Echte ervaringen met mbo-certificaten

Eén van de maatregelen om een leven lang ontwikkelen te stimuleren is de introductie van mbo-certificaten. Zo wordt het mogelijk om onderdelen van mbo-opleidingen te volgen en die af te sluiten met een mbo-certificaat. Het gaat om onderdelen die een zelfstandige betekenis op de arbeidsmarkt hebben en bijdragen aan een bredere inzetbaarheid of betere toerusting op veranderende beroepsvereisten van werkenden en werkzoekenden.

Wij Techniek 1127292556

Wij Techniek ondersteunt deze doelstelling en heeft een aantal mbo-certificaten (mede) geïnitieerd. Daarnaast stimuleert Wij Techniek onderwijsinstellingen, bedrijven, bedrijfsscholen, opleidingsbedrijven en andere opleiders om op basis van de mbo-certificaten opleidingsaanbod te ontwikkelen en aan te bieden. Op dit moment wordt samen met S-BB, de MBO Raad en een aantal over het land verspreide coalities (samenwerkingsverband tussen één of meer (opleidings)bedrijven en roc’s) samengewerkt aan het realiseren van een opleidingstraject dat opleidt tot het mbo-certificaat 'Componenten aansluiten voor duurzame energietechniek'.

Pim van de Plas, District Manager van IW Midden en Oost Brabant, vertelt over de ontwikkelingen rondom dit nieuwe mbo-certificaat.

Ook Jan Boxum, eigenaar van Boxum Installatiegroep, heeft als coalitiepartner meegewerkt met de ontwikkeling van dit nieuwe mbo-certificaat. Lees hier zijn ervaringen

Daarnaast vertelt Arjen Binkhorst, opleidingscoördinator bij Bonarius, over de succesvolle aanpak van het opleidingstraject dat opleidt tot het mbo-certificaat 'Basisonderhoud aan toestellen werktuigkundige installaties'.