Winnaars Regiocompetitie Wij Techniek bekend

Voor de tweede keer op rij vond de Regiocompetitie Wij Techniek plaats waarbij maar liefst 18 Bèta Challenge scholen uit het hele land meededen aan een levensechte wedstrijdopdracht. Een uitdagende opdracht, direct vanuit de praktijk, uitgeschreven door Wij Techniek en het Beta Challenge Consortium. Vijf regiofinales; met ieder een winnaar. Alle winnaars staan onderaan dit artikel vermeld.

Winnaars regiocompetitie | Wij Techniek

Tijdens de jaarlijkse wedstrijdopdracht kruipen vmbo-tl-leerlingen uit het 2e leerjaar in de huid van een technicus elektronische systemen of een adviseur innovatie & duurzaamheid. Dit jaar moesten de leerlingen zoveel mogelijk energie uit de eigen omgeving zien te halen en deze op een nuttige manier inzetten. Dit vroeg om de nodige vindingrijkheid bij energievraagstukken over verduurzaming in de techniek- en installatiebranche. De opdracht sluit aan bij thema’s van Wij Techniek en de actualiteit in de samenleving.

Waterkracht opwekken in regenpijp

Eén van de regiofinales vond plaats op 5 juni in Lisse met de deelnemende scholen Segbroek College, Libanon Lyceum Rotterdam en Fioretti College in Lisse. De jury koos de leerlingen Maaike en Sophie van Fioretti College als regiowinnaar met hun idee om in een regenpijp waterkracht op te wekken. Ze wonnen een geldcheque ter waarde van 100 euro. In overleg met de docent, bepaalt het winnende team wat de klas met het geldbedrag gaat doen of wat er voor Bèta Challenge Programma aangeschaft kan worden.

Maaike (leerling, Fioretti College): “Ik vond het thema erg leuk, ik kon mijn interesse voor techniek hier goed in kwijt. Ik leer graag over techniek en wil er later ook mijn beroep in vinden. Dit wist ik al voordat ik BCP kreeg, maar ik werk daarom wel met veel plezier aan dit soort opdrachten”. Sophie (leerling, Fioretti College) sluit af: “Het creatief denken en de vrijheid die we kregen in de opdracht vond ik erg fijn.”

Kirsten Dompeling (docent, Fioretti College): “Het is belangrijk dat de leerlingen meer van de wereld leren dan alleen binnen de school. Met het Bèta Challenge Programma kan ik de leerlingen dit bieden. We doen dit jaar voor de 2e keer mee aan de regiocompetitie. Het is uitdagend en leerzaam voor leerlingen en het contact met andere scholen is ook erg belangrijk. Ze leren mét en ván elkaar.”

Tom de Bui (regiomanager, Wij Techniek):

“Jonge mensen hebben creatieve ideeën en zijn actief bezig met het verduurzamen van de samenleving”.
Maaike en Sophie van Fioretti College uit Lisse

Sociale aspect van energie

Joziene de Wolf (Bèta Challenge Consortium) vindt het mooi om te zien welke richtingen leerlingen kiezen. “Waar de ene groep ervoor kiest om een praktisch toepasbare functie voor energie uit de omgeving te kiezen, zoals in speelgoed, kiest een andere groep juist voor het sociale aspect van energie en heeft zich gericht op energiearmoede”. 

Bedrijven doen mee

Het Bèta Challenge Consortium en Wij Techniek ondersteunen in de organisatie van de Regiocompetitie en bovendien treedt Wij Techniek op als (landelijke) opdrachtgever. Maar ook regionale bedrijvenpartners uit de installatiebranche worden hierin betrokken.

Henk van Smoorenburg (opdrachtgever, Mercedes dealer Gomes) vindt het erg belangrijk dat leerlingen bezig zijn met technische vaardigheden en op deze manier samenwerken met het bedrijfsleven. Hij vertelt over de regiofinale van 5 juni in Lisse: “Ik zie dat er ook echt interessante dingen uitkomen, zoals de winnaars van de Regiocompetitie op het Fioretti College. Zij hebben een systeem bedacht om energie op te wekken in een regenpijp. Met een trechter geven ze het water in de buis extra kracht waarop het bij het waterrat komt waaraan een accu is bevestigd. Ik zie dat leerlingen leren om ‘buiten de gebaande paden te denken’ en dat is erg waardevol”.

Wij Techniek en het Bèta Challenge Consortium - een landelijk netwerk van circa 45 vmbo-scholen - werken nauw samen om jongeren te interesseren en te enthousiasmeren voor alle mooie beroepen in de (installatie)techniek. De Regiocompetitie Wij Techniek is hier een onderdeel van.

Tristan Westra (bestuurder, CNV Vakmensen):

“Leerlingen laten zich (nog) niet remmen waardoor er verassende ideeën ontstaan”.

Winnaars Regiocompetitie Wij Techniek 2023

Regiofinale 1 (5 juni)
Locatie: Fioretti College Lisse
Deelnemende scholen: Segbroek College, Libanon Lyceum Rotterdam, Fioretti College
Winnaar: Maaike en Sophie van Fioretti College uit Lisse
Idee: Waterkracht opwekken in regenpijp.


Regiofinale 2 (7 juni)

Locatie: IW Nederland, Dordrecht
Deelnemende scholen Willem de Zwijger College, Walburg College, Insula College, De Mavo Vos, Walburg College, Roncalli Mavo
Winnaar: Maha, Lana, Phattharin van het Willem de Zwijger College uit Papendrecht
Idee: Energie opwekken in sluizen met kleine waterraderen.


Regiofinale 3 (13 juni)
Locatie: Windpark Krammen
Deelnemende scholen Lodewijk College, Ostrea Lyceum, RSG ’t Rijks
Winnaar: Arjan, Guido, en Abel van Lodewijk College Terneuzen
Idee: Energiezuinige oplossing voor een nieuwe school in de vorm van een fietsenstalling. Met zonnepanelen op het dak worden elektrische fietsen opgeladen. Daarbij wilden ze de waterafvoer gebruiken om eveneens elektriciteit uit op te wekken.

 

 

Regiofinale 4 (20 juni)
Locatie: Hoppenbrouwers Techniek Deurne
Deelnemende scholen Dr. Knippenberg College, St. Jans Lyceum, Sophianum College
Winnaar: Lucas, Hana, Norah, Annika en Sanne van het Sint-Janslyceum ’s Hertogenbosch
Idee: Regenpijp met twee keer een waterrad en een windmolentje eraan.

Regiofinale 5 (21 juni)
Locatie: Berechja College Urk
Deelnemende scholen Roelof van Echten College, Berechja College, CSG Bogerman
Winnaar: Jaimy, Jesse, Damien van het Roelof van Echten College in Hoogeveen
Idee: Zelfbedachte windmolen.