Om vmbo-leerlingen enthousiast te maken voor een opleiding in de installatietechniek heeft Wij Techniek samen met Bedrijf in de Klas en Platform vmbo D&P een boeiend project ontwikkeld, gericht op de vraag: "Hoe maak je een ruimte duurzaam?" Met de lesbrief kan jij als docent direct aan de slag in de klas. En door een gastles van een installatiebedrijf of een bezoek aan zo'n bedrijf leren jouw leerlingen hoe ze elektriciteit kunnen installeren, hoe dit duurzaam kan worden gemaakt, en welke beroepen daarbij betrokken zijn.

Lesbrief

De lesbrief ‘Hoe maak je een ruimte duurzaam?’ bevat praktische opdrachten die direct in het leslokaal kunnen worden toegepast. Als docent bepaal je zelf waar de nadruk van de opdrachten ligt, hoe uitgebreid je je leerlingen eraan laat werken en (dus) hoeveel tijd je aan de onderdelen besteedt.

Docentenhandleiding

Ook is er een docentenhandleiding met voorbeelden van bedrijfsactiviteiten en concrete tips over het vinden en benaderen van installatiebedrijven. Dit kan variëren van gastlessen en excursies tot hulp in de klas bij het praktisch uitvoeren van elektrische schakelingen en het leveren van materiaal. De handleiding bevat ook instructies voor bedrijven, zodat zij naadloos kunnen aansluiten bij de context van het lesmateriaal. Zo werkt het twee kanten op!

Presentatie van het project

Bij een bezoek aan de Hop Academy van Hoppenbrouwers Techniek werd het project onlangs gepresenteerd. Ongeveer 40 docenten gingen vervolgens praktisch aan de slag in de praktijkschool, waar ze deelnamen aan zes diverse workshops. Van het vervaardigen van een iPad-houder tot het aansluiten van een zonnepaneel. Stuk voor stuk inspirerende activiteiten die direct in het leslokaal kunnen worden toegepast! 🛠️🔆

Voor wie?

Deze lesbrief kan worden ingezet op vmbo-b/k/g als integrale opdracht, aansluitend op de profielmodules van D&P. Ook is het mogelijk om delen van het project te gebruiken als keuzevak. Voor het praktijkgerichte programma van vmbo-g/t sluit dit project goed aan op het examenprogramma van D&P en T&T.

Doe mee!

Wil jij jouw leerlingen ook kennis laten maken met installatietechniek? Download hier de lesbrief en docentenhandleiding en ga direct aan de slag!