Met de nieuwe Minor Gebouwgebonden Installatietechniek heeft Hogeschool Saxion een primeur. De minor laat studenten kort en krachtig kennismaken met alle facetten van de installatiebranche. Ook de branche zelf levert een bijdrage aan de opleiding, vertelt Associate Lector Bram Entrop.

De installatiebranche zit te springen om nieuwe vakmensen. Naast praktische specialisten op uitvoerend niveau is er een grote vraag naar specialisten in bijvoorbeeld technisch beheer, ict en BIM. Studenten van hogescholen en universiteiten zijn ideale kandidaten om deze functies te vervullen. Alleen weten ze vaak niet goed wat het werk in de installatiebranche inhoudt. Daar moet de nieuwe Minor Gebouwgebonden Installatietechniek verandering in gaan brengen. Maar wat houdt dat precies in, een minor? “Een minor is een stevig omvangrijk keuzevak dat studenten naast een hoofdopleiding kunnen volgen”, vertelt Bram Entrop. “Een minor levert de student kennis, inzichten en ervaringen op en duurt een half studiejaar, wat neerkomt op 30 studiepunten.”

HBO installatietechniek

Studenten van de School of Business, Building & Technology van Hogeschool Saxion kunnen op dit moment kiezen uit verschillende minors, waaronder BIM Engineering en Industrial & Sustainable Building. Binnenkort wordt Gebouwgebonden Installatietechniek aan dit rijtje toegevoegd. De hogeschool heeft het nieuwe keuzevak samen met de branche en andere hogescholen opgezet. “Vanuit installatiebedrijven in de regio kregen we de vraag of we een hogere opleiding installatietechniek konden ontwikkelen. Die was er vroeger wel, maar het opzetten van een nieuwe vierjarige HBO-opleiding was niet haalbaar. Met de Minor Installatietechniek bieden we studenten de kans om een verdiepende hoger onderwijservaring in de installatietechniek op te doen.”

Praktijkgericht

De nieuwe minor is onderdeel van de nieuwe Bouwacademie van Hogeschool Saxion, waar de opleidingen civiele techniek en bouwkunde deel van uitmaken. Op dit moment verzorgen installatiebedrijven al verschillende gastlessen voor de technische en bouwkundige opleidingen. Voor de Minor Installatietechniek gaat de samenwerking een stap verder. “Studenten lopen straks mee met bedrijven en met projecten. Zo krijgen ze een duidelijk beeld van de verschillende kanten van het werk.” Entrop benadrukt dat de minor zo goed mogelijk moet aansluiten bij de praktijk. Daarom worden de studieopdrachten door installatiebedrijven gemaakt. “Daarbij kan je denken aan het bedenken van een plan om een bestaand gebouw gasloos te maken, of het ontwikkelen van een nieuwe manier om technische installaties sneller en efficiënter op te bouwen en te installeren.”

Goede kansen

Op dit moment is de hogeschool druk bezig met het opstellen van de lesinhoud. De Minor Installatietechniek gaat in september 2023 van start, tegelijkertijd met het studiejaar 2023-2024. Entrop verwacht de meeste instroom van studenten van de opleidingen bouwkunde, civiele techniek, industrieel productontwerp en werktuigbouwkunde. Het streven is om te starten met een groep van 16 studenten. “Als de vraag groter is, dan hebben we plaats voor maximaal 32 studenten”, besluit hij. “Vanuit het MBO horen we positieve geluiden over de instroom van nieuwe leerlingen voor technische opleidingen. Ook op HBO-niveau zijn er genoeg kansen voor mensen die in de installatietechniek willen werken. Daar spelen we met deze minor op in. We doen er alles aan om er een succes van te maken.”

Minor Saxion

Minor installatietechniek: de branche is (ook) aan zet

Hogeschool Saxion begint in september 2023 met de nieuwe Minor Gebouwgebonden Installatietechniek. Het is de eerste hogeschool die met een dergelijke minor start. Ook in andere delen van het land zijn er initiatieven in dezelfde richting. Bijvoorbeeld in de regio Utrecht. “Binnen ons regionale overleg met Wij Techniek en Techniek Nederland is het onderwerp HBO installatietechniek meerdere keren ter sprake gekomen”, vertelt Joost Jongen van Hogeschool Utrecht. “Toen we hoorden dat Hogeschool Saxion met een vergelijkbaar project bezig was, heb ik contact gezocht met Bram Entrop. Samenwerken is altijd beter dan zelf het wiel opnieuw uitvinden.” Het initiatief voor de oprichting van een Minor installatietechniek in de regio Utrecht ligt op dit moment bij de branche. “Het succes valt of staat met de medewerking van het bedrijfsleven. Dat is best een uitdaging, want bedrijven hebben het druk. Dit zou gedragen moeten worden door het onderwijs en het bedrijfsleven. Als we samen kunnen optrekken, dan zie ik ook in onze regio goede kansen voor een Minor Installatietechniek. We gaan daar de komende tijd met elkaar over in gesprek.”

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden naar de nieuwe Minor Gebouwgebonden Installatietechniek van Hogeschool Saxion? Alle informatie over de opleiding staat op https://www.saxion.nl/opleidingen/minoren/g/gebouwgebonden-installatietechniek