiding?
1. Tijd
Om met die laatste te beginnen. Gebrek aan tijd is vaak een belangrijke reden voor vakmensen om niet aan die belangrijke opleiding te beginnen. Toch is dat niet nodig. Vanuit de cao voor het Technisch installatiebedrijf hebben mensen namelijk recht op in elk geval één doorbetaalde scholingsdag per jaar. Ze mogen zelfs drie jaar opsparen, waardoor een scholingstraject van 3 dagen mogelijk is. Uiteraard staat het werkgevers vrij hun vakmensen nog meer tijd te geven om voor het volgen van een opleiding. Graag zelfs!
2. Geld
Daarnaast de kosten. Een opleiding volgen kost al snel een paar honderd euro. Een langdurige opleiding nog veel meer. Voor veel vakmensen een hoop geld. Sociale partners hebben daarom budget beschikbaar gesteld voor persoonlijke ontwikkeling. Zo biedt de Vakraad Metaal en Techniek scholingsvouchers aan tot € 1.500. Vakmensen zijn vrij om daarvan zelf een opleiding of cursus te kiezen. Ook zijn er regionale samenwerkingsverbanden, zoals het Servicepunt Techniek. Zij kennen alle (subsidie)wegen om opleidingen financieel mogelijk te maken.
3. Juiste keuze
Tot slot de juiste keuze. Cursussen zijn er zat. Hoe vind je nou die ene die jij nodig hebt? Of waarvan je niet eens wist dat je die nodig had? Ook hier kunnen vakmensen rekenen op de hulp van sociale partners. Zo hebben vakbonden en Wij Techniek de beschikking over loopbaancoaches en arbeidsmarktadviseurs. Ze kunnen vakmensen helpen die net zijn begonnen. Of die zich vanuit hun huidige functie willen doorontwikkelen. De coaches en adviseurs kennen alle regelingen en geschikte opleidingen. Ook de regionale samenwerkingsverbanden kunnen vakmensen helpen een geschikte opleiding te vinden.
Vakmensen centraal
Sociale partners weten als geen ander hoe belangrijk een leven lang leren is. Helemaal voor vakmensen in de installatiebranche. Ze weten ook dat jezelf ontwikkelen niet zo een, twee, drie is gebeurd. Daarom investeren ze in tijd, geld en voorlichting. De wensen en behoeften van ieder vakmens staat daarbij centraal!
Tristan Westra
Bestuurder bij CNV Vakmensen